Lugnet har kommit, alla bilder är uppe och pizza är gott

Nu så är vi allihopa äntligen hemma. Jag och Simon kom hem till Sverige i onsdags kväll där Linnea och Simons pappa mötte oss. Där skiljdes vi oss och jag och Linnea drog till Hässelby för att tillbringa natten och sedan ta ett tidigt tåg på morgonen till Linköping. Efter det så har det varit några ganska lugna dagar. Har pysslat med att packa upp allting jag har fått, ta kontakt med massor med trevliga människor, börja fundera på flytten som sker snart och så kommit tillbaka till jobbet. Där har det hänt mycket saker och är lite småkaos så det är väl tur för dem att jag kommer hem och styr upp det hela ^_~

Det har varit väldigt blandade känslor. Att gå från väldigt intensiva Japan till lugnet här hemma är en skarp kontrast. Och precis som förra året så blir jag irriterad på hur oförskämda och oartiga alla i Sverige är (och för att inte tala om i England… ^^) jämfört med japanerna. Känner mig lite som en japan i Sverige, men så har jag ju inte Japan-Jens som nickname för inte =) Resan var väldigt häftig att göra och så otroligt annorlunda mot min resa med Linnea förra året, trots att vi besökte flera av samma platser m.m. Har varit intensivt, lärorikt, påfrestande men framför allt, förbannat roligt. Hoppas att Simon, Ullis och Sjöberg känner precis likadant.

Har äntligen sorterat, förminskat och fixat färdigt med alla foton som jag tagit i Japan och laddat upp dem på servern så nu hittar ni några hundra till i galleriet som inte låg där förut. Bland annat bilder från Mt. Fuji och Tsukiji fiskmarknad. Följande mappar har ni att titta i:

Tokyo före Fuji (Ueno Zoo m.m.)
Fuji-zan
Tiden efter Fuji-zan med alla
Magic Eventide prerelease
Samuel och Simons sista dagar i Japan

Har pluggat på lite mer om min kamera, objektiv och allmänt sånt och insett att jag inte varit den mest försiktiga med objektivet i Japan, speciellt inte när vi var och klättrade. Så har införskaffat det alla kameranördar rekomenderar, ett UV-filter. Tar dels bort vissa oönskade reflektioner som kan förekomma men framför allt är det ett skydd för objektivet. Roligare att ha sönder/skrapa ett UV-filter för 300 kr än ett objektiv för 5000 kr.

Nu när resan är över så kommer även bloggen att gå tillbaka till sitt ursprungliga läge. Tackar alla ni som har läst inläggen från vår resa och tittat på bilderna, hoppas ni känt att det varit välinvesterad tid. Nu ska jag ta och köpa mig en pizza och kolla på lite Dexter, otroligt bra serie.

Dabberu security checku desu desu desu!

Japanska poliser är ganska roliga. Detta faktum är något vi haft roligt åt under hela resan och även denna natt så har de lyckats underhålla oss. Det började med att en polis kom och bad att få titta på våra pass och ställde lite frågor om vilket flyg vi skulle åka med. Sedan, c:a 30 s efter honom kom en ny polis och ber om samma sak på knacklig engelska. Jag berättar då på japanska att vi redan gett det till den andra polisen (som står c:a 10 m bort) varpå han berättar stolt “Dabberu security checku desu!” och ler ^^

Vi sitter alltså just nu på Narita flygplats och fördröjer tiden fram tills att McDonalds öppnar och att vi efter det kan checka in. Flyget lyfter om c:a 4 h och i hallen framför oss har dagens första flygvärdinnor och annan personal nu börjat strömma in. Ska bli väldigt skönt att komma hem till Sverige, hoppas att allting går smidigt med flyg och byte i Heathrow. Det här blir sista inlägget från Japan för den här resan, nu väntar bara en slags reflektering över allting som har hänt. För mycket har vi hunnit med och det har varit intensivt. Känns som tiden har gått väldigt långsamt under tiden vi har varit borta samtidigt som det känns som den gått väldigt fort. Märkligt det där.

