Det är inte dig det är fel på, det är din inkompetens

(Ungefär såhär kan det låta när man ringer och vill ha teknisk support på jobbet under en helgdag. Jag har kortat ner lite, men inte överdrivit. Kanske är jag orättvis som postar detta. Men alltså… Jag förväntar mig inte att de ska ha full personalstyrka på IT-akuten på helgerna. Jag förväntar mig inte att de ska kunna lösa alla fel och svara på alla frågor. Men är det för mycket begärt att de ska förstå själva frågan?

”Hej jag heter Linnea och ringer från avdelning 128. Jag har en laptop här som inte får någon kontakt med det trådlösa nätverket.”
”Vad sa du… en laptop?”
”Ja, alltså en bärbar dator.”
”Jaha, och du kommer inte åt nätverket… du kan inte komma ut på Aftonbladet eller så heller?” (Inte en så dum fråga som det kan tyckas. Kommer jag åt Internet är det ju bara anslutningen mot datajournalsystemet som felar.)
”Nej, jag har ingen kontakt alls, det står bara ”autentiseringsförsök pågår” under status”
”Ja men då har du ju ingen kontakt alls.”
”Nej, precis.” (Det var ju det jag sa!)
”…”
”Så vad gör jag för att fixa det här?”
”Nä, om du inte har någon kontakt alls så går det ju inte att göra något.”
”Nähä… men jag kan koppla in en nätverkskabel. Vänta, jag gör det nu. *kopplar in kabel* Så. Ja, nu får den kontakt, så problemet är den trådlösa anslutningen.” (I min enfald tror jag att människan nu ska kunna fjärrstyra min dator och åtgärda felet, för så har de löst det vid ett tidigare tillfälle när jag hade samma problem.)
”…”
”Så vad är nästa steg nu, hur går jag vidare för att åtgärda problemet?”
”Men… du kommer åt det du vill nu?”
”Ja, fast bara så länge nätverkskabeln är ikopplad, så då måste jag ju sitta här vid skrivbordet.”
”Så… Vad är problemet egentligen?”
”Ja, jag kan ju inte bära runt på datorn.”
”Nej, då får du ju sitta där vid skrivbordet.” (Ekar det här eller?)
”…ja och då är det ju inte så stor vits med en bärbar dator, om jag inte kan ta med mig den. Det måste ju gå att ändra inställningarna på något vis så att det fungerar.”
”Nej, det är ju ingen som har den behörigheten som jobbar nu, vetdu, då får du ringa igen imorgon.” (Kunde du inte ha sagt det MED EN GÅNG?)

Allting börjar närma sig…

1 vecka kvar till Sjöberg och Ullis sätter sig på flyget mot Japan. 3 dagar senare åker jag och Simon efter dem för att alla ses i Asakusa, Tokyo. Inom kort kommer den här bloggen att förändras, utseendemässigt och vad som skrivs i den för att passa in med vår resa. Satt igår på jobbet i 3 h och pysslade med små grafiska detaljer, om lite mindre än en vecka får ni se resultatet. Tro det eller ej, men designen kommer att ha lite med Japan att göra =P

Men innan dess händer det även grejer. Idag och imorgon är mina sista arbetsdagar innan min semester, känns otroligt bra men även väldigt stressande då det är mycket jag borde göra innan jag drar. På lördag så åker Linnea och jag till Örebro och till Kilsbergen, Bergslagsleden, för att vandra i några dagar. Var länge sedan vi gjorde något scoutigt och att göra något sådant tillsammans har vi inte gjort sedan 2003. Typ, och knappt ens då. Självklart följer kamera, Asus Eee och 3g-internet med så det kommer att dyka upp lite bilder och sådant från den resan ^_~ Efter vårt vandringsäventyr så blir det midsommarfirande i Skåne med Linneas släkt, varifrån jag sedan på lördagen tar tåget upp mot Arlanda.

Nu ska jag hoppa på cykeln och dra till kansliet. Kommer att bli en rolig dag, ska bl.a. förbi IKEA och handla kontorsmöbler. För övrigt, ni har väl inte missat att Sveroks förbundskansli söker två nya kanslister för att ersätta mig och Stina som slutar? Ni hittar all info ni behöver här.

