Top 3 sätt att plugga under japanskt tenta-p

Eftersom det knappt finns några bra pluggplatser här på Chiba Universitet, framför allt inte på helgerna, får man hitta på andra platser och sätt att förbereda sig på inför tentorna.

 1. Mr. Donut där det är fri påfyllning på kaffe.
 2. gymmet, med programmeringsboken i handen samtidigt som man trampar på träningscykeln.
 3. Efter en Gin & Tonic (japp, jag börjar tydligen bli gammal) samtidigt som David Fallgren berättar att han har fått Facebook-meddelande från Dilba.

Mat med Japan-Jens

En märklig paradox med Japan är att det är otroligt mycket billigare att äta ute på restaurang här jämfört med Sverige (15-60 kr och du har en bra måltid) medan det samtidigt är dyrare att handla & laga mat själv enligt samma jämförelse. Jag tror att det kan ha att göra med att lägenheterna här är mindre –> kylskåp och frysar mindre –> japanerna veckohandlar inte utan handlar dagligen –> det finns inga rabatter för vanliga konsumenter gällande storpack utan det är samma styckpris oavsett om du köper ett 4-pack eller 20-pack. Att lyckas laga till en schysst måltid för 10 kr är inte alltid det lättaste och som utbytesstudent letar man efter alla sätt att spara pengar. Här är vad jag efter ett halvår lagar regelbundet med pris efteråt.

Carbonara a la utbytesstudent

 • Spagetti (4 kr)
 • Svartpeppar (0,25 kr)
 • Olivolja (0,5-1 kr)
 • Salt (0,25 kr)
 • 1-2 ägg (10 pack, 20 kr –> 2-4 kr)
 • Ev. pesto (Okänt pris, importerad från Sverige)
 • Ev. japanska märkliga groddar som tydligen är fiberrika. (2 kr/påsen)

Koka spagettin med lite olivolja, häll av vattnet, ha på 1-2 äggulor, salta, peppra, ha eventuellt på lite pesto, rör om, färdigt. Vill du göra måltiden nyttigare, ha i groddarna strax innan spagettin kokat färdigt.

Pris: 7-11,5 kr måltiden.

Karee raisu (カレーライス)

 • Ris (3 kr)
 • Färdig curryröra (6,5 kr)
 • Tabasco eller japansk grillkrydda (0,5 kr)
 • Ev. japanska groddar (2 kr)
 • Ev. billiga kycklingbitar (5 kr)

Börja i god tid genom att ställa in din långsamma billiga riskokare (1 h innan måltiden). När riset är klart, koka upp lite vatten i en kastrull då du inte äger någon mikrovågsugn. Lägg i currypåsen, låt den värmas i några minuter, lyft upp den med ett par ätpinnar och töm innehållet på din skål med ris. För ökad styrka, tillsätt tabasco eller japansk grillkrydda. Vill du ha mer protein eller fibrer, tillsätt kyckling eller konstiga japanska groddar.

Pris: 9,5-17 kr måltiden.

Japan-Jens märkliga röra

 • Ris (3 kr)
 • Japanska groddar (2 kr)
 • En bit vitkål (2 kr)
 • Billig kyckling (5 kr)
 • Lite godtycklig olja (0,5 kr)
 • Soja & godtyckliga japanska såser (1 kr)

Likt ovan, koka riset i din fantastiskt skabbiga riskokare. Hacka kyckling och vitkål och börja steka kycklingen. Efter en stund ha i vitkålen & groddarna samt massa olika sorters sås och kryddor. Ät och var lycklig.

Pris: 13,5 kr måltiden.

Yakisoba a la så billigt det kan bli

 • Färdig koppnudel-yakisoba (7 kr)
 • Godtyckliga japanska såser & kryddor (0,5 kr)

Öppna din yakisoba-förpackning och ta ut sås- & kryddförpackningarna. Häll på kokande vatten, låt stå 3 minuter innan du häller av det hela. Tillsätt sen de medföljande kryddpåsarna samt om du önskar extra kryddor & såser.

Pris: 7-7,5 kr måltiden.

Svenska pannkakor som japanerna kallar creps

 • 8 dl mjölk, antingen märklig lättmjölk (7 kr) eller fet god mjölk (14 kr)
 • 4 dl vetemjöl (4 kr)
 • 2 ägg (4 kr)
 • Lite salt & socker (0,5 kr)
 • Smör att steka i (1 kr)
 • Sylt (jordgubb, blåbär eller vad som) (3 kr)

Blanda mjöl, mjölk, salt & socker under omrörning till en slät smet. Tillsätt 2 ägg och häll över det hela till en tillbringare. Från tillbringaren häller du över smeten i en 1,5 liter stor PET-flaska som du sedan skakar lite extra för nöjes skull. Värm sedan en stekpanna, ha i lite smör och börja steka pannkakorna tunt och fint. När du är mätt, ställ in PET-flaskan i kylen och plocka fram den när du är hungrig nästa gång. Smeten räcker till 2-3 måltider.