Vi ses i Sverige!

Dagar kvar i Japan: 0

Min Canon EOS 40D

Fått lite frågor om vad det är för kamera som jag har shoppat så här följer en liten summering:

Kamerahus: Canon EOS 40D
Objektiv: Canon EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM
Blixt: Canon Blixt Speedlite 430EX clip-on
Minneskort: SanDisk Ultra II CompactFlash 15 mb/s

Fick betala c:a 12 000 kr för alltihop, en rejäl slant men förhoppnigsvis har jag nu en riktigt schysst kamera för resten av livet. Hade planerat att köpa en 450D först men fastnade verkligen för denna.

Tokyo Imperial Palace, Tsukiji och köra vänstertrafik

Just nu sitter jag och Simon på Khaosan Ninja och surfar lite och det är vår sista dag i Japan. Här följer en liten summering av vad som har hänt de senaste dagarna.

Söndag den 13 juli – Den lugna dagen
Dagen efter att de andra dragit hem frågade vi oss “Vad gör man i världens största stad på en söndag?”. Svaret kom ganska snabbt, man drar till Harajuku där mängder av cosplayare och andra häftigt klädda personer samlas för att träffas. Så vi drog dit men märkte ganska snabbt att det nästan inte fanns några cosplayare alls eller liknande där. Märkligt, de har varit väldigt frånvarande alla tre gånger vi har dragit dit under resan. Det var fler utlänningar där för att titta på cosplayare än det var cosplayare. Kanske därför det inte längre kommer dit några…

Ganska snabbt drog vi till Meiji-shrine, Tokyos största tempel med tillhörande cool trädgård. Jag och Linnea drog dit förra året och det är ngt man inte får missa när man är i Tokyo. Efter det drog vi till Tokyo station, letade reda på Imperial Palace och dess gigantiska trädgård och avslutade sedan dagen ganska tidigt med att spela Magic och surfa. Detta för att vi skulle upp tidigt dagen efter.

Måndag den 14 juli – Den intensiva dagen
Kl.04:30 ringde våra klockor och vi gick upp. Tog sedan första tunnelbanan och åkte till Tjukijishou för att sedan traska iväg till Tsukiji fiskmarknad. Att kalla det för en fiskmarknad är något av en underdrift, som att säga att Fuji är en kulle eller att Ninjor bara är lite småfarliga, det är världens största grossistmarknad när det gäller mat och den var ENORM! När man läser om Tokyo och vad man bör se där så får man ofta höra att just den här marknaden är ett måste att besöka och nu förstår vi varför. Det är ett gigantiskt område med stånd där fiskar av alla olika slag, grönsaker och kött säljs i enorma mängder. Marknaden börjar kl.05 och slutar kl.11 och det säljs bl.a. c:a 2000 ton fisk varje dag. Längst in på marknaden är den berömda tonfiskauktionen där grossister och fiskare livligt köpslår och det bärs in och ut fiskar hela tiden. Och fiskarna är inte lite stora, skulle snarare vilja jämföra dem med stora hajar än vanliga fiskar. Över hela marknaden springer folk omkring, drar vagnar, kör olika slags fordon och truckar och man måste hela tiden akta sig för att inte bli påkörd. Skulle vilja säga att den timmen vi var på marknaden var farligare än när vi gick upp och ner för Fuji. Vi avslutade vårt besök på marknaden med att jag åt en sushifrukost; en 15 bitars sushi som gick på 2600 yen (c:a 150 kr) men var den absolut godaste sushin jag någonsin ätit! Alla bitar bara smälte i munnen och hela matupplevelsen kändes som perfektion från början till slut. Berättade även det för kocken som sken upp som en sol =)