Ubuntu utan diskett, Japan börjar närma sig och eget kontor

Livet går vidare i sin lugna mak. Nej förresten, den senaste tiden har det varit stressigt, oerhört stressigt. Först så kom Sveroks Riksmöte (årsmöte), vilket var som att arrangera ett konvent en vecka men med mindre sömn och att jag fick arbetstid för det hela. Kort sagt, riktigt roligt =) Dock så var det så illa planerat att spelkonventet LinCon kom direkt efter Riksmötet vilket innebar att varje dag förra veckan så jobbades det ideellt till sena kvällar. Och som grädde på moset så var jag på konferens i måndags med jobbet och dagarna efter det har vi packat ner hela kansliet inför den kommande flytten. Jag är sliten. Men glad, ligger efter med studierna men det är lysande väder, NärCon verkar styra upp sig, tittar på ny lägenhet till mig och Linnea och det är kort tid kvar till Japan-resan.

Förutom det faktum att vi i och med flytten av Sveroks kansli kommer få mycket bättre arbetsmiljö och egna kontor (!) så finns det andra fördelar. Sverok har nämligen mängder med junk som slängs i och med flytten och detta kan man loota. En av sakerna som jag har plockat är en urgammal laptop, utan cd-läsare och med extern diskettstation. Den har en usb-port men BIOS klarar inte av att boota från den. Så målet för mig är att installera xubuntu på den genom att boota upp något från en diskett. Om jag lyckas så hör jag av mig och berättar hur jag gjorde.

Tittade idag på en Asus Eee 9 vilken har större skärm, bättre specs, större musplatta, lite tyngre och lite sämre batteritid. Riktigt fin var den, ska investera i en sådan direkt när jag kommer till Japan. Vilket betyder att jag antagligen kommer att sälja den Asus Eee jag har som är färdigconfad och klar, är du intresserad så är det bara att säga till.

Imorgon börjar då flytten till mitt egna kontor, det första jag någonsin har haft. Det är mäktigt, ska ställa in ett gäng coola nördprylar där och känna mig lite som att jag har en egen cubicle so i Dilbert. Detta samt en del andra saker gör att jag emellanåt blir osäker på att börja plugga till hösten, det är väldigt roligt att jobba för Sverok och inte lever man i lyx som student. Men jag har något slags stort avlägset mål med livet där jag aspirerar för att bli något. Framgångsrikt, viktigt, betydelsefullt, inspirerande eller kanske utvecklande, jag vet inte riktigt men något större är det och när jag väl känner mig helt nöjd över mitt arbete och livssituation då vet jag att jag har nått fram dit. Men det är ett tag kvar till dess och förhoppningsvis många stora utmaningar.

You must construct additional pylons!

Idag har jag blandat Appletinis, JDs favoritdrink i serien Scrubs, till mig och Linnea. Väldigt stark drink, består av 3 delar vodka, 1 del Apfelkorn (äppelbrännvin/äppellikör) och så 1 del Cointreau, bara sprit helt enkelt som ska mixas med lite krossad is. Inte speciellt god enligt mig dessvärre, förväntade mig bättre.

I övrigt så går jag och funderar på dagarn över min framtid, hösten, studier, arbete och livet i allmänhet. Vad kommer att göra mig lycklig? Vad vill jag pyssla med i resten av livet? Känns som jag är i ett skede av livet när jag skulle vilja ha kommit fram till detta. Men tills vidare jobbar jag vidare på kansliet. Det är ju utvecklande och roligt, lär mig nya varje vecka och får umgås med många nördar =)

Till helgen så är det FriCon i Örebro, första rejäla konventet som Ullis arrangerar. Ska bli spännande att se hur det blir, är väldigt många föranmälda (c:a 400 st) och jag arrangerar Magic-rummet på plats. Har shoppat grejer till Monkey Games för en halv förmögenhet (helt enkelt alla mina pengar) så jag hoppas att det går bra. Samtidigt kommer både GothCon och LinCon snart (varav det senare har jag nyligen hoppat in i arrangörsgruppen för) så det blir en konventsspäckad vår.