Pris: 6,5-13,25 kr måltiden.

Mitt livs märkligaste nyårsafton

Om julafton var märklig så tar den nyårsafton jag nu varit med om priset. Och då är inte nyårsafton speciellt traditonsbunden utan varierar helt från år till år.

Som ni vet spenderade jag en vecka i Okazaki med min värdfamilj och där skulle även nyårsafton firas. Efter att i några dagar frågat om vad vi egentligen skulle hända och fått luddiga svar som “nästan en festival” och “du ska koka kaffe!” så var det då dags. Det visade sig att vi skulle vara på en affär väldigt lik K-RAUTA eller Bauhaus som hade nattrea. Det stämmer, affären öppnade alltså vid tolvslaget och japaner begav sig dit för att handla ventilationsrör, högtryckstvättar & plankor. Det behövs knappt sägas, i Japan är inte nyårsafton någon direkt högtid.

I alla fall, vi var då på plats i form av Krone café, en miniversion av konditoriet familjen driver, och sålde kaffe & tårta. Jag stod glatt och ropade “Irasshaimase!” (välkomna!), “Kôhii ya kêkii wa ikaga deshou ka” (lite kaffe eller tårta kanske?) & “Oishii desu yo!” (det är gott!). Att prata kassörs/butiks-japanska är inte så krångligt, handlar mest om ett gäng inövade fraser & att kunna räkna men man låter otroligt duktig på språket medan man håller på.

Förutom deras butik så var några andra där och sålde andra mer traditionella japanska nyårssnacks så som söt röda böner-soppa, tydligen gör min värdfamilj & de andra företagarna detta varje år. När klockan började närma sig 02:30 så plockade vi ihop och begav oss hem. Vi gjorde ett besök på det närliggande templet, tackade för året som gått, önskade varandra lycka och bad om vad vi ville åstakomma under det kommande året. Väl hemma drack vi lite vin och pratade någon timme till innan det var dags att sova.

Nu är jag hemma i Tokyo igen i mitt lilla kalla korridorsrum/lägenhet. Saknar värdfamiljen redan, de har verkligen blivit som en tredje familj för mig =) Om 4 dagar börjar föreläsningarna & det vanliga livet igen, innan dess ska jag försöka träffa & festa med alla andra Ii Japan-svenskar som nu alla befinner sig i Tokyo & strax efter det anländer Erik Hedberg.

Blir spännande att se vad Japan levererar för överraskningar dessa kommande 7 månader, 2010 gjorde en inte direkt besviken ^^

Rapport från ett regnigt Okazaki

Hej bloggen!

Nu är julen över och jag befinner mig i Okazaki där det är lite kyligare än vad jag, som erfaren Tokyobo, är van vid. Har hänt en del sedan sist men vi försöker hålla det kort så ni inte blir alltför utråkade.

Efter att jag blivit tv-kändis (videon har nu nästan 800 views och var det hetaste på FB ett tag, yippie…!) så var det dan före dopparedan. Då passade jag på att göra det jag gör bäst, åka till Akihabara för att frossa bland nördprylar och köpa mig en ny dator. Med ny menar jag 7 år gammal och som backup till min MacBook vilken jag nu lämnat in på lagning, måste alltid ha en dator om man har datorteknik som huvudämne ;) Sedan med dator, julmat och packning bar det av hem till Ylva för att droppa av allting och sedan i sann julanda gå till en brittisk pub med nomihoudai (drick hur mkt du vill). Det var vi, Patrik som också pluggar vid LiU och ett gäng för mig okända japaner. Trevligt men inte så mycket till jul över det hela :)

Dagen därpå var det äntligen dags! Jag och Ylva hade bägge laddat upp med julmat, dryck, Karl Bertil Jonsson & Kalle Ankas julafton så vi firade på rejält. Risgrynsgröt till frukost och sedan detta dignande julbord:

