Efterlysning!

Alltså, jag har ju ett bra tag varit rätt så såld på JLA (finns här och här). Och nu har människan dessutom gjort en “litterär remix” av Per Ströms bok Mansförtryck och kvinnovälde. Fantastiskt!

(Per Ström är alltså en snubbe som är jättebra på att iaktta repressiva könsrollsmönster (~_^) hos män och (som jag uppfattar det) har massor av jättebra feministiska åsikter, bara det att han tror att feminister är emot allt han tycker och han har därför skrivit en hel bok om hur feminism är dåligt… kanske, typ? Jag är inte riktigt helt klar på vad han egentligen vill säga, men kanske jag kommer fatta det när jag läst boken.)

Remix? Jo. Grovt Initiativ/Gustav Almestad/JLA har gjort en version av Per Ströms bok med kommentarer klottrade i marginalerna. Här! Och det är så befriande att läsa den! Jag förutspår en kommande trend. Hur ofta läser man inte grejer som är konstiga/upprörande/tankeväckande som man skulle vilja kommentera, liksom? Fast problemet är ju att man helst skulle vilja remixa remixen själv. För det är ju ändå alltid något kvar som man skulle vilja kommentera. Exempel: Som sjuksköterskestudent vet man ju varför kvinnor screenas för bröstcancer men inte män för prostatacancer. Det är inte för att Socialstyrelsen vill vara elak mot männen, utan det finns faktiskt bra anledningar. Sånt skulle jag vilja kommentera.

Hursomhelst. Nu efterlyser jag fler människor som JLA, och om ni har några bra tips vill jag att ni hojtar till i kommentarerna:

1) Bra, svensk hiphop, gärna med feministiska texter och blipblopiga beats. Eller kanske bara feministiska texter, det behöver väl egentligen inte vara hiphop.

2) Bloggar/sidor som diskuterar mansfrågor på ett intressant sätt. Alltså, som GenusNytt typ, fast utan hela grejen med att “det här brukar inte feminister prata om, alltså försöker feminismen förtrycka männen”. Mansfrågor ur ett feministiskt perspektiv.

Ja tack!

Tillägg 17/3, eftersom det efterfrågades:

Jo, såhär är det; Ström skriver i sin bok:

Alla kvinnor över 40 års ålder ska screenas med mammografi enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Män erbjuds däremot inte screening av prostatacancer, trots att det finns forskning som visar att det skulle minska dödligheten i sjukdomen.

Nu vet jag inte vilken forskning Ström syftar på, eftersom det inte framgår av texten (ibland önskar man att alla författare hade samma krav på sig som forskare att använda ordentliga referenssystem >_< ), men på 1177.se kan man läsa:

Att göra en särskild hälsokontroll med hjälp av PSA, en så kallad screening, av alla män för att se om de har en mycket tidig form av prostatacancer, rekommenderas inte i Sverige. Ett skäl till detta är att säkra kunskaper ännu saknas om hälsokontroller sänker risken för spridning och död av sjukdomen. Ett annat skäl är att hälsokontroller leder till att många män får diagnosen prostatacancer och därmed får behandling, trots att de aldrig skulle ha fått sjukdomen.

Med andra ord, även om nu forskarna skulle ha lyckats komma överrens (och vi vet ju alla att sånt brukar ta tiiiiid, eftersom olika studier får motsägande resultat och det krävs rätt mycket för att en Cochrane-review ska kunna dra några klara slutsatser) om att screening av prostatacancer faktiskt skulle minska dödligheten, så är det inte säkert att det är värt det.

Det är nämligen så att ca var tredje man över 75 har växt av cancer i sin prostatakörtel, men majoriteten av dessa män har inga symtom och många dör av någonting helt annat än cancern. Skulle man screena alla män skulle man alltså hitta väldigt många med cancer, men man skulle inte veta vilka av dessa som har behov av behandling och vilka som inte har det. Och man vill inte behandla alla med prostatacancer, eftersom biverkningarna kan påverka livskvalitén negativt (operation leder ofta till impotens och ibland urininkontinens, strålbehandling kan ge urinträngningar, diarré eller erektionssvårigheter, hormonbehandling ger benskörhet, hjälper bara ett tag och man vet inte säkert att det förlänger överlevnaden).

Med tanke på att de flesta män med prostatacancer är över 70 är det sällan det är motiverat att behandla om inga symtom finns – det kanske inte är värt att leva några extra år om man under de åren har kraftigt försämrad livskvalité. Det är alltså redan nu svårt att avgöra vilka som ska behandlas, och detta skulle bli ett mycket större problem om alla män screenades.

(MEN om du som man 50+ inte har några symtom men ändå vill veta, kan du be att få göra en sk PSA-mätning på vårdcentralen. Då mäts halten av prostataspecifikt antigen i blodet. Om det är högt kan det vara ett tecken på prostatacancer (men inte alltid) och då får du vidare undersökning.)

