Bland lolitor och kattöron

Jag är på konvent. Jag är här för att hjälpa Samuel sälja prylar och hålla i Magic-turneringar. Det är mysigt, fast det har varit ganska mycket dötid så jag har suttit och läst bloggar en del. Samuel tycker att jag borde skriva ett blogginlägg själv istället, och ger förslag på ämne: vad jag tycker om vuxna människor/tonåringar med nappar och koppel.

Jag ska förklara: Animenördar klär ofta upp sig rejält när de ska på konvent. (FriCon är visserligen inget animekonvent, men animenördarna verkar sprida sig… Kanske för att japansk populärkultur blir allt större i Sverige? Eller för att UppCon och NärCon startat ett behov av att mingla med likasinnade och konvent överhuvudtaget är bra mötesplatser?) Hur de klär upp sig varierar, men huvudregeln verkar vara att ju mer alternativt desto bättre. Vilket innebär att det är ett sant nöje att på t.ex. UppCon bara sitta och spana på alla häftiga människor.

Det är en hel del kattöron och -svansar, inspirerat av japanska kattflickor. Fantastiska lolitaklänningar i olika stilar förekommer. Regnbågens alla hårfärger. Tusen hårklämmor, halsband och söta detaljer, precis som flickorna i Harajuku. För de flesta handlar det alltså om att se så söt och barnslig ut som möjligt.

Men sen har vi ju de mer udda inslagen. De som ger mig konstiga associationer. Som om det inte vore nog med att lolita-modet heter just lolita, så finns det folk här som går omkring med napp i munnen. Ja! Napp, en pryl som används för att lugna oroliga bäbisar och som skänks bort till kattungarna på Skansen när ungen fyller 2, används här av folk i typ åldersspannet 14-17 (?). Och visst, det är säkert främst för att man ska se så liten och gullig ut som bara möjligt, men jag kan inte låta bli att tänka på Freud och störningar i den orala fasen och tycka att det är lite kinky ändå.

Och koppel! Självklart ligger det ganska nära tillhands för alla kattflickor och kattpojkar att vilja ha en ägare. Vara någons husdjur. Så flera blir ledda i koppel eller kedjor. Kinkyyyyy!, ropar min hjärna. BDSM för hela slanten. (Jag har sett ett par handklovar också, så ni skulle nog också associera så om ni var här, faktiskt.)

Samtidigt som någon del av mig tycker att nappar och koppel i publika sammanhang är lite opassande, kan jag känna att det är kanske så det ska vara. Det är liksom lite erotiskt på ett väldigt diskret och oskyldigt sätt, vilket väl passar bra när man är i tonåren och håller på att utforska sin sexualitet, som det så fint brukar heta. Nämen, jag minns ju hur det var när jag var tonåring. Den desperata längtan efter fysisk närhet och bekräftelse som var så stark att det nästan gjorde ont. För mig var det scoutläger som osade av tonårskåthet, i ett alternativt universum hade det kanske varit konvent. Blyg som jag var sträckte jag mig inte längre än att köpa en T-shirt med ett tryck föreställande en kattunge och texten “I need a hug!” (det funkade inte), men i en alternativ värld kanske jag hade bett om att få bli någons husdjur.

Så… dagens funderare: Är det värre – som i att man får värre associationer – om en äldre, mer vuxen person, använder sig av ovan nämnda assecoarer (mer kinky, borde ha insett de sexuella undertonerna och slutat använda sånt offentligt, osv) eller om en yngre person (tänk tween) använder dem (mer pedofili-associationer, osv)?

Kommentera!

(Jag hoppas ingen tagit illa upp av texten, alla ska såklart få klä sig/bete sig som dom vill. Jag tycker det är intressant att fundera kring bara.)

UppCon:09

Nu håller UppCon:09 på för fullt här i Uppsala. Över 3000 deltagare och större än någonsin i nya fräscha lokaler gör det till ett riktigt häftigt arrangemang. Självklart är vi från NärCon här och styr upp massa åt dem så att det blir ett mycket bättre konvent samt gör reklam för vårt eget =) En av PR-satsningarna vi gjort är att styra upp egen NärCon-läsk, 750 flaskor som vi delade ut till UppCon-kön strax innan konventet drog igång.

konventsbilder.se läggs det kontinuerligt upp foton från konventet så kolla in det.

