Asus Eee, Magictech och planer om Japan

GothCon blev en succéhelg. Byggde tillsammans med Erik Eklundh, David Sjöberg, Tim Käll och David Fallgren riktigt mysiga Goblinlekar. Ställde upp med dessa i Legacy-turneringen samt Extended-turneringen. I Legacy så spelade jag följande lek, en riktigt mysig och bra lek som jag inte tror jag kunnat bygga ihop så mycket bättre trots om jag fått tillgång till fler kort. Allting började med en Scandinavian Master Trial på torsdagen i vilken jag kom tre vilket gav mig en gratis bye (gratis vinst) i turneringen dagen efter. Även i den gick det bra, kom till top 16 vilket innebar att jag var kvar i turneringen som fortsatte under lördagen. Mötte några riktigt trevliga spelare och andra vilka var så pass otrevliga att både förstörde spelet men även en bit av min dag, som tur var vann jag dock mot dem. Mellan dagarna tveakade jag leken efter att ha sett vad folk spelade. Så slutligen på lördagen så var det dags för sista turneringen i Scandinavian Masters, dessvärre förlorade jag första matchen. Även om jag vann resterande och gick 3-1 så gjorde det att jag fick dåliga tiebreaks (ett värde som baseras på hur bra spelarna jag har mött har gått i turneringen och om jag slog dem eller inte) och inte kom in i top 4. Men en god 5:e plats fick jag vilket gjorde att jag vann boosters för c:a 800 kr vilket var mys =)

Dagen efter i Extendedturneringen så gick det även bra för goblins. Spelade följande lek, vilken hade kunnat varit mycket bättre om jag hade haft tillgång till bättre fetchländer. Kom till slut 11:a i turneringen vilket inte gav mig något pris men jag blev stolt över min prestation, har aldrig ställt upp i några liknande turneringar som dessa. I 90% av alla turneringsmatcher jag spelade var jag oerhört nervös och behövde tänka länge. I vissa matcher satt jag t.o.m. och kallsvettades samt rös och skakade, känslan av hur allvarligt det kändes var så intensiv. Det var häftigt och jobbigt, men mestadels häftigt. Jag har fått mersmak från detta och vill spela i fler liknande turneringar.

Igår fick jag då äntligen min nyaste älskling, en Asus Eee 4G PC. En nätt liten dator som väger knappt någonting och är nästan allt jag drömt om. Redan installerad med en linuxdistribution med KDE, w-lan, 0,85 kg samt ett schysst tangentbord så är det en riktigt bra dator. Inte nog med det, beställde direkt ett stort SD-kort för att utöka hårddiskutrymmet till 20GB och 3G-internet från Tele2 (då jag ändå har mina mobilräkningar hos dem och de var 10 kr billigare.). Så, nu är jag redo att dra ut i världen, jag och min dator, portabla till max. Funderar dock på att formatera om datorn och slänga in Ubuntu i den istället, vi får se om jag orkar. Eventuellt installerar jag bara ubuntu, kubuntu eller xubuntu helt enkelt på ett SD-kort och när jag vill köra det så bootar jag upp från kortet. Helt klart är i alla fall att jag ska installera Virtual Box med Windows 2000 för att kunna köra bl.a. DCI Reporter som dessvärre inte finns för Linux (Virtual Box fungerar för övrigt riktigt bra, kör det på jobbet för Filemaker 9).

Linnea har nyligen fått sommarjobb på Njurmedicin här i Linköping vilket kommer att ge henne mycket pengar samt mängder med bra erfarenhet. Dessvärre blir det mindre gemensam semester, nu totalt 1 vecka istället för 4-5 men men, det blir nog riktigt bra ändå. Har en stark längtan för att åka tillbaka till Japan, glida runt i Tokyo och shoppa, öva upp min japanska, svänga förbi Niigata och hälsa på de som jag bodde hos förra sommaren, kanske spela lite magic mot japaner samt äta riktigt god mat. Är dock inte supersugen på att åka själv samt har planer på att även åka sommaren 2009. Om det inte blir Japan i år igen så blir det förhoppningsvis någon annan utlandssemester eller liknande äventyr. Tips om något bra? Hör av dig.