Så trots alla konstigheter här i Japan blev det ganska mycket julstämning trots allt. Men sedan kom nästa märkliga händelse, kl.17 var det dags för mig att jobba som jultomte. Något jag tackat ja till 3 veckor innan och hade ingen aning om vad som skulle ske. Åkte till andra sidan Tokyo för att, trodde jag, stå på ett varuhus och dela ut presenter till barn. Detta visade sig vara helt fel, hembesök till en japansk familj stod på schemat. Men först skulle mamman som anställt mig skoja lite med sina vänner så hon slängde in mig i deras frisörsalong där jag delade ut presenter och hoade på japanska. Hembesöket sedan var väldigt lustigt, 2 flickor vilka knappt vågade svara på om de var snälla barn så de kunde få sina sparkcyklar av mig. Otrolig rolig upplevelse och familjen blev jätteglada att ha mig där. Så här vacker var jag:

Efter allt julstohej så var det då dags att åka till, till min galna värdfamilj i Okazaki. Dagen efter att jag anlänt bar det iväg för oss alla till stort lyxigt badhus, som Hasseludden i Sverige, med varma källor, fint rum och en otroligt lyxig sashimi-middag där vi t.ex. fick in en levande mussla vilken vi tillagade direkt vid bordet. Vi spelade en japansk variant av Black Jack allihopa, drack en massa samt sjöng karaoke. Där gjorde jag en fantastisk insats på japanska låtar som “Linda Linda” och “Ue wo Muite” utan att någon höjde ögonbrynen, men när Papa-san bad mig sjunga Abba och jag försökte mig på “Dancing Queen” så skrattade Mama-san så hon grät. Samtidigt viftade Papa-san med armarna för att få mig att sluta och dagen därpå berättade de noga för mig hur dålig var jag. De förklarade det med att det är inget konstigt, alla svenskar är dåliga på att sjunga, ni har ju inte sånglektioner i lågstadiet alls som vi har i Japan. Försökte förklara att man kan väl sjunga ändå fast man inte är så bra men det gick inte hem ;)

Nu framöver så är planen att fira nyår här för att sedan återvända till Tokyo. Där väntar Lotten, Peter, Ylva, Goth & eventuellt Magnus för galet festande en kväll tillsammans och strax därefter kommer min vän Erik Hedberg förbi och hänger mig mig 1-2 veckor. Kommer bli några bra veckor här framöver :)

Äktenskapets frisyr

I torsdags så var det då dags att klippa sig och eftersom vi är gifta, vad är då mer passande än att vi ska ha likadana frisyrer?

Otroligt mycket har hänt, skolfestival, yakiniku- & bowlingfest, japansk acapella, sightseeing i Tokyo, resa till Okazaki, fest med värdfamilj, resa till Nagoya och Linneas första téceremoni. Kommer recap:a det hela med många foton när vi kommit hem till Inage igen. Nu blir det tur till köpcentrumet AEON, äta glass på Cold Stone, ett sista besök på KRONE (värdfamiljens café) och åter till Tokyo med shinkansen.

Några korta ord från ett litet rum på andra sidan jorden

Idag slutade jag då skolan med buller och bång och ett, som väntat, fantastiskt avskedstal. Samtliga i publiken rördes till tårar och det hela avslutades med stående ovationer.

Dagen fortlöpte sedan med bad på det tidigare besökta Sentou:et, middag med familjen och några öl & lite kött på en trevlig Izakaya.

Imorgon bitti bär det av på semester och äventyr i en vecka. Det återstår att se hur min internettillgång utvecklar sig, kanske inte blir något blogginlägg på ett tag. Men frukta ej, jag kommer tillbaka!

/Samuel Anlér, den förste. (det är roligt för att det är sant.)

Avskedsfest hos Kuroyanagi

Idag så var det då dags för den stora avskedsfesten för på fredag bär det nämligen av mot nya äventyr. Familjen hade fixat massor med mat och bjudit in alla vänner så det blev en riktigt trevlig tillställning. 2 saker hände som jag inte alls räknat med. Det första, jag fick avskedspresenter vilket gjorde mig otroligt glad. Bland dessa lite nördprylar passande mig + en tavla med meddelanden från allihopa. Det andra var att jag förväntades hålla ett avskedstal, vilket tydligen är standard här i Japan vid avskedsfester. Det gick som det gick, utan förberedelser och under påverkan av alkohol men jag tror jag lyckades förmedla till familjen hur tacksam och glad jag är över att få ha bott hos just dem de senate 7 veckorna. Allt under kvällen var riktigt roligt förutom när jag lyckades sparka in min fot i en vägg i sista ögonblicket, vilket gjorde att jag nu går med massa plåster på mina tår. :)

Imorgon är det dags för sista skoldagen, då blir det ännu ett prov och så avslutas dagen med ett tal till lärarna och alla eleverna på skolan. Om allt slår väl ut så filmar Peter eller Johan det hela så ni kan roa er med att höra mig hålla ett stelt tal på japanska ;)

Japanskt badhus & stoppad av polisen

Idag har det varit en slö dag efter en fest som höll på till kl.04, det är svårt att slita sig när man hittar Basshunter på Japansk Karaoke.