Däremot – ja, det behövs mycket mer forskning kring prostatacancer. Och ja, jag tycker det är skevt att Rosa Bandet får så mycket mer uppmärksamhet än Blå Bandet. Min gissning är att detta beror på att de som dör i prostatacancer oftast är 70+ och anses ha levt sina liv, medan bröstcancer (även om det också främst drabbar 70-plusare och är ovanligt innan man fyller 40) med jämna mellanrum drabbar medelålders kvinnor som fortfarande ofta kan vara mitt i karriären och ha små barn. Så det ses som en större tragedi när dessa kvinnor dör. Så om vi ska snacka diskriminering överhuvudtaget så handlar det nog snarare om åldersdiskriminering än om könsdiskriminering.

Referenser/lästips:

Ilic D, O’Connor D, Green S, Wilt T. Screening for prostate cancer (elektronisk). Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 3. Tillgänglig: <http://www.mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD004720/frame.html> (2009-03-17)

Johansson J-E (2008). Prostatacancer / Symtom och diagnos (elektronisk). Tillgänglig: <http://www.1177.se/artikel.asp?CategoryID=30403&Preview=> (2009-03-17)

Järhult J, Offenbartl K (2006). Kirurgiboken. 4 uppl. Stockholm: Liber

Ringborg U, Dalianis T & Henriksson R (red.) (2008). Onkologi. 2. uppl. Stockholm: Liber

(Ja, jag skrev just en referenslista (i enlighet med Harvard-systemet) till ett jävla blogginlägg. Ja, jag är helt förstörd av min utbildning.)

Musiktips

Sedan ett tag tillbaka har jag lyssnat oerhört mycket på “Navid Modiri och Gudarna”. Ett underbart band som, om jag skulle försöka beskriva vad de spelar, spelar något i stil med svensk reggae-pop. Framför allt deras senaste skiva är top notch med låtar som “Paus där” och “Kung Midas”. Missade dessvärre deras spelning i Linköping i början av december då det var strax innan jag upptäckte dem men hoppas att de kommer tillbaka så småningom.

Ni kan lära er mer om dem på deras hemsida.

Kanal Lokal #4 + Vi har sett Jesus

Nu har vi precis kommit hem efter att ha sett Jesus Christ Superstar på Malmö Opera med bl.a. Ola Salo (The Ark) och Fred Johanson (Jesus Christ Superstar 2000 bl.a). Det blev en häftig roadtrip, 7 pers i en minibuss med bra musik, trevlig stämning och en schysst gitarr. Har börjat försöka lära mig spela och det går frammåt, mer om det senare.

Musikalen var underbar, lätt den bästa uppsättningen jag har sett. Visst fanns det en hel del saker att önska men helhetsintrycket var grymt. Om ni har möjlighet att få tag i en biljett och se den, gör då det. Vi fick inte tag i några ordinarie biljetter utan det blev lyxpaketet med tre rätters middag, en kort introduktionsföreläsning till musikalen samt att låttexter ingick. Gick på 1000 kr/biljett men det var det helt klart värt. Känns lite roligare att det blir lite mer av en heldagsupplevelse med tanke på att det tar så pass lång tid att köra ner och upp från Linköping.

Slutligen så har Kanal Lokal skickat mig det sista inslaget som jag var med och recenserade tv-spel. Känner dock att det får räcka nu. Jag har prövat på det hela, utvecklats och lärt mig lite men att fortsätta med det hela skulle inte ge så mycket om inte konceptet ändrades. I alla fall, här har ni klippet och den här gången recenserar jag Mirror’s Edge samt Starcraft men en ny programledare som intervjuar mig.

Jesus Christ Superstar!

Förra veckan visade Sjöberg och Simon mig Jesus Christ Superstar 2000 och jag är helt såld, helt sjukt %”¤” bra musikal! Riktigt bra musik och intressant. Bara för det måste ni ta lite titt på några bra bitar av musikalen:

“Remember Caesar! You have a duty, to keep the peace so crucify him! Remember Caesar! You’ll be demoted, you’ll be deported so crucify him!”

Bänkdiskmaskin, mänskliga tv-spel och ljudböcker

Dagarna rullar sakta på och jag har nu börjat att gå fram och tillbaka till jobbet istället för att åka buss. Tanken är att bli av med lite av det man gick upp under julen, att spara lite pengar samt, bli mer lärd om diverse ting samt att spara tid. Hur går nu detta till? Svaret är att jag helt enkelt inte tränar tre gånger i veckan längre utan den friska promenaden 2 ggr/dag till och från jobbet blir min träning samt att jag på vägen börjat lyssna på ljudböcker. Retorik, pedagogik, historia, japanska, skönlitteratur m.m. Har många olika projekt på G om vad jag ska lyssna på sen får vi se hur det hela går. Hittills går det bra, började i slutet på förra veckan och är nu snart klar med “Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn. Hittills är den lovande och jag kan rekomendera den, i alla fall för att läsa några kapitel här och där som lite av en faktabok. Efter den blir det böcker som “Che” av Björn Kumm, “Praktisk retorik” av Göran Hägg och sist “Min väg, mina val” av Göran Persson. Återkommer förhoppningsvis med lite info om respektive bok när jag lyssnat mig igenom dem.

