Ett inlagg om Nepalesiska kottbullar

I vilket vara hjaltinnor introducerar svensk matkultur i ett land dar man ater ris och linssoppa tva ganger om dagen, varje dag.

Ber om ursakt for den laga uppdateringsfrekvensen pa bloggen! Det ar lite klurigt att komma ivag till internetcafeet eftersom vi jobbar till 13, kommer hem och ater lunch och sen maste vara tillbaka hemma hos vardfamiljen senast kl 18.

Nu borjar det handa lite pa sjukhuset! Till en borjan satt vi mest i bakgrunden men nu har de fattat att vi faktiskt vill gora saker – sa nu ar det lite battre. Tex har Emma idag fatt sy sin forsta sutur! :) Men det ar ganska fa patienter pa Akuten faktiskt sa det ar anda inte jattemycket som hander.

Sen senaste blogginlagget har vi firat festivalen Teej genom att kla upp oss fint, halsa pa diverse slaktingar, ata massa mat och dansa. Egentligen borde jag ju ha fastat ocksa, eftersom jag ar gift, men jag insag att ingen vill umgas med en Linnea som inte atit eller druckit pa 24 timmar. Sa jag skippade den biten. :P Sa om Samuel blir sjuk eller dor ung sa ar det mitt fel nu. :(

Nagra shoppingturer och lite sightseeing har vi ocksahunnit med, bla har vi besokt det buddistiska templet Swayambunath – riktigt vackert och absolut vart ett besok om man ar i Kathmandu! :)

Igar bjod vi familjen pa svensk mat (vilket var utlovat sedan en vecka; var rumskompis Ai ska bjuda pa japansk mat ocksa vidnagot tillfalle). Kottbullar (gjorda pa kycklingfars) och potatismos blev det. Kottbullarna gick hem hos barnen men moset petade de mest i. Farbrodern (som ater hos oss ibland) sa att “Swedish food is very sweet” vilket jag antar betyder smaklos. :P Men alla at upp det de fick serverat sa vi ar nojda. Enda problemet ar att vi gjorde aaalldeles for mycket – sa gar det nar man som svensk ar van vid att kopa fardig kottfars i ett plasttrag, och plotsligt star dar hos slaktaren och ska avgora hur manga kycklingar som behovs for att matta 8 personer. ;)

Till nasta gang!

Könlös mjölk?

“Nu kommer du bli glad” säger Samuel när han kommer hem från affären, och det blir jag. Han har köpt god glass och lokalproducerad mjölk! Lyxigt!

Såhär står det på mjölkpaketet och på hemsidan:

För femtio år sedan fanns en mjölkcentral i var och varannan stad. Och ett bryggeri. Ofta också en korvstoppare. Men dieseln var billig, miljöhot något okänt. Effektivitet fick gå före närhet. Allt blev centraliserat, blev anonymt och könlöst. Nu har pendeln svängt och intresset för det lokalproducerade ökar snabbt. För miljöns skull, men också för att närheten mellan producent och konsument känns allt viktigare.

Var det bara jag som reagerade? Det var det säkert. Därför tar vi det en gång till:

“Allt blev centraliserat, blev anonymt och könlöst.”

Innan dess var alltså allting könsbestämt? Vad exakt var det som hade kön men till följd av centraliseringen blev könlöst? Människorna? Mjölkcentralerna? Korna? Mjölken?

Är könlöshet verkligen någonting negativt? På vilket sätt? Kommer allt få tillbaka sina kön nu när lokalproducerat åter blir på modet? Hur kommer det att märkas?

Det hela är mycket mystiskt. Så många frågor, men inga svar. Än så länge i alla fall. Jag har nämligen mejlat Östgöta Mjölk. Tills jag får ett mejl tillbaka tänker jag utgå från att det hela är en konspiration. En antiqueer-organisation som försöker sprida sublim propaganda om att allting minsann var bättre förr när män var män och kvinnor var kvinnor och mjölken inte fraktades så långt.

Det sistnämnda kan de ju iochförsig eventuellt ha rätt i. Det kan också eventuellt vara så att jag försöker smita från arbetet med C-uppsatsen genom att skriva oseriösa blogginlägg.

P2130492.JPG
Har kor en upplevelse av könsidentitet?
(Bilden togs när jag och Patrik vallade kor på Nya Zealand.)

Bulgarisk linssoppa

Detta recept lärde Erik Hedberg mig en tid tillbaka och det är nu en av mina favoriter i soppväg. Enkelt, nyttigt, billigt och grymt gott. Pröva den själva, här i ett recept för 4 pers som tar c:a 30 min:

Ingredienser
2 dl röda linser
2 gula lökar
1 msk olja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk paprika pulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1-3 vitlöksklyftor, efter smak
1 burk (ca400gr) tomatkross
1 tsk socker,eller mer efter smak
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk stött timjan
tabasco stänk efter smak

Tillagning
Skölj linserna. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i olja, häll i vatten med buljongtärning, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomatkross. Koka på svag värme under lock ca 10-15 min. Ta upp lagerbladet. Smaka av med socker, vinäger, tabasco och timjan. Tycker du soppan verkar tjock, späd med mer vatten. Servera med ett grovt bröd. Går även med gröna linser, förläng då koktiden till 30-40 minuter.