Bosatt i mellanmjölkens land

Som de flesta av er säkert förstått är jag numera hemma i Sverige. Upplever lite bakåtvända kulturkrockar, får hela tiden frågan “Hur känns det?” vilken jag upplever problem att svara på, det är mest förvirrat. Jag har den senaste veckan fullkomligt störtdykt in i studentlivet allt vad det gäller kurser, grillkvällar och styrelseengagemang och så lite NärCon-engagemang ovanpå detta. Men jag tycker att jag har lyckats ganska bra, läser just nu 3 kurser, ska försöka plocka tre tentor det kommande omtenta-p och är på möten med diverse människor varje dag för att avgöra vad jag ska pyssla med till hösten. På lördag blir det att inventera NärCons förråd tätt följt av en förhoppningsvis fantastisk grillfest. Full rulle med andra ord, väldig skillnad mot Japan men jag stormtrivs än så länge och är nöjd över att vara i ett land där alla mina vänner befinner sig och där allting känns lugnt och säkert. Mycket är märkligt och jag saknar Japan, mitt Akihabara, Shinjuku och Shibuya så klart, hela livet med alla dess planer har vänts upp och ner. Vad händer nu med min utbildning? Måste jag åka tillbaka till Japan och i så fall när? Vad ska jag egentligen läsa till hösten? När får jag träffa Ryoko, Sae och alla andra mina japanska vänner? Frågorna är många, svaren ytterst obefintliga men på ett eller annat sätt ska det väl lösa sig.

Men vi rullar på och förhoppningsvis ses vi inom kort, ett av mina mål är att träffa alla mina vänner runt om i Sverige allt oftare, eventuellt blir det ett bilköp för att lyckas med detta. Hoppas bara jag lyckas hålla mig på höger sida om vägen i så fall…

Hem till Japan för en sista vända

Idag är då en 3 veckor lång underbar semester i Filippinerna med 14 dyk slut och det är dags att åka hem till Japan. Väl framme väntar 1,5 dygn av packande innan det är dags att sätta sig på nästa flyg, denna gång med destination hem till Sverige. Blir väldigt spännande att se hur min lägenhet i Inage ser ut, återkommer med foton.

Har pratat en del med LiU om vilka kurser jag ska läsa när jag kommer hem, förhoppningsvis kommer jag igång med det mesta redan på tisdag men det lär bli en inledande period av förvirring och kulturkrockar (men denna gång inverterade). Lite som hur studieplaneringen i Japan har gått till det vill säga ^^

Självklart är det med ganska stora och blandade känslor som denna vändning i livet och studierna görs men de flesta av dem pekar i alla fall åt rätt håll, det känns som att jag tagit rätt beslut trots allt. Ser väldigt mycket fram emot att träffa alla vänner och familj.

Vi hörs i Japan!

Alla åker hem

Det verkar som alla utlänningar jag känner i Japan beger sig hem, om än de flesta för en kort stund så är det ingen som vill stanna kvar. I Tokyo har de problem med att mat, nödransoner & bensin tar slut överallt, man väntar fortfarande på ett större efterskalv samtidigt som UD avråder samtliga svenskar från att göra onödiga resor till Tokyo & norra Japan. På studiefronten så föreslår LiU försiktigt “om ni vill avbryta ert utlandsår, gör då såhär”, Kammarkollegiet ersätter ens hemresa och CSN tar hänsyn till varför man avbröt sitt utlandsår när de beräknar studiemedel för framtiden.

Här borta i Filippinerna är jag i smått chocktillstånd, följer ständigt nyheterna, är nervös inför att åka tillbaka till Tokyo nästa vecka och funderar över om jag inte ska avbryta mitt studieår trots allt. Allting är mycket märkligt…

Den 11 mars, 2011

Precis som Lotten får jag väldigt många vibbar av 11 september kring hela incidenten i Japan. Känns bra att vara här borta i säkerhet i Filippinerna med Linnea där vi precis tagit AOWD, men samtidigt känns det lite fel och orättvist på något sätt, att inte vara hemma med mina landsmän och göra vad jag kan utan att jag ska ha en sådan himla tur. Jag känner mig nästan som japan så när jag ser på tv och läser på internet här borta så lider jag verkligen, det hela känns fruktansvärt. Som tur är verkar alla jag känner må bra och ha klarat sig. Vet inte hur det är med Goths lägenhet, universitet och vänner men som tur är mår han i alla fall bra, trots att han pluggar just i Sendai.