Till Fölungen (en av Sverokföreningarna här) så köpte vi nyligen Starcraft the board game och det är riktigt bra! Med spelelement hämtade från många andra bra spel som t.ex. Settlers och otroligt mycket från Starcraft datorspelet så blir det ett lysande krigsspel. Tar c:a 4 h att spela ett parti på 6 spelare om man är lite rutinerade men det är värt varenda minut. Rekomenderas varmt, inte minst för alla coola plastfigurer som man får med i lådan.

När vi ändå har Starcraftfeber, ta och kolla in denna video några gånger tills nästa inlägg:

Bänkdiskmaskin, mänskliga tv-spel och ljudböcker

Dagarna rullar sakta på och jag har nu börjat att gå fram och tillbaka till jobbet istället för att åka buss. Tanken är att bli av med lite av det man gick upp under julen, att spara lite pengar samt, bli mer lärd om diverse ting samt att spara tid. Hur går nu detta till? Svaret är att jag helt enkelt inte tränar tre gånger i veckan längre utan den friska promenaden 2 ggr/dag till och från jobbet blir min träning samt att jag på vägen börjat lyssna på ljudböcker. Retorik, pedagogik, historia, japanska, skönlitteratur m.m. Har många olika projekt på G om vad jag ska lyssna på sen får vi se hur det hela går. Hittills går det bra, började i slutet på förra veckan och är nu snart klar med “Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn. Hittills är den lovande och jag kan rekomendera den, i alla fall för att läsa några kapitel här och där som lite av en faktabok. Efter den blir det böcker som “Che” av Björn Kumm, “Praktisk retorik” av Göran Hägg och sist “Min väg, mina val” av Göran Persson. Återkommer förhoppningsvis med lite info om respektive bok när jag lyssnat mig igenom dem.

Utöver det, jobbet flyter på, har skrivit en vision för mig själv och mitt liv i form av typ en verksamhetsplan för nästan 10 år framöver, fixat en mediadator inkopplad till tvn som kör ubuntu, haft en fruktansvärt trevlig nyårsfest, skaffat bänkdiskmaskin och fixat i ordning lägenheten rejält och klarat Super Mario Galaxy (sjukt bra spel, rekomenderas!). FriCon börjar närma sig, det fria och gratis konventet som Sverok Svealand är med och arrangerar och stöttar. Denna gång är det i Örebro och den 15-17 februari. Kommer att stå för Magic-butiken där och arrangera turneringarna. Är taggad och planeringen är i full gång. Deras hemsida är http://fricon.sverok.net/, dock inte så mycket information där än men det kommer förhoppningsvis dit snart. Annars, tjata på Ullis (killen i orange).

Tills nästa gång kan ni roa er med dessa tuffa mänskliga tv-spelsvideos, gjorda med stop-motion-video teknik (många olika stillbilder som läggs på varandra för att bilda en videofilm).

P3 framträdande

Idag så ringde P3s Pang Prego upp mig när jag satt och jobbade för att ställa lite minst sagt skumma frågor rörande lajv…det var alltså en busringning. Jag försöker nu få tag i ljudklippet som ska finnas någonstans på etern så om någon hittar det så säg gärna till så slänger jag upp det här.

Fick dock reda på att det var P3 först när en polare skickade ett sms några timmar senare om det hela. Funderar, har de rätt att bara spela in samtal med vem som helst, sända ut det i radio samt slänga upp det på nätet utan att tillfråga en? Har själv fått höra att när man ska spela in samtal och liknande så måste man fråga människan man pratar med men det kanske inte gäller media.

I alla fall, det var liten kul sak. Har inte skrivit här på ett tag och det kan förklaras med två saker. Jobb samt Super Mario Galaxy. Otroligt bra spel, får skriva mer om det senare.

Edit1: Tydligen så är det i Pang Prego, från idag, del 2, c:a 30 min in i programmet.

Problem med kameran men massa nördgrejer!

Har försökt ladda in bilderna från tyskland-resan men det har trasslat lite, därför har det ännu inte kommit någon uppdatering. Jag jobbar på varje dag, ett riktigt trevligt jobb. Stundtals frustrerande (den &#%”% databasen!>_<), stundtals tråkigt (kolla dubbletter i gigantiska föreningar = roligt?) men stundtals helt sjukt roligt. Bygga ihop nya datorer, layouta grejer, snacka med trevligt föreningsfolk och lära sig mer nyttiga grejer att kunna gällande allt från InDesign, Filemaker och Typo3. Helt enkelt, jag har ett väldigt trevligt jobb.

