Framtiden för spelindustrin (& kanske hela IT-sektorn?)

Det senaste i tv-spelsindustrin är informationen om OnLive. Konceptet är enkelt men helt enkelt genialt. Istället för att du har en tv-spelskonsoll hemma eller en massiv dator så låter du en server spela åt dig. Servern genererar 3d-grafiken, tar emot dina signaler från när du använder din kontroll och skickar tillbaka allting till dig form av en komprimerad video. Detta betyder att du med vilken dator som helst, t.ex. en simpel Asus Eee, kan lira riktigt tunga spel som annars kräver massiva grafikkort. Beroende på vad du har för internetuppkoppling så kommer videokvalitén att variera från 480p till HD (720p) med 60 fps.OnLive

Som spelare får du välja mellan att lira på den dator du redan har eller köpa en OnLive-box till din tv för under 1000 kr som du sedan spelar allting på. Boxen har några USB-portar och stöd för hdmi så att du kan lira i schysst grafik på din lcd-tv. Det som OnLive måste klara för att slå igenom är att du inte märker av något lagg från när du trycker på din handkontroll till när spelet reagerar och i videoöverföringen. Sedan självklart att skapa ett stort spelutbud.

Frågan är dock, kommer det att bli en succé eller tjänar företagen för mycket på att sälja hårdvara för att fullt ut stötta detta projekt? Kommer OnLive eller någon annan liknande tjänst att börja erbjuda tung programvara så som Adobe Photoshop och Matlab på samma sätt? Kommer vi inom en snar framtid aldrig mer behöva installera programvara och tunga operativsystem utan köra allting online istället? Ska bli spännande att se hur det hela utvecklas.

OnLive planerar att släppas vintern 2009 och hittills har bland annat EA, Take-Two, Ubisoft, Epic, Atari, Codemasters, Warner Bros. och Eidos anslutit sig för speldistribuering.

Källor:
IGN
Wikipedia

Början på en nostalgihelg

Sitter just nu i Karlskoga på ett riktigt nostalgi-LAN med mina båda bröder i den enas lägenhet. Verkar bli en riktig toppenhelg, dels ska vi lira alla gamla godbitar som Starcraft, CS, Warcraft 3 och Heroes of Might and Magic 3. Men det som nog ska bli allra roligast är det som jag precis installerat, Red Alert 3. Lirade förr Red Alert 2 mycket och tyckte spelat var underbart och nu efter att ha sett introvideon till trean så blir jag exalterad. Den har verkligen allt som gör mig lycklig, ta en titt själva och så ses vi sedan på slagfältet ^_^

Mycket Japan-Jens

“Ikväll var det dags igen, Kanal Lokals eminente tv-spelsrecensent Samuel “Japan-Jens” Åström recenserade ett nytt, ett gammalt och ett okänt spel.”

Har nyligen kommit hem efter kvällens framträdande. Som vanligt tyckte jag det gick illa. Det krånglade med tekniken, jag blev nervös o.s.v. o.s.v. men i alla fall. Det blev då mitt tredje framträdande så ett kvar den här hösten. För er som vill se det redan nu kan ni gå in på Kanal Lokals hemsida, det borde komma upp ikväll.

Har tagit mig i kragen och rippat mitt förra framträdande, när jag recenserade Force Unleashed, Mega Man 9 och I Wanna Be The Guy den 22/10. Ni som inte redan har sett det kan njuta av det här:

Spel att recensera på onsdag

Har nu bestämt mig för vilka spel jag ska recensera i nästa kanal lokal. Här följer dem:

Sam and Max – Season 1 [PC och Nintendo Wii]
Peka/klicka äventyrsspel som är en fortsättning på en gammal klassiker. Högaktuellt eftersom det släpps i Europa den 14 november till Wii.

Shenmue [Dreamcast och Xbox]
Rollspel/äventyrsspel gjort av Sega som få spelat men kritiker från hela världen hyllat.