Undrar hur min lägenhet och mitt Japan kommer att se ut när vi åker tillbaka om två veckor, om vi ens kan åka tillbaka då. Just nu verkar kärnkraftverket i Fukushima gå åt helvete, men flertalet källor säger i alla fall att även om en härdsmälta inträffar så kan det inte leda till någon katastrof liknande Tjernobyl. Men man blir ändå lite skraj trots allt…

Halvårssummering

Jag är nu tillbaka i mitt Inage, mitt Chiba, mitt Tokyo och framför allt mitt Japan. I onsdags kom även Linnea hit och vi har haft några riktigt roliga dagar i Japan och imorgon bär det av till Filippinerna i 3 veckor. Det kommer att bli fantastiskt, med massor av dykning och backpackande, världens näst minsta sjöhäst (2,5 cm liten) & världens minsta hovdjur samt att det är så skönt att få vara bara jag & Linnea emellanåt :)

Jag har funderat väldigt mycket kring mitt utlandsår, min relation till Japan, hur jag många gånger så otroligt gärna velat avbryta allting och bara åka hem till vänner, fru, katter och Hemköp. Det ska jag såklart inte göra men jag tror jag vet varför det nu på sistonde känts som om mitt utlandsår varit helt värdelöst: januari & februari innebar nämligen en rejäl krachlandning. Mina kurser gick inget vidare, jag har bråkat med LiU då de tidigare lovat att tillgodoräkna kurser men nu drog tillbaka detta och slutligen så gick en av mina allra bästa vänner bort. Detta mörklade hela utlandsåret och jag gick in i en rejäl svacka som jag nog kan påstå var den värsta månaden i mitt liv.

Men när jag tänker efter har mitt utlandsår varit ett riktigt häftigt år. Jag har varit med om fantastiskt mycket roligt, lärt mig massor av saker (framför allt japanska) och lagt några häftiga erfarenheter till mitt liv. Bara för att nämna några:

Nu gäller det för mig att toppa detta med ännu ett galet halvår men först, mot Filippinerna!

Ett blogginlägg.

Har många uppslag till vad det här inlägget skulle kunna handla om. Mitt kommande tenta-p, svårigheten att hitta studieplats på campus, min fascination för risdeg med bönpasta eller varför man inte bara ska leva på ägg, pasta & kryddor. Men istället så ska vi prata om…ja ni, det vet jag faktiskt inte, kände bara att det var dags för ett inlägg. Om jag lämnar den här bloggen orörd kommer ni att sluta läsa, allt eftersom kommer ingen längre veta vad jag pysslar med här i Japan och mitt bekräftelsebehov kommer vara långt ifrån uppfyllt om dagarna. Och det vill vi absolut inte se hända, eller hur?

Det har varit en väldigt märklig vecka sedan förra inlägget, skrev av mig om vad som hände på Facebook förra lördagen så ni som är vänner med mig där får gärna läsa det. Utöver det så har det vanliga livet trängts sig på, Hedberg har åkt hem till Sverige, jag har försökt att uppbringa kraft till att plugga men det har inte gått så bra. Emellanåt har jag hittat små projekt jag kan lägga min tid och energi på, brunnit för dem i några timmar för att sedan fortsätta med mitt stillasittande liv här i mitt 10 kvadratmeter stora rum. Har utvecklat mycket märkliga sovvanor, har behövt allt fler timmar men förskjutit det hela så att jag går och lägger mig i princip kl.03 varje dag. Antar att allting är en del av det overkliga sorgearbetet, men har egentligen ingen som helst aning. Hoppas bara att tenta-p kommer att gå tillräckligt bra så att jag åker hem med tillräckligt med poäng för att ta internationell examen.