Mycket kan man göra själv

På torsdag är det då dags för animekonventet UppCon att gå av stapeln, denna gång större än någonsin med över 3000 deltagare. Allting äger rum på nybyggda Uppsala Konstert och Kongress och självklart har jag och NärCon nästlat oss in i arrangemanget och kommer att vara där för att träffa folk, göra reklam samt arrangera bagagehanteringen/garderoben. Vi har i år en ganska annorlunda reklamsatsning, den bygger på att vi gör det mesta själva, som på den gamla goda tiden. Och faktum är att man kan få mycket snyggt gjort på så vis. Anteckningsblock, egna läsketiketter på flaskor, affischer, klistermärken och flygblad. Allting med hjälp av en färglaser, etikettpapper, en häftapparat och ett gäng nördar som kan tänka sig att sitta och vika, klippa och häfta i några timmar ^^;; Det är klassiskt NärCon-arbete, att vi gör det själva men slänger in pizza och läsk så blir alla glada. Blev precis klar med en slags reklampyramid som vi kommer att ha utplacerad på bord runt omkring på UppCon. En effektiv grej som är lätt att göra och framför allt billig:

pyramid_foto.jpg

Något annat vi planerar att göra är att göra en satsning mot just UppCon-kön. Deltagarna börjar köa redan på onsdagen och själva kön är som ett slags evenemang i sig. Dessvärre så kommer det bli kallt för dem i år då UppCon ligger så pass tidigt som det gör. En av våra planer är att styra upp lite “NärCon-o’boy” för att bjuda på och göra animenördarna lite varma och glada. Problemet är bara att få fram och hantera den massiva mängd dryck som behövs, vi skulle behöva 20-50 liters termosar för att lyckas med det hela på ett bra sätt samt ett kök för att värma allt.

Asus Eee, Magictech och planer om Japan

GothCon blev en succéhelg. Byggde tillsammans med Erik Eklundh, David Sjöberg, Tim Käll och David Fallgren riktigt mysiga Goblinlekar. Ställde upp med dessa i Legacy-turneringen samt Extended-turneringen. I Legacy så spelade jag följande lek, en riktigt mysig och bra lek som jag inte tror jag kunnat bygga ihop så mycket bättre trots om jag fått tillgång till fler kort. Allting började med en Scandinavian Master Trial på torsdagen i vilken jag kom tre vilket gav mig en gratis bye (gratis vinst) i turneringen dagen efter. Även i den gick det bra, kom till top 16 vilket innebar att jag var kvar i turneringen som fortsatte under lördagen. Mötte några riktigt trevliga spelare och andra vilka var så pass otrevliga att både förstörde spelet men även en bit av min dag, som tur var vann jag dock mot dem. Mellan dagarna tveakade jag leken efter att ha sett vad folk spelade. Så slutligen på lördagen så var det dags för sista turneringen i Scandinavian Masters, dessvärre förlorade jag första matchen. Även om jag vann resterande och gick 3-1 så gjorde det att jag fick dåliga tiebreaks (ett värde som baseras på hur bra spelarna jag har mött har gått i turneringen och om jag slog dem eller inte) och inte kom in i top 4. Men en god 5:e plats fick jag vilket gjorde att jag vann boosters för c:a 800 kr vilket var mys =)

Dagen efter i Extendedturneringen så gick det även bra för goblins. Spelade följande lek, vilken hade kunnat varit mycket bättre om jag hade haft tillgång till bättre fetchländer. Kom till slut 11:a i turneringen vilket inte gav mig något pris men jag blev stolt över min prestation, har aldrig ställt upp i några liknande turneringar som dessa. I 90% av alla turneringsmatcher jag spelade var jag oerhört nervös och behövde tänka länge. I vissa matcher satt jag t.o.m. och kallsvettades samt rös och skakade, känslan av hur allvarligt det kändes var så intensiv. Det var häftigt och jobbigt, men mestadels häftigt. Jag har fått mersmak från detta och vill spela i fler liknande turneringar.

Igår fick jag då äntligen min nyaste älskling, en Asus Eee 4G PC. En nätt liten dator som väger knappt någonting och är nästan allt jag drömt om. Redan installerad med en linuxdistribution med KDE, w-lan, 0,85 kg samt ett schysst tangentbord så är det en riktigt bra dator. Inte nog med det, beställde direkt ett stort SD-kort för att utöka hårddiskutrymmet till 20GB och 3G-internet från Tele2 (då jag ändå har mina mobilräkningar hos dem och de var 10 kr billigare.). Så, nu är jag redo att dra ut i världen, jag och min dator, portabla till max. Funderar dock på att formatera om datorn och slänga in Ubuntu i den istället, vi får se om jag orkar. Eventuellt installerar jag bara ubuntu, kubuntu eller xubuntu helt enkelt på ett SD-kort och när jag vill köra det så bootar jag upp från kortet. Helt klart är i alla fall att jag ska installera Virtual Box med Windows 2000 för att kunna köra bl.a. DCI Reporter som dessvärre inte finns för Linux (Virtual Box fungerar för övrigt riktigt bra, kör det på jobbet för Filemaker 9).