Hela spektaklet avslutades med ett McD-besök där jag fick denna fantastiska Happy Meal-leksak (eller Happy Setto som det heter här :) )

Efter att ha gått upp, sett de första 7 avsnitten av Code Geass (bra serie, ganska lik Death Note på sina ställen) efter att ha blivit tipsad av Erik om den så drog jag, Peter och Johan till den närmsta Sentou:en i stan. Det vill säga, ett traditionellt japansk badhus med många olika varma “källor” men till skillnad från en Onsen värms inte vattnet på naturlig väg och vattnet är vanligt kranvatten med tillsatser. Grymt avslappnande, där var vi i 2 timmar och pratade, bastade och bara hade det riktigt gött. Japanerna kan för övrigt det där med bastubad, vi kliver in i en otrolig stor bastu med 1,5-meterlånga trappsteg man kan ligga/sitta på, under sig har man filtar och på väggen sitter en stor platt-tv.

På vägen till badet fick jag dock vara med om mitt första riktigt ordentliga Gajin-tillfälle (Gajin = Lite av ett skällsord till utlänningar) när jag blev stoppad av en polis. Då det inte passerade några bilar så cyklade en japan och jag mot rött vid ett övergångsställe bara för att möta ovan nämnda polis på andra sidan. Jag låtsades knappt kunna prata någon japanska för att komma lindrigt undan men blev då stående där i 5 minuter medan han letade igenom min plånbok efter någon form av japanskt id. Jag hade så klart för första gången inte mitt pass med mig men ville inte heller direkt uppge vem jag var, om det skulle bli några konsekvenser. När han kommit fram till att jag inte verkade så farlig trots allt bad han om ursäkt för att det tagit sådan tid, sa åt mig att vara försiktig i fortsättningen och vinkade iväg mig. Det verkar dock som att det egentligen hade varit bättre om jag pratat japanska och visat id på en gång för det var nog allvarligare att jag var lite märklig, varför var jag egentligen i Japan och hade jag kanske snott cykeln? Dessutom får man tydligen inte mer än en varning för ett sådant här beteende.

Om 2 timmar bär det av emot Tokyo men innan dess är det dags för sista avsnittet av Mioka. Som en liten bonusavslutning på det här inlägget kan ni få se följande video om ni finner en dålig inspelning av fulla svenskar sjungandes karaoke underhållande :)

Smart marknadsföring & Tokyo Game Show

Snart bär det av till ännu en karaokekväll här i Okazaki med Svenskgänget som vi så fint kallas. Det är nog inte så mycket att det är fantastiskt roligt att sjunga tillsammans som att det är ett av de få sätten man kan festa och vara högljudd tillsammans i Japan (för en billig penning). Hemmafester är väldigt sällsynta, vilket är ganska logiskt när man bor ganska trångt i lägenheter med tunna väggar. Att man dessutom har en kultur där det är ovanligt att släppa in folk hemma hos sig och tätt inpå ens privatliv bidrar också. Det finns så klart undantag, såsom min värdfamilj. ^__^

Stor nyhet är att jag och Peter nu har köpt ToR-resa till Tokyo, på lördag-söndag för då är det nämligen dags för Tokyo Game Show, världens största tv-spelsmässa! Lite fånigt att betala 1000 kr för resan ToR då jag den 30 september flyttar in i en lägenhet 30 min från mässhallen ;) Men det är bara en gång om året och nästa års upplaga kommer jag missa så jag får ta chansen. Känn er avundsjuka, jag återkommer med bildreportage :)

Något jag och Peter skrattade gott åt idag var McD senaste sätt att marknadsföra sig i Japan. Det finns likt Dance Dance Revolution många musikspel i Japan, ett av dem går ut på att spela en traditionell japansk Taiko-trumma. Man betalar 100 yen och får spela 2 låtar, men nu har McD betalat Bandai för att det alltid ska dyka upp alternativet att gratis spela den japanska McD-låten. Klart man vill spela gratis så där står man och slår i takt till deras propaganda. Otroligt smart marknadsföring :)


Arkadmaskinen i all sin prakt.


Hur det ser ut när man spelar.