Hjältar, japanskalärare och telefonister

Har den senaste tiden jobbat mycket på Sveroks kansli som kanslist/telefonist, jobbade c:a 46h förra veckan bl.a. Vill jobba mer men det är svårt då jag bara kan jobba tider då det faktiskt går att nå föreningarna ^_^ Men det är dessvärre bara ett extrajobb, inget jag har länge eller garanterat alls. Men, jag har fått ett heltidsjobb faktiskt, fick det idag. Från och med tisdag nästa vecka kommer jag jobba som telefonförsäljare, wohoo! >_< Inte så jättefarligt, är delvis på provision men man får 60 kr/h och så säljer man telefonabonnemang till företag, sämre hade det kunnat varit. Känns ändå bra, mitt första "riktiga" jobb, ett riktigt heltidsjobb.

Men, när jag kom hem, gissa vad som väntade mig... En förfrågan om jag ville vara japanskalärare för nybörjare! >_< Dock bara 3 h i veckan och i Örebro så, det var ändå lite halvkört men ändå. Lite av mitt drömjobb, skulle vara hur kul som helst att vara det. Gaaah! Då skulle man få använda japanskan varje vecka, lära ut till massor med roliga nördar och snacka anime/manga/tv-spel/japan med dem ^__^ Så, är det någon som läser denna som är intresserad av det jobbet och tycker sig kunna tillräckligt med japanska för det hela så hör av er till mig.

Har äntligen börjat titta på Heroes efter att ha hört väldigt länge om hur bra den är. Och….vad bra den är! Bara sett 3 avsnitt hittills och vill bara se mer och mer och mer. Tror banne mig jag ska göra det inatt, se 1-2 avsnitt till ^_^ När man börjar jobba kl.15 så gör det inte så mycket om man sitter uppe länge ^_~ Och för er som inte redan är frälsta, börja titta på den, jag lovar att ni inte kommer ångra er.

Vote for Japan!

Sjukt kul video, speciellt när man kan lite japanska och faktiskt förstår att han säger det subtitlen säger Han har helt klart min röst. ^_^

Som ni märker har jag fixat så jag kan lägga upp videos här. Så räkna med att det kommer att komma många videos, bilder och blogginlägg under tiden jag och Linnea är i Japan. Jag är sjukt taggad för att åka nu!

Hur tänker egentligen japaner?

Detta är en sak jag har funderat på en del den senaste tiden, hur tänker egentligen en Japan? Och då syftar jag inte hur de tänker på grund av kulturen, samhället, politiken eller liknande utan helt och hållet på grund av språket. Jag tror nämligen att för att man ska kunna bemästra ett språk fullständigt så måste man kunna tänka på det, helt fritt. Jag har inga problem att tänka på svenska, eller engelska och kan tänka mig hur man gör det på tyska, spanska m.fl. språk men jag har inte en susning om hur man gör det på japanska. Varför det då? Jag ska försöka förklara.

Vi kan ta en svensk mening som följande: “Jag har hittat en söt katt”. En enkel mening som börjar med vem det handlar om, vad personen gör och ju längre in i meningen man kommer desto mer förstår man om vad meningen handlar om. I många fall kan man veta vad det är för mening genom att bara höra ett brottstycke av den. Samma sak med engelskan. “I found a cute cat”. Men japanskan är helt annorlunda uppbyggd, där kan man inte ha den blekaste aning om vad meningen egentligen handlar om förens man har hört sista ordet, ofta ett verb. Detta gör att om man hör en japan påbörja en mening men sedan tar en paus så har man ändå ingen aning om vad personen i fråga ska säga. Vi tittar på samma mening som i svenskan: “kawaii neko wo mitsuketa”.