Under och efter fiskmarknaden så reflekterade vi över det faktum att överallt på hela marknaden var det massor med turister. Det kändes fel på något sätt, vi var på en arbetsplats, gick runt och fotade alla som arbetade där samt all fisk och var i vägen en massa. Samtidigt var man där själv och tyckte det var häftigt så man kunde inte bli arg på andra turister för vad de pysslade då man var lika dålig själv. Så ja, vad gör man egentligen kan man undra…

Väl tillbaka i Asakusabashi så började vi leta efter en biluthyrningsfirma. Efter att ha gått fel några gånger och frågat oss fram så hittade vi tillslut vad vi letade efter. 400 kr senare så hade vi en bil för resten av dagen och det var dags att ge sig ut med en automatväxlad bil i centrala Tokyo där de har vänstertrafik. Det behövs knappt sägas, det var lite klurigt, nervöst och småfarligt i början. Men det tog inte så lång tid som jag trodde att komma in i det hela och ganska snart gled vi runt som vilka japaner som helst. Att turista i en stad genom att åka bil eller cykla gör att man känner sig lite mindre som en turist vilket är trevligt. Vi drog till ett postkontor och postade alla NärCon-saker för att sedan åka till ön Odaiba där vi shoppade lite och besökte Fuji Terebi (som dessvärre även denna gång var stängt -_-). Efter det lät jag Simon köra lite. Han har inget internationellt körkort så under tiden han fick köra runt på ön kände jag mig lite smått livrädd för att ngt skulle hända men det gick bra. Det är en schysst erfarenhet att köra i vänstertrafik.

Vidare i bilen så drog vi över Rainbow Bridge till Ginza där vi köpte världens bästa låt och besökte Applestore för att titta på Iphone 3g. Dessvärre kan man inte köpa den i Japan utan att skriva på ett dyrt abonnemang, annars skulle vi ha köpt varsin direkt. Efter Ginza körde vi till Akihabara där vi fikade på Mr. Donut och jag köpte en fungerande PS3. Sist så gled vi mest runt i Tokyo i några timmar med vår bil och upptäckte staden. Dagen avslutades med att vi dödströtta drog hem och tumlade i sängen (kl.20-21 typ ^^).

Måndag den 15 juli – Den sista dagen
Idag är som sagt vår sista dag i Japan, imorgon bitti går flyget från Narita mot England och sedan Sverige. Vi har tillbringat dagen genom att packa ihop våra grejer, shoppa några sista saker och fikat lite mer på Mr. Donut. Vi ska käka lite och sedan röra oss innan det blir kväll mot flygplatsen för att tillbringa natten där. Det känns som vi har hunnit med väldigt mycket under den här resan och det ska bli skönt att komma hem till underbart härliga Sverige. Det jag nu hoppas på är att personalen på Arlanda säger “Välkommen hem!” när man anländer. Det borde de göra, skulle till och med kunna lägga till 50 kr på min flygbiljett för att de ska göra det varje gång man har flygit internationellt ^_~ (Man blir verkligen mer nationalistisk när man är utomlands.) Vi får se om jag lyckas skriva något mer innan vi är i Sverige igen.

Dagar kvar i Japan: 1

2 är hälften av 4

Den stora gemensamma resan är över. Ullis och Sjöberg har nu åkt iväg för att tillbringa natten på Narita för att sedan sätta sig på planet mot Sverige imorgon. Det känns lite konstigt och märkligt, nu ska jag & Simon spendera några sista dagar i Tokyo och vi vet inte riktigt vad vi ska hitta på. Jag är väldigt på att hitta på massor med saker men dessvärre vill Simon just nu mest åka hem till Sverige så vi får se vad som händer egentligen.

Lyckades som ni säkert märkt inte med konsstycket att få Ullis & Sjöberg att skriva sina sista inlägg så tänkte dra en kort resumé över vad som har hänt.