Frets on Fire [PC]http://fretsonfire.sourceforge.net/
Guitar Hero simulator till datorn, för att spela med de egna låtarna man har hemma men istället för en gitarr använder man tangentbordet som man håller upp och ner.

Se fram emot det.

Gårdagens “Mycket Nöje”

Hittade precis gårdagens klipp från “Mycket Nöje” med min recension av “Force Unleashed”, “Mega Man 9″ och “I Wanna Be The Guy”. Antagligen kommer det att ligga uppe i c:a en vecka så passa på att titta nu.

Tycker att början av programmet gick sådär, någon felsägning och mkt jag ville säga som jag inte fick fram men förhoppningsvis går det bättre nästa gång. Har ni några tips om vad jag ska recensera för spel då? Maila de i så fall till mig till samuel {snabela] narcon . se eller skriv som kommentar på det här inlägget.

Mycket Nöje på Kanal Lokal Östergötland

Ytterligare ett framträdande på Kanal Lokal

Idag så var jag med för andra gången på Kanal Lokal, direkt efter min tenta i Industriell Ekonomi. Denna gång recenserade jag Force Unleashed till PS3/Wii, Mega Man 9 samt I Wanna Be The Guy. Som vanligt nervöst och jag tycker själv att jag inte gjorde en så bra insats som jag kunde ha önskat men det gick ok. Framför allt är det roligt och lärorikt, har alltid haft lite problem med att tala inför stora grupper av människor så det här är bra övning. Och att prata om någonting samtidigt som man spelar tv-spel, byter kanal och mixtrar är inte det allra lättaste ska ni veta =)

Mitt förra program som spelades in den 17 september har jag nu fått på DVD av Kanal Lokal. Lyckades efter lite strul rippa den med hjälp av OGMrip för att sedan klippa och fixa till den med Pitivi Video Editor och slänga upp den på YouTube. I programmet recenserar jag Super Smash Bros Brawl, Shadowgate och Stepmania. Mycket nöje:

Riktigt lyckad fest och Japan-Jens gör tv-debut

Igår vart verkligen en bra fest. Många människor, allting flöt på bra med grillning, musik, spel och mingel och alla verkade ha riktigt trevligt, så jag är nöjd =) Bilder kommer upp så fort vi har en vettig internetanslutning.

Har precis tackat ja för att dyka upp som spelrecensent i rutan. Det stämmer, Japan-Jens ska göra tv-debut där jag ska börja recensera tv-spel och datorspel. Och vet ni det bästa av allt? Jag får välja precis vilka jag vill till varje program. Planen är att jag ska recensera och tipsa om ett nytt, ett gammalt samt ett okänt spel varje gång. Det ska bli riktigt roligt att genomföra, kommer att länka till klippen sen efter varje program. Så tipsa mig gärna om vad för spel jag bör snegla på. Så, vad är den dåliga sidan av det hela…? Jo, det är Kanal Lokal så det är inte riktigt så häftigt som det låter. Men kul ska det bli, missa inte det.

Freeloader till Wii och panoramabilder

Som ni kan se nu så är bloggen tillbaka till sitt vanliga utseende och resan är helt avslutad. Så från och med nu kommer Linnea att börja skriva inlägg här igen så se fram emot det.

Har börjat leka med bilderna från Fuji för att skapa panoramabilder. Hittade ett otroligt bra program för just detta ändamål till Ubuntu vid namn Hugin. Rekomenderar det varmt, att göra panoramabilder manuellt kan vara otroligt irriterande och jobbigt och för att inte tala om tidsödande. Mitt första resultat efter lite lekande kan ni se här.

När jag var i Japan så köpte jag mig ett gäng Nintendo Wii-spel. Hade nämligen precis läst om att en Freeloader hade släpts till Wii så att man kunde spela spel från vilken region som helst till sin Wii. Så jag köpte mig ett gäng japanska och amerikanska spel och skulle då pröva dem. Dessvärre kom jag inte längre än till att pröva för det fungerade inte alls. >_< Följande finns att läsa på Wikipedia:

Although the Freeloader only allows legally purchased game discs to be played, Nintendo has released an updated firmware that would block it from running, known as IOS37. On 16th June 2008, Nintendo released Wii firmware 3.3, which blocks the Freeloader.