Linnea har nyligen fått sommarjobb på Njurmedicin här i Linköping vilket kommer att ge henne mycket pengar samt mängder med bra erfarenhet. Dessvärre blir det mindre gemensam semester, nu totalt 1 vecka istället för 4-5 men men, det blir nog riktigt bra ändå. Har en stark längtan för att åka tillbaka till Japan, glida runt i Tokyo och shoppa, öva upp min japanska, svänga förbi Niigata och hälsa på de som jag bodde hos förra sommaren, kanske spela lite magic mot japaner samt äta riktigt god mat. Är dock inte supersugen på att åka själv samt har planer på att även åka sommaren 2009. Om det inte blir Japan i år igen så blir det förhoppningsvis någon annan utlandssemester eller liknande äventyr. Tips om något bra? Hör av dig.

Statusrapport från GothCon

Igår (torsdag) började årets upplaga av GothCon, Sveriges största spelkonvent. Jag var självklart där men, inte som arrangör, arbetare eller vanlig besökare utan något som är oerhört vanligt mig. Jag var där, som magicspelare. Det innebär att alla mina vanliga konventsvänner nu skyr mig som vinden, folk går omvägar runt mig på grund av den obligatoriska stanken som magicspelare alltid har och jag går under helgen upp 10 kg. Skämt åsido, det är lite annorlunda men väldigt trevligt. Byggde i onsdags i ordning mina lekar och spelade igår min första Legacyturnering. Det gick oerhört bra, av 5 rundor vann jag 4 och gick då till top 8 där jag kom trea. Vann 100 kr samt en Bye till Legacyturneringen dagen därpå, alltså idag. I den gick det inte riktigt lika bra men nära inpå, spelade 4-2 och kom in i top 16 vilka spelar vidare imorgon. Känner mig sjukt stolt, detta är alltså den så kallade SM i Legacyturneringen och mycket pengar är på spel och jag har en schysst chans. Är väldigt nervös i alla matcher när jag spelar för att göra misstag men det är en viss tjusning i det hela, att det känns som att så mycket på spel samt att varje liten handling kan spela oerhörd roll. Så, håll tummarna för mig imorgon. Leklista samt lite mer fullständig rapport om bl.a. delar av de galna partierna som jag spelade (bl.a. när jag lirade Standstill Goblins) kommer inom kort.

Jag lämnade förra veckan med lite sorg i hjärtat iväg mig NärCon-laptopen och stod nu utan laptop. Med tips från Erik Hedberg (Sveroks förbundsstyrelse) så bestämde jag mig för att skaffa en ASUS Eee, en riktig lättviktare till dator (0,9 kg) med flashhårddisk och Linux samt till ett väldigt bra pris (2000-3000 kr). Att LillaSimonEklundh är i USA passade helt perfekt, jag skickade ett sms till honom och bad honom att köpa mig en dator. Så nu väntar jag på att få hem en amerikansk version av den laptopen (den klarar 110-230 volt så det är inga problem), ska bli oerhört mysigt. Uppdaterar här med lite uppgifter om den är en riktigt bra laptop eller ej men jag har stora förhoppningar.

Nu ska jag sova men sist så kan jag tipsa om ett väldigt bra kortspel (Race for the Galaxy ) som jag prövade idag, ska lätt köpa det innan helgen är över.

You must construct additional pylons!

Idag har jag blandat Appletinis, JDs favoritdrink i serien Scrubs, till mig och Linnea. Väldigt stark drink, består av 3 delar vodka, 1 del Apfelkorn (äppelbrännvin/äppellikör) och så 1 del Cointreau, bara sprit helt enkelt som ska mixas med lite krossad is. Inte speciellt god enligt mig dessvärre, förväntade mig bättre.

I övrigt så går jag och funderar på dagarn över min framtid, hösten, studier, arbete och livet i allmänhet. Vad kommer att göra mig lycklig? Vad vill jag pyssla med i resten av livet? Känns som jag är i ett skede av livet när jag skulle vilja ha kommit fram till detta. Men tills vidare jobbar jag vidare på kansliet. Det är ju utvecklande och roligt, lär mig nya varje vecka och får umgås med många nördar =)

Till helgen så är det FriCon i Örebro, första rejäla konventet som Ullis arrangerar. Ska bli spännande att se hur det blir, är väldigt många föranmälda (c:a 400 st) och jag arrangerar Magic-rummet på plats. Har shoppat grejer till Monkey Games för en halv förmögenhet (helt enkelt alla mina pengar) så jag hoppas att det går bra. Samtidigt kommer både GothCon och LinCon snart (varav det senare har jag nyligen hoppat in i arrangörsgruppen för) så det blir en konventsspäckad vår.