Onsdag den 9 juli – Vi åkte med båt och såg den falska frihetsgudinnan som står på ön Odaiba som vi utforskade. Vi bodde sista natten i Asakusa på Khaosan Annex.
Torsdag den 10 juli – Vi bytte hostel, från Khaosan Annex i Asakusa till Khaosan Ninja i Asakusabashi. Efter det drog jag och Sjöberg till Akihabara och shoppade loss rejält. Bland annat varsin PS3. Simon och jag festar loss tillsammans med en kanadensare vid namn Nathan.
Fredag den 11 juli – Vi latade oss större delen av dagen för att sedan dra till Akihabara där vi shoppade åt NärCon. Simon och jag avslutade kvällen med att försöka festa med några andra från hostelet vilket började bra men slutade med att vi tappade bort dem när det var dags att dra till en krog vid namn “The Womb”.

Vilket osökt leder oss till idag. Dagen började med att vi tog oss upp och drog till Asakusa. Efter att vi gått fel en del och frågat efter vägen 2 ggr så hittade vi tillslut dit vi skulle. Magic Eventide Prereleasen i Asakusa. För er som inte vet det så är det en turnering i Magic där man får spela och bygga lekar med de allra senaste magickorten och har chans att vinna ännu fler kort. Och vi skulle nu spela detta på japanska, inte lätt att läsa kort och förklara regler på så vitt främmande språk då japanerna inte kan engelska men vi skulle försöka. Vi registrerade oss till kl.11:30 turneringen och satte sedan igång. Med laptops tillhanda med engelska översättningar av korten gick det ganska smidigt att bygga lekar. Turneringen sedan var väldigt rolig. Det är något väldigt tillfredsställande med att spela ett spel och känna att det är utmanande och man spelar hyffsat bra. Jag, Simon och Ullis gick alla 2-2 (2 vinster och 2 förluster) medans Sjöberg gick 0-4. (0 vinster…). Vi hade riktigt kul, japanerna var väldigt artiga, hjälpte bra till att förklara vad korten gjorde på japanska kombinerat med knacklig engelska och så var de roliga att spela emot. Efteråt så käkade vi alla Ramen tillsammans på vårt favoritställe i Asakusa (billigt!).

Efter det splittade vi upp oss. Jag och Sjöberg drog än en gång till vårt favoritställe Akihabara där jag lämnade tillbaka min PS3a. Lite snopet hade jag fått reda på att den nya versionen av Playstation 3 inte stödjer 100-240 volt som de tidigare utan endast 100 volt vilket innebär att den skulle smälla om jag satte in den i ett svenskt eluttag. Efter att vi gått runt lite så splittade även jag och Sjöberg upp, jag för att leta efter ett äldre PS3 att köpa. Detta skulle vi kanske inte ha gjort för vad som hände var att Sjöberg inte hittade tillbaka till Hostelet från Akihabara vilket gjorde Ullis lite smått galen då de var tvungna att checka ut vid kl.21:00. Men till slut runt kl.21:40 så kunde vi alla mötas för att ha en sista middag tillsammans. Och precis som vår resa tillsammans började med en måltid på Kareekichi så avslutade vi den likadant.

Vad som händer imorgon får vi se, eller resterande dagarna för den delen. Några av planera är att besöka fiskmarknaden, posta massor av NärCon-saker till Sverige, hyra en bil för en dag och åka runt, besöka Fuji-TV-station, köpa mer saker att ta med sig hem och sist äta massor med god mat. Nu ligger massor med fler bilder uppe på bloggen under Galleri som ni hittar här och jag kommer att slänga upp ett gäng till ikväll.

Dagar kvar tills resan är över: 4

Vi kom in!!!