neko = katt
mitsuketa = hittade (verbet mitsukeru i informell dåtid)

Ordet “jag” är något som ofta är underförstått så därför utelämnar jag detta. Så, om vi skulle ändra “mitsuketa” till t.ex. “mitsukete kudasai” så blir det: “Var snäll och hitta en söt katt”. Detta gör att man måste hålla koll på allting en person har sagt i meningen hittills tills verbet kommer och man kan börja pussla ihop meningen i huvudet. Hur i hela friden ska man kunna ha ett bra flyt på detta? Den som kan berätta detta för mig förtjänar en rejält stor kaka. Jag ser däremot den otroligt stora fördelen med ett sådant språk, beroende på hur personen man pratar med reagerar så kan man alltid i sista stund ändra hela meningen. Oerhört artigt och anpassningsbart, något som genomsyrar hela det japanska samhället.
Dagens länk, tipsad av Kattfisk: http://macrochan.org/ Hittade massor med galna bilder där, bland annat det här helt sjuka skämtet ^^;;

Länk till bild

En sommar i Japan, soffor på vift och NärCon tar fart

I sommar ska jag till solens och trosautomaternas land, Förhoppningsvis så ska jag genom att åka dit lära mig ännu mer och få igång den talande delen av språket ordentligt. Sitter just nu och tittar på olika skolor man skulle kunna åka till för att plugga, målet är att jag ska vara där i åtminstonde en månad. Att Linnea ska följa med är en självklarhet, frågan är bara hur vi gör om jag ska gå i en skola där borta. Lite knivigt sådär men vi lyckas nog komma på en bra lösning. Det som är det svåra är att hitta ett boende till bra pris…
På tal om billigt boende, häromdagen fick jag tips om CouchSurfing, något jag hört om tidigare men aldrig kollat upp mer än så. Blev oerhört inspirerad av hemsidan och har nu registrerat min och Linneas soffa (så kom gärna förbi ^^). Har börjat kolla lite på soffor i Japan, finns väldigt många som kan tänka sig att erbjuda gratis boende. Så att åka till Japan och stanna ett tag utan betala så mycket vandrarhemsvistelser verkar inte vara helt orealistiskt.

De senaste dagarna har jag varit riktigt duktig enligt mig själv. Blev klar med hemtentan i tid i onsdags (skickade in den kl.00:00 ^^;;), har börjat motionera och jogga igen 3 gånger i veckan, åkt iväg till polisen och beställt pass och så har jag dessutom börjat registrera allting jag äter. Jag gillar grafer och statistik, det är intressant och framförallt kan jag nu se hur mycket jag egentligen äter. Har som ett litet mål att jag ska gå ner i vikt till 75 kg inom 10 veckor, en vikt jag hade förr i tiden (väger 83 kg nu). Återkommer med svar om jag lyckas eller inte.

Och till sist på allmän begäran så kommer här en söt bild på mig och Linnea. Ha det bra allihopa och passa på att vara ute nu när det är så otroligt fint väder, det gör i alla fall jag =)

Samuel och Linnea

Komiska ting inom Japanskan – Del 2

Vi fortsätter på min lilla serie om roliga saker inom japanskan. För övrigt har jag nu beslutat att tillsammans med Linnea åka till Japan i sommar, förhoppningsvis i en månad. Planen är att jag sedan ska fortsätta satsa på japanskan, inte bara strunta i allt jag har lärt mig det här året utan lära mig mer. Hur jag ska gå tillväga däremot är en helt annan fråga som jag överlåter till framtiden. I alla fall…

Ni kommer ihåg min dåliga ordvits om Honda? Nu är det så att det såklart finns fler varianter på detta eminenta skämt. “Pan” på japanska betyder nämligen “bröd”. Och Panda ja, det är då Panda som i björnen och “Är bröd”. Så, varsågod, årets skämt.