Så, det som har hänt är helt enkelt att Nintendo tvingar mig att chippa min konsoll för att jag ska kunna spela de spel jag har köpt. Känns lite trist måste jag säga, hade verkligen gått in för att jag inte skulle chippa mitt Wii men så blir jag så illa tvungen. Ska bara hitta något bra ställe som kan hjälpa mig med detta men det ser ut att gå på någonstans runt 500-1000 kr.

För övrigt är det här vår absoluta favoritlåt från Japan. Lyssna och njut =) Slutet är helt oslagbart.

3g m. Huawei E220 under Xubuntu, återkomsten till Japan och plugga på KTH

huawei.jpgBeställde för några veckor sedan 3G-internet med Tele2 för att använda med min Asus Eee och har nyligen fått det. Innan jag fixade eeeXubuntu så var det en barnlek att få 3g-internet att fungera. Man bara kopplade in modemet, valde att skapa en ny anslutning och Xandros gjorde resten. Med Xubuntu var det en liten annan historia men inte heller det så svårt. Vodaphone har gjort oss tjänsten att släppa ett program under GPL just för att köra 3g-internet. Ladda hem det, installera det, koppla in USB-modemet och kicka sedan igång programmet. Ska funka lysande i alla Ubuntu-distributioner.

Sedan verkar det vara enkelt för de allra flesta, bara att skapa en ny anslutning,välja 3G-only eller 3G preferred, skriva ett användarnamn och lösenord (verkar fungera med vad som helst i båda fälten), eventuellt ställa in en APN host (internet.tele2.se för Tele2) och kicka igång. För mig var det lite mer problematiskt, fick ingen kontakt utan behövde ställa in DNS-adresser vilka Tele2 inte hade gett mig. Men efter ett tags googlande hittade jag vad jag sökte. Ställde in följande adresser som DNS-hosts och sedan var det bara att surfa på.

130.244.127.161
130.244.127.169

Sitter just nu på tåget från Gävle hem till Linköping igen. Nästa lilla projekt blir att kunna dela ut anslutningen till andra datorer via w-lan när jag känner för det, har inte undersökt hur man gör än. Men summa sumarum, nu har jag en riktigt portabel dator och känner mig väldigt nöjd.

008-p1010397.jpgSom jag berättat tidigare så hade jag planer på att resa till Japan och nu är det bestämt. Jag, Simon Eklundh Odler, David Sjöberg och Daniel Ullenius kommer att spendera 3 veckor i Japan i sommar. Dessvärre fanns det inget billigt flyg vi kunde åka allihopa på så vi åker dit och hem i två etapper. Det hela bär av för mig och Simon den 22 juni och det lär bli sjukt roligt! Dock har jag lite dåligt med ideer om vad jag ska hitta på där så, tipsa mig gärna om roliga, spännande och galna saker att göra i Japan och gärna just Tokyo.

Inför hösten då planen är att plugga industriell ekonomi inriktning Japan så har jag anmält mig till sommarmatte över nätet med KTH. Verkar vara riktigt bra, speciellt då jag inte har pluggat matte på c:a 3 år. Anmälan och mer info om det finns på http://www.math.se

apollo_justice.jpgSist men inte minst så har jag nyligen klarat Phoenix Wright 4, Apollo Justice: Ace Attorney till Nintendo DS. Nöjd med spelet, nog det bästa i serien där möjligtvis ettan kan utmana det. Återkommer eventuellt med en lite mer omfattande recension.

Edit: Läste precis att Capcom redan i maj 2007 bekräftade att ett Gyakuten Saiban (Ace Attorney) 5 ska komma men det är ännu inte sagt när eller några andra fler detaljer.

Edit 2: För er som vill skicka mail med ert 3g-tele2internet så är SMTP-servern: smtp.tele2.se