Till Fölungen (en av Sverokföreningarna här) så köpte vi nyligen Starcraft the board game och det är riktigt bra! Med spelelement hämtade från många andra bra spel som t.ex. Settlers och otroligt mycket från Starcraft datorspelet så blir det ett lysande krigsspel. Tar c:a 4 h att spela ett parti på 6 spelare om man är lite rutinerade men det är värt varenda minut. Rekomenderas varmt, inte minst för alla coola plastfigurer som man får med i lådan.

När vi ändå har Starcraftfeber, ta och kolla in denna video några gånger tills nästa inlägg:

Äventyrsspel, hur man arrar ett konvent och feber

Jag har gått och blivit sjuk än en gång. Det måste vara något fel på mitt immunförsvar eller så är någon varelse med mycket makt ute efter mig. I alla fall, denna gång resulterade det i feber vilket gjorde att hela gårddagen spenderades däckad i sängen yrandes knappt hörbara saker. Blev omhändertagen av Linnea vilket i och för sig inte var helt fel, alltid trevligt att bli väckt av att få en svalkande daim-strut. Idag däremot så känner jag mig mycket bättre och förhoppningsvis är jag snart frisk igen men på grund av all studietid jag nu missar så blir jag tvungen att skippa GothCon till helgen. Det känns såklart surt, blir första gången jag missar det på 5 år. Men då jag åker på konvent främst för att träffa människor och Domokon är nästa vecka och LinCon om ytterligare några veckor så är det inte så farligt.

ShadowgateÄventyrsspel är en genre som alltid underhållit mig. Nu pratar vi inte Zelda och spel i den stilen utan gamla peka-, klicka-, samla föremål-, klura-spel vilka oftast är väldigt komiska. De är lite svåra att förklara utan upplevs bäst själv, pröva till exempel det välkända webbspelet Crimson Room. Det spelet lider dock av det vanliga problemet när det gäller sådana här spel att det mer handlar om att sitta och klicka överallt än att klura. Jag har några favoriter i den här genren som jag spelade mycket förr: Sam and Max – Hit the Road, Indiana Jones – Fate of Atlantis, Escape from Monkey Island, Shadowgate och Day of the Tentacle. Tänkte idag introducera det sistnämnda för er.

Day of the Tentacle, gjort av företaget LucasArts. Handlingen bygger på att en ond “tentakel”, en slags blobb har fått på sig radioaktivt avfall och utvecklat två armar. Med dessa två armar så kan han helt plötsligt flytta, röra och manövrera saker så han bestämmer sig för att ta över världen och snor en tidsmaskin. Tre nördar ser detta och försöker stoppa honom men han hinner fly iväg. Sedan spelar man dessa tre nördar som hoppar mellan 200 år bakåt i tiden, nutid och 200 år in i framtiden. Fyllt till bredden med skämt och underbar humor så är det här ett spel som kommer att roa dig länge. Mycket vikt läggs på tidshoppen, till exempel så snor man åt sig en flaska vin, skickar den tillbaka i tiden och lagrar den så att den i framtiden är vinäger, allt för att stoppa blobben. Självklart träffar man gamla kända personer som Thomas Jefferson, George Washington med flera när man reser bakåt i tiden och interagerar med dem. Dessvärre är jag osäker på om spelet nuförtiden är lätt att få tag i och spela på dagens datorer men för den intresserade så ska det nog inte vara omöjligt.Day of the Tentacle

När vi ändå pratar om den här genren så sägs det att även Grim Fandango ska vara ett lysande spel. Har inte själv testat det men då mitt intresse för sådana här spel har börjat brinna igen så ska jag kolla om jag kan få tag i det och köra det under Linux. Verkar inte vara några problem om jag skaffar Cedega (den kommersiella versionen av Wine).

Så, hur arrangerar man ett bra konvent? Ja, det är inte en så lätt fråga men jag ska försöka besvara den, genom att skriva två artiklar till Sveroks tidning “Signaler från Sverok”. Fick idag uppdraget av chefredaktören för första artikeln som kommer att vara en allmän nybörjarguide för första-gångskonventet. Nästa artikel ska vara mer djupgående, handla om utveckling, att växa och få en bra organisation. Ska intervjua några personer ur konventssverige om deras erfarenheter och berätta om mina egna. Det kommer att bli riktigt roligt att skriva det här, tror det kommer att resultera i något bra. Första artikeln dyker upp i augusti-numret av “Signaler från Sverok”.