Även bland kanjitecknena så upptäcker jag nya lustigheter hela tiden. Några som man skulle kunna sitta och genusanalysera en hel livstid och några som helt enkelt bara är lite lustiga. Om vi ska börja med tecknet för “Fru”, Kanai på japanska som ni ser här till höger. Det består av två tecken, det första betyder “Hem/Hus” och det andra betyder “Inuti”. Så, en frus plats är helt enkelt inuti huset, alltså hemma. Lite att jämföra med tecknet för Kvinna som jag tog upp förra gången.

Hur är det då med tecknet för “man/make”, “Shujin”? Lite annorlunda skulle man kunna säga. Det första av tecknena här till vänster betyder “chef/hövding/överhuvud” och det andra tecknet betyder “person”. Så, frun ska helt enkelt veta sin plats och vem det är som bestämmer i huset. Värt att notera är att exakt samma fras, begrepp ofta även används när man pratar om en chef eller liknande.

Nåja, nog med genus nu och fram med lite mer komiska grejer. “Baka” är ett utryck som animenördar i allmänhet gillar att slänga sig med och betyder “Idiot”. Tecknena för det begreppet ser ni här till höger. Och vad består dom då av kan man undra? Jo, det första är tecknet för häst och det andra är tecknet för hjort. Wtf? Varför i hela friden är det något så korkat? Jag tror att jag har lyckats hitta något ursprung för varför det är som det är, Linnea berättade nämligen en historia för ett tag sedan om en man vid namn Zhao Gao i Kina. Han var en man vid sidan av kejsare Qin Er Shi och var han som styrde i bakgrunden. Han ville en dag testa alla på hovet för att se om dom var lojala mot honom eller kejsaren. Så, han tog en dag in en hjort när dom alla satt och åt middag och ropade ut “Detta är en häst”. Kejsaren började givetvis att skrattade och trodde det var ett konstigt skämt och några av personer ur hovet skrattade med honom. Så, Zhao Gao lät helt enkelt avrätta alla ur hovet som hade skrattat med kejsaren och alltså vågat motsätta sig honom. En rolig historia, sen om den har med tecknet att göra egentligen har jag ingen aning. Ni kan läsa mer om Zhao Gao och händelsen på Wikipedia som vanligt.

Sista tecknet för den här veckan betyder “speciellt” och uttalas “toku”. Och det är ett ganska speciellt tecken i sig. Det består av två stycken så kallade radikaler, alltså delar av ett enskilt tecken som har betydelser i sig. Den vänstra delen av tecknet betyder “ko” och den högra delen av tecknet betyder “tempel”. Ett kotempel är väl ganska speciellt eller hur? Ser man inte så ofta om man inte åker till Indien ^^

Komiska ting inom Japanskan – Del 1

När man pluggar ett annat språk så börjar man allt eftersom hitta komiska ting och inte minst i japanskan som har kanji-tecken. Gjorde för några veckor sedan min alldeles egna japanska ordvits:

- “Ah, Honda!”

- “Iie, Kuruma da.”

Vilket på svenska blir:

- “Ah, Honda! (som i bilmärket)” eller “Ah, en bok”

- “Nej, det är en bil.”

yasuiSjukt roligt eller hur? =P Inom världen med kanji-tecken så kan man däremot hitta många roliga grejer. Ta t.ex. tecknet här till höger. Styckar man upp det så består det av tecknet för kvinna som är under tecknet för tak. Alltså en kvinna under ett tak. Så, vad betyder det då måntro? Jo, billig, enkel, en kvinna under ett tak är alltså enkel och billig. Fördomsfullt? Jajemän.

Tecknet för man, pojke som ni kan se här till vänster består istället av tecknet för kraft och för risfält. Alltså, mannen är kraften på fältet, där hör han hemma. Sedan så fortsätter det så genom många olika tecken.

Några tecken finner jag roliga på andra sätt, genom hur dom ser ut. Tecknet för köpa kan ni se här, tycker det är riktigt sött ^_^