Simon och jag har nu fått våra antagningsbesked från www.studera.nu och vi har båda kommit in på de utbildningar vi sökte! Jag på “Civilingenjör i industriell ekonomi – internationell japanska” och “Civilingenjör i kemisk biologi – Öppen ingång mot naturvetenskaplig kandidat”. Detta innebär att ingen av oss kommer att gå arbetslösa till hösten vilket är riktigt trevligt ^^

Btw så bor vi nu på ett hostel som heter “Khaosan Tokyo Ninja” och har det riktigt trevligt. Ska slå på Sjöberg och Ullis lite mer så att de uppdaterar med lite inlägg. Ikväll lägger jag i alla fall upp nytt inlägg samt lite fler bilder så se fram emot det.

OSU!!! TVÅL!!!

Dagen efter mister Fuji-san kände sig alla möra och sköra, Samuel går som en krabba, Davids fötter är små och lila och min haka är skäggig. Så idag blev en ganska lugn dag, eller jag tror att det var meningen före vi återvände till Akiwabaharanarasarawobblawobblabliblibliblibibli, eh Awikanaraharabarakarawakawakawakawaka, eh AKIHABARA! Just det. Vi gick omkring och kollade på alla anime-dvder, konstiga dockor och smörätare. Det värsta är att alla tusenmiljarder animeprylar lockar fram den femtonåriga animenörden i mig som tycker att det är helt okej att köpa dvdboxar för flera tusen yens. Lyckligtvis har jag inte fallit för trycket ännu men det finns ju så mycket coola saker! Det finns en riktigt fin Swinggirlsbox för dryga trehundra kronor som tyvärr har engelsk text…

Jag och Duvud blev bortlurade och ifrånspringna av Smulan och Bullis. Vi beslutade att åka hem till Asakusa för ingen av hos hade mobil på oss. Min är fortfarande vattenägd av mister Fuji-san och Davids var på laddning. Iaf kom vi hem någon kvart innan vi kunde tvätta så vi satte mitt Sim-kort med pengar på i Davids ickevåta telefon och ringde och kom fram till att vi skulle åka tillbaka till Akiwabanaraharabara. Vi käkade och åkte sedan hem.

Ja, jag undrar också vart tiden tog vägen.

Dagens Bikkle är:

Sexpack Bikkle!

Simon

“Det är ju bara Japans högsta berg, hur svårt kan det vara…?”

Som titeln avslöjar kommer detta inlägg handla om vårt stora äventyr med att klättra upp och ner för Fuji-san. Men sina 3776 meter är det inte det allra lättaste att göra så självklart skulle vi ge oss på det.

Men innan vi gav oss på det äventyret så väntade en del annat. Allting började igår med att vi checkade ut från Sakura Hostel där vi tillbringat natten. Vårt första problem blev då, vart i hela friden skulle vi göra av oss allt vårt bagage? Inte ville vi släpa det med laptops och allt upp och ner från Fuji, det var att be om att dö. Lösningen blev att vi gömde det i Sakura Hostels källare, en lösning som funkade riktigt bra. Om det inte hade varit för den höjda säkerheten på alla tågstationer så hade vi låst in dem i något låsbart skåp men dessa var dessvärre inte tillgängliga. Sedan begav vi oss av för att roa oss i väntan på att dra iväg på kvällen.

Ullis & jag drog till Ueno Parks Zoo för att titta på elefanter, lejon, giraffer och badande myrslokar. För Ullis som aldrig varit på Zoo var det himmelriket, för mig en riktigt trevlig utflykt. Solen sken, djuren var galna och glassen var god. Medans vi gjorde detta drog Sjöberg och Simon till Harajuku för att digga ett litet random japanskt band som spelade live. Vi joinade dem för att se deras sista låtar och drog sedan för att käka massor med ramen. Efter det shoppade vi ficklampor m.m och laddade för vårt äventyr.