Men, en sak kan jag berätta om från Tyskland-resan. Jag shoppade loss massor med grejer till Monkey Games, bland annat det som gör mig riktigt lycklig här i livet, Star Wars-prylar. Lasersvärd och AT-AT Walkers blev det som nu ockuperar mitt vardagsrum i väntan på köpare ^_^ Titta in dem här.

Idag har jag lirat en del Wii (Super Paper Mario, riktigt trevligt och underhållande spel men varför tog de bort rollspelsstriderna?), kollat på Evangelion (den blir bättre varje gång man ser den) och bakat muffins. Malibu-muffins (kokoslikör) och Nutella-muffins. För resten av kvällen väntar mera slappa, eventuellt lira lite Settlers och umgås med Wiiand och hans vänner eller kolla på anime. Borde verkligen börja plugga mina kanji-duggor snart, måste vara klar med dem innan årsskiftet men det är så svårt att ta tag i det hela, även om det är världens enklaste sak att plugga till. Innan jag kan plugga vidare, när nu det blir, så måste jag ha gjort färdigt dem. Men men, någon vacker dag så =) Då kanske jag även kan ta mig i kragen och plugga lite ordentligt på egen hand, har ju böcker och allt som behövs för att lära mig mycket mer japanska.

Btw, nyligen släpptes en ny version (7.10) av Ubuntu/Kubuntu som är riktigt trevlig. Check it out!

Jobb!

Jag har fått jobb! Äntligen, ett riktigt heltidsjobb som är trevligt och jag känner att det ska bli roligt att börja på. Jag har fått jobb som kansliadministratör på Sveroks kansli vilket innebär 6 månaders provanställning med möjlighet till tillsvidareanställning. Börjar på tisdag, är taggad!

Kostymjobb, ansiktsböcker och vita tavlor

Whiteboard-tavlor är bra grejer. Riktigt bra, speciellt om man projektplanerar eller liknande då man kan få så mycket mer gjort genom att bara ha en stor gemensam skrivyta. Så jag bestämde mig häromdagen för att köpa en, ingen liten då utan minst en 1 x 2 meter stor. Problemet är bara att de ligger på c:a 2000 kr/st vilket är lite över min budget nu när jag inte har några säkra jobb. Men, genom ett vingslag av tur så hittade jag en 122 x 220 cm stor whiteboard, med whiteboardpennor, magneter och sudd att köpa för 350 kr! Av viktväktarna dessutom ^_^;; Så i torsdags drog jag iväg och köpte den och bar den till Sveroks kansli (riktigt tungt >_>) och så dagen efter så tog jag och Linnea den på bussen hem till Ryd. Så är du sugen på att projektplanera eller öva dig som lärare, kom hem till oss ^_~

En annan kul sak som hände är den arbetsintervju jag hade igår. Jag anmäler till alla möjliga jobb och denna gång hette företaget Face2Face Marketing, de säljer telefonabonnemang till företag genom att besöka dem. Intervjun gick smärtfritt om det inte hade varit för det faktum att han som jag träffade var från Danmark, förstod inte så mycket av vad han sa >_<. Men det var inga problem, jag ska in på måndag igen för att hänga med på en observationsdag för att se hur jobbet går till. Och då är det kostymkrav! Så, kommer jag jobba här sen så måste jag ha på mig kostym dagligen, vilket då blir studentkostymen ^^;; Vi får se om jag vill göra det, har blivit riktigt taggad på idén att starta upp Monkey Games igen, vore fruktansvärt roligt. Det svåra är bara att komma på exakt vad jag ska sälja, men jag tror jag är på god väg.

Idag bär det av till Avesta Krylbo för att hälsa på Linneas barndomsvän Ellen som fyller år. Hon är en tv-spels/anime-nörd så hon är en bra människa. Kommer bli riktigt roligt tror jag, skönt att få lite ledigt från jobbet på Sveroks kansli. Slutligen så har jag en sak att erkänna. Trots att jag visade motstånd så gav jag mig tillslut, jag har nu också skaffat mig en www.facebook.com som jag har blivit lite beroende av. Väldig trevlig design, bra funktioner, bra nätverk och så finns i princip alla jag känner där. Kanske du också?