Det sistnämnda är faktiskt ett intressant uppslag. Jag håller just nu på att fajtas med LiU om de kurser jag läser. I höstas fick jag dem alla godkända, det vill säga att samtliga skulle generera högskolepoäng för min utbildning. När jag nu legat på min utbildningsansvarige lite extra inför nästa termin angående exakt vilka kurser de kommer att ersätta så visar de sig att 2 av kurserna jag läser anser denne person inte ska generera några högskolepoäng till min civilingenjörsutbildning. Det vill säga, genom att meddela detta nu och inte för 3-4 månader sedan så äventyras hela min internationella examen vilket inte känns riktigt ok. Men jag kämpar på och tror att detta ska lösa sig, känner att jag har både bevisbördan samt argumenten på min sida men återkommer om det hela.

Sist kan jag berätta att otroligt många fler foton från mina äventyr här nu ligger uppe på nätet. Ni hittar dem som vanligt här och där kan ni hitta godbitar som följande foto:

Tills nästa gång mina vänner!

Vad jag borde skriva

Den senaste tiden har jag varit fruktansvärt dålig på att skriva här trots att mycket har hänt. Saker som jag borde skriva om inkluderar:

 • Om mina senaste japanska kulturkrockar
 • Om min pubkväll med dyklaget
 • Om att jag har blivit engelskalärare
 • Om när jag var överlycklig en heldag, för att dagen därpå krascha fullständigt.
 • Om julfesten/poolfesten på svenska ambassaden
 • Om mina tokiga planer för jul
 • Om mitt stundande tv-framträdande
 • Om när jag var på japanskt bröllop med öppen bar
 • Om att jag ska åka till Shanghai i januari

Men istället sitter jag här och dricker glögg & kollar på julkalendern efter att ha jobbat med NärCon 12 timmar idag. Livet är allt bra lustigt ibland. ^_~

Plugga data i Japan

Då att läsa teoretiska universitetskurser på japanska inte är något som egentligen bör/kan göras med de språkkunskaper man har efter ett japanskt basår så följer här min steg för steg-guide till lyckade studier.

 • Anmäl dig till en kurs.
 • Sitt på föreläsningarna, försök hitta nyckelord, skriv ner dem.
 • Sammanställ dessa nyckelord med eventuella du kan hitta i powerpointpresentationer.
 • Läs Wikipedia-artiklar.
 • Fråga föreläsaren om du kan få svara på engelska på tentan.
 • Gå på tentan och hoppas på det bästa.

Själv ska jag nu iväg till min tenta i operativsystemsteori (ni kan se hur mina powerpoints i kursen ser ut här.). Känns lite sådär att inte ha någon aning om vad som kan komma, wish me luck. ^_^

Adventskalendrar

Emellanåt kan det bli jobbigt att leva i Japanland. Kulturkrockarna är många & påfrestande och när jag läser om de olika stadierna vid anpassning till ett samhälle känner jag så igen mig. Det börjar med att man är i nirvana där allt med värdlandet är fantastiskt. Sen blir det totalt omvänt, man börjar höja upp sitt egna land till skyarna och skylla allt som är fel i ens liv & lite till på Japan och dess befolkning. Till sist så vänjer man sig grad för grad vilket kan väldigt olika lång tid beroende på hur man är som person och om man har sin fru med sig eller inte.

Men det är då saker som det jag tänker berätta om nu verkligen kan lysa upp ens tillvaro. Med Olle som kom i söndags hade Linnea skickat med en adventskalender till mig. Då jag är en rejäl sucker för överraskningar, presenter & mysterier så är det i form av 24 st paket av olika form.


Första paketet bjöd på en fantastisk överraskning, lussekatter! När jag är hemma i Sverige bakar jag varje år oerhört många och äter dem dagligen November-Januari vilket jag så klart saknar.

I varje paket så följer det med en pusselbit som i slutändan blir ett glöggrecept.

Varje dag är det olika små saker, som t.ex. kylskåpsmagneter med katter och fina ord på ^^

Som om inte detta skulle vara nog så fick jag igår ett paket från mina föräldrar. I det låg en julklapp, en mjölkchoklad från Marabou samt årets SVT-julkalender.

Jag har en fantastisk fru & familj <3