Utöver det, jobbet flyter på, har skrivit en vision för mig själv och mitt liv i form av typ en verksamhetsplan för nästan 10 år framöver, fixat en mediadator inkopplad till tvn som kör ubuntu, haft en fruktansvärt trevlig nyårsfest, skaffat bänkdiskmaskin och fixat i ordning lägenheten rejält och klarat Super Mario Galaxy (sjukt bra spel, rekomenderas!). FriCon börjar närma sig, det fria och gratis konventet som Sverok Svealand är med och arrangerar och stöttar. Denna gång är det i Örebro och den 15-17 februari. Kommer att stå för Magic-butiken där och arrangera turneringarna. Är taggad och planeringen är i full gång. Deras hemsida är http://fricon.sverok.net/, dock inte så mycket information där än men det kommer förhoppningsvis dit snart. Annars, tjata på Ullis (killen i orange).

Tills nästa gång kan ni roa er med dessa tuffa mänskliga tv-spelsvideos, gjorda med stop-motion-video teknik (många olika stillbilder som läggs på varandra för att bilda en videofilm).

Det är visst nån som är tillbaka…

Jag har fått ett återfall, en flashback, kalla det vad ni vill men ni lyssnar jag otroligt mycket på Winnerbäck. Den mannen är verkligen en nutida poet som är värd att dyrka. Främst så lyssnar jag på hans gamla skivor och material men även en del på hans senaste platta. Jag är som många andra en “det var bättre förr”-människa när det gäller hans musik. Fast det stämmer inte helt för även om kvalitén i regel har sjunkit så kommer emellanåt några riktiga guldkorn. Ta t.ex. “Hjärter Dams sista sång” som släpptes 2004 är en av hans absolut bästa. Jag kan sitta och lyssna till den och många andra av hans låtar och bli helt känslomässigt fylld och tårögd. Han är ingen galen artist eller skönsångare men, texter det kan han banne mig skriva.

Såg igår på reprisen av “Fredag hela veckan” där de gjorde en parodi av honom och Miss Li. Den var rolig och jag småskrattade lite men samtidigt kändes det märkligt. Att han nu är så pass stor att man gör parodi på honom, det känns lite märkligt och sorgligt. Men ja, nu ska jag inte vara någon som säger “Eh, är det inte underground så är det kasst!” men lite märkligt känns det. Jag kan verkligen tänka mig hur de som lyssnade på Winnerbäck i mitten på 90-talet kände när de för första gången hörde honom på radio. Glädje, men samtidigt lite sorg. Här kan ni se sketchen från det programmet:

Hjältar, japanskalärare och telefonister

Har den senaste tiden jobbat mycket på Sveroks kansli som kanslist/telefonist, jobbade c:a 46h förra veckan bl.a. Vill jobba mer men det är svårt då jag bara kan jobba tider då det faktiskt går att nå föreningarna ^_^ Men det är dessvärre bara ett extrajobb, inget jag har länge eller garanterat alls. Men, jag har fått ett heltidsjobb faktiskt, fick det idag. Från och med tisdag nästa vecka kommer jag jobba som telefonförsäljare, wohoo! >_< Inte så jättefarligt, är delvis på provision men man får 60 kr/h och så säljer man telefonabonnemang till företag, sämre hade det kunnat varit. Känns ändå bra, mitt första "riktiga" jobb, ett riktigt heltidsjobb.

Men, när jag kom hem, gissa vad som väntade mig... En förfrågan om jag ville vara japanskalärare för nybörjare! >_< Dock bara 3 h i veckan och i Örebro så, det var ändå lite halvkört men ändå. Lite av mitt drömjobb, skulle vara hur kul som helst att vara det. Gaaah! Då skulle man få använda japanskan varje vecka, lära ut till massor med roliga nördar och snacka anime/manga/tv-spel/japan med dem ^__^ Så, är det någon som läser denna som är intresserad av det jobbet och tycker sig kunna tillräckligt med japanska för det hela så hör av er till mig.

Har äntligen börjat titta på Heroes efter att ha hört väldigt länge om hur bra den är. Och….vad bra den är! Bara sett 3 avsnitt hittills och vill bara se mer och mer och mer. Tror banne mig jag ska göra det inatt, se 1-2 avsnitt till ^_^ När man börjar jobba kl.15 så gör det inte så mycket om man sitter uppe länge ^_~ Och för er som inte redan är frälsta, börja titta på den, jag lovar att ni inte kommer ångra er.

Vad har Japan-Jens för musiksmak…

…kan man ju undra och jag förstår att många av er går och funderar över det hela dagarna. Men ta det lugnt, självklart har jag räddningen för er!

Radio Japan-Jens

Så hoppa in där och studsa runt en sväng, det ni kommer att höra där representerar ganska bra vad jag lyssnar på för någonting. Nu ska jag iväg och trycka upp NärCon-affischer, ska nämligen till Domokon i helgen och göra reklam. Så som man skulle säga i Japan, またね!(mata ne!)