Idag fick jag en kommentar om bloggen som sa att den var riktigt bra, sådant gör mig glad. Är en människa som älskar positiv bekräftelse (gör vi inte alla?) i alla dess former, kanske just därför jag engagerat mig så mycket idéellt? Ah ja, nu är det dags att låta sömnguden ta över för ikväll och be för att jag ska vara frisk imorn. Godnatt.

FriCon är över, Sverok Svealand är över och min hälsa är… >_<

Förra helgen var då FriCon 2007, konventet som vi i NärCon-staben höll i förutom NärCon. Det blev riktigt lyckat! Med c:a 230 deltagare och 200-300 besökare så för ett konvent som vi styrde upp på en månad så är vi ganska stolta. Det blev även bra med arrangemang, fick in väldigt mycket i slutet som gjorde att vi fick c:a 50 arrangemang. Mysigast av alla var nog enligt mig Orange-Pop Café som sålde kakor och man fick möjlighet att lägga pärlplattor som den här grymma Sonic:en (dock inte jag som har gjort den). Bara  på grund av dom så har jag börjat lägga massor med pärlplattor här hemma och börjat sätta upp på kaklet i köket ^^

FriCon-bilder hittar ni nu på: NärCons-kameraSverok Svealands-kamera Observera dock att det inte rensats alls bland bilderna så det finns en hel del skräpbilder ^^;;
Under FriCon var även Sverok Svealands årsmöte då jag tackade för mig och avgick ur Sverok Svealand från att ha suttit som ordförande i 1 år och i styrelsen i 4 år. Det känns bra, att få mer tid över till skolan, fritid, vänner etc. är någonting jag känner att jag behöver. Har varit alldeles för stressigt att pyssla med FriCon, NärCon, Sverok Svealand, skolan, scoutledare m.m. Så, mitt stora mål det här året är att få mindre saker som jag måste göra (så jag kan bl.a. spela mer spel ^^).

FriCon hade dessvärre bieffekten av att jag blev sjuk, förkyld och feber. Och det har jag varit sedan dess, stannat hemma och tyckt rejält synd om mig själv. Prövade att cykla till stan i torsdags när jag var lite mer frisk (för att gå på en arbetsinterljuv som inte blev av…) och såklart gjorde den ansträngningen mig ännu mer sjuk. Så här sitter jag nu, har tenta på tisdag som kommer gå helt sjukt dåligt (pun intended ^^).

Som ni säkert redan sett så kommer David att rapportera från sin resa i Kina och hans upplevelser där, ca. 1/vecka, här på min blogg. Så, förutom allt spännande jag skriver om (=P) så kommer ni även kunna läsa om honom, Mao och The Great Firewall of China.

Vi hörs!

Stressigt med Karlstad

Som ni kanske vet har jag och resterande NärCon-staben tagit över arrangerandet av konventet FriCon 2007. Vi tog det när det var som ett sjunkande skepp med bara en månad kvar vilket innebär att allting är väldigt stressigt och det är mycket att göra. FriCon är ett gratiskonvent i Karlstad vilket innebär att det är gratis inträde, gratis mat och är man arbetare på konventet så får man till och med gratis resa. Föranmälan öppnade igår på http://fricon.sverok.net/

Nu sitter jag och väntar på ett telefonsamtal från P4, ska sitta i radiointervljuv live kl.07:15 här på morgonen. Lite nervös inför det men det ska nog gå bra. Det ska handla om FriCon och jag plus en person från Studiefrämjandet i Karlstad ska medverka i programmet. Hoppas bara reportern inte glider ifrån ämnet och går till SSU / ungdomsförbundsskandalerna om medlemsfusk eller något av de mord som tidigare år Expressen kopplat till Sverok för att personen i fråga spelade rollspel. (Självklart hade inte rollspel någonting alls med mordet att göra men, ändock drev expressen en hetsig debatt. Förhoppningsvis kan jag sen lägga upp en länk till radioprogrammet här.

Roligt förresten att se lite debatt om mitt senaste inlägg om piratkopiering, ett ämne jag på senaste tiden diskuterat med många, väldigt intressant. Lär komma fler inlägg om det i framtiden.

Uppdatering kl.08:25: P4 Värmland fick några tekniska problem så jag blev dessvärre aldrig uppringd, men det gick tydligen ganska bra ändå, Studiefrämjandet var där och kunde svara på frågor. För er som vill lyssna på repotaget så kommer det nog komma upp på www.sr.se/Varmland/ och så är det bara ni lyssnar på den 13 februari kl.07-07:30.