Ganska snabbt visade det sig att vi inte kan planera. Eller, att ingen av oss hade gjort det. Vi skulle med en buss från Kanaguchi-stationen kl.21:15 som skulle ta oss upp halvvägs upp på Fuji. Vi kom dit kl.23… Lösningen blev att ta en taxi (oerhört billigt i Japan faktiskt ^^) och vi fick en väldigt trevlig chafför som berättade allt vi ville veta om Fuji. Sedan begav vi oss iväg, klockan var 00:10 och vårt mål var att ta oss till toppen till senast kl.04:30 och soluppgången. En etapp som i vanliga fall tar 5-6 h men vi satsade. Med humöret på topp så störtade vi iväg i mörkret med våra pannlampor.

Att bestiga Fuji var lättare sagt än gjort. Det började med enkel vandring sluttandes uppåt men allt eftersom så började det slutta mer och mer och mer. Tillslut så fick vi använda händerna och bokstavlingen klättra upp. Längs vägen upp fanns flertalet liknande fjällstationer där det såldes snickers, vatten, syrgas på tub och massa annat i vilka vi shoppade friskt. Vi höll ett bra tempo och humöret hölls uppe. Dock gjorde inte vädret det. Allt medans vi kom högre och högre upp så försvann allt mer syre och det blev kallare och kallare. Vi hade inte riktigt förberett oss på hur kallt det blev när det blåste på rejält och när det sedan började regna blev det verkligen inte bättre. Simon & Ullis hade skippat att ta med sig regnkläder, jag hade en regnponcho som inte är gjorda för stormiga förhållanden och Sjöbergs riktiga regnjacka hjälpte inte honom från att bli blöt heller. Under hela vägen försökte jag peppa alla, att kämpa på och hålla humöret uppe men när alla var blöta, frös och var trötta så var det svårt. Kl.04:00, en halvtimma innan soluppgången hade vi nått upp till 8:e och sista stationen, en timmas vandring från toppen (c:a 400 m i höjd) och då kunde vi inte fortsätta. Jag som på grund av min envishet var fast besluten att nå upp trots allt och gärna till solnedgången tjatade på dem andra att vi skulle fortsätta men det gick inte. Sjöberg som fått problem med bland annat den syrefattigaluften ville verkligen inte fortsätta i stormvädret utan stannade på fjällstationen. Efter en timmas övertalning fick jag med mig Simon och Ullis och vi kämpade uppåt, lite torrare än innan. Bara efter 5 min var vi på nytt genomblöta men tillslut, strax före kl.06 var vi uppe på toppen. Ingen utsikt fanns dock att se för att berget var täckt i dimma, vi var trötta, blöta och griniga.

Lite hopp fanns på toppen i form av en liten stuga där vi stannade i 40 min för att värma oss innan vi gick ut för att titta på kratern. Vad som väntade oss var vi dock inte beredda på, helklart fint väder med utsikt från toppen ända ner till dalarna runt omkring berget och ner i kratern. Aldrig förr har jag sett en sådan utsikt, det var mäktigt! Jag studsade runt, blöt, trött men var bara så lycklig av vad jag såg och beundrade det hela. Ullis & Simon fick inte samma kick men blev även de gladare av de häftiga vyerna. Efter en stunds beundran begav oss ner till Sjöberg som låg och sov i den 8:e fjällstugan. Nu var vi alla genomfrusna (förutom en varm David ^^) och smått sjuka så vi begav oss ner. Då jag var genomblöt in till underkläderna och strumporna så valde jag att där det var möjligt, springa ner för Fuji för att få upp värmen. Säga vad man vill, men att springa ner för ett berg är &#%”/ roligt och gjorde att jag kunde hålla mig någorlunda varm ^_^ Och med klart väder med bara avbrott för lite regn då och då så blev nergången mäktig. Att gå ner från ett berg slår lätt att gå upp för det när man hela tiden under vägen ner kan beundra utsikten.

Nu är vi på ett hostel, vi har inte sovit på c:a 48 h och är lite trötta och sjuka men glada och nyduschade. Det känns som vi har åstakommit något häftigt och smått galet, något vi inte kommer att glömma och något vi kan skryta om. Visst är ni lite imponerade? =)