Sista tentan över, nu lov!

Skrev precis idag den sista av mina 4 tentor denna tenta-period och just nu är jag så fantastiskt glad! Detta var den tenta jag var mest orolig över av alla, den handlade om VHDL och programmering samt simulering av digitala kretsar, men för en gångs skull var turen med mig här i Japanland och tentan var inte jättesvår. Detta gjorde mig oerhört lättad när jag redan hamnar efter alla de japanska studenterna på grund av språket med alla dess kanji-tecken. Så, trots att mitt hopp varit som bortblåst den senaste veckan så finns det en chans att jag klarade tentan trots allt ^__^ Ska inte hoppas på för mycket men min studiesituation känns genast lite bättre.

Nu väntar 2 månader av lov, vilket först innebär lite festande i Tokyo innan det bär av norrut i Japan till Sendai en stund & lite annat turistande. Linnea anländer sen den 2 mars och tillsammans drar vi sedan 3 veckor till Filippinerna för att dyka, sola och bada. En andra smekmånad för oss, längtar så oerhört mycket. Utöver det kommer jag denna semester antagligen att tillbringa mycket med att jobba med NärCon + att plugga min distansutbildning i PHP/MySQL. Jag ska försöka att få den tillgodoräknad inom programmet men oavsett om det går eller ej så är det en fantastiskt intressant & nyttig kurs.

Sist, ett foto på dagens japan som jag såg på vägen hem från skolan vilket höjde dagen ytterligare ett snäpp ^__^ Jag har då aldrig sett en så pimpad cykel förut.

Brorsan på besök

Nu har min bror Daniel landat i Japan och kommer att vara här i två veckor vilket så klart är trevligt =) Synd bara att det infaller med tenta-p men, vad ska man göra.

Dagens svar: Fick frågan om varför jag egentligen skrev förra inlägget av en vän här i Japan. Anledningarna är två, dels att underlätta planeringen för alla som funderar på att komma hit men även för att ha en legitim anledning att skriva ett inlägg på 1337 ^_~

Dagens nostalgi: Samuel 19 år, demokratiskt skolad av Sverok kämpar emot en motion – ForuminläggYrkande & reservation (s.48) @ Riksmötet.

Top 3 sätt att plugga under japanskt tenta-p

Eftersom det knappt finns några bra pluggplatser här på Chiba Universitet, framför allt inte på helgerna, får man hitta på andra platser och sätt att förbereda sig på inför tentorna.

 1. Mr. Donut där det är fri påfyllning på kaffe.
 2. gymmet, med programmeringsboken i handen samtidigt som man trampar på träningscykeln.
 3. Efter en Gin & Tonic (japp, jag börjar tydligen bli gammal) samtidigt som David Fallgren berättar att han har fått Facebook-meddelande från Dilba.

Mat med Japan-Jens

En märklig paradox med Japan är att det är otroligt mycket billigare att äta ute på restaurang här jämfört med Sverige (15-60 kr och du har en bra måltid) medan det samtidigt är dyrare att handla & laga mat själv enligt samma jämförelse. Jag tror att det kan ha att göra med att lägenheterna här är mindre –> kylskåp och frysar mindre –> japanerna veckohandlar inte utan handlar dagligen –> det finns inga rabatter för vanliga konsumenter gällande storpack utan det är samma styckpris oavsett om du köper ett 4-pack eller 20-pack. Att lyckas laga till en schysst måltid för 10 kr är inte alltid det lättaste och som utbytesstudent letar man efter alla sätt att spara pengar. Här är vad jag efter ett halvår lagar regelbundet med pris efteråt.

Carbonara a la utbytesstudent

 • Spagetti (4 kr)
 • Svartpeppar (0,25 kr)
 • Olivolja (0,5-1 kr)
 • Salt (0,25 kr)
 • 1-2 ägg (10 pack, 20 kr –> 2-4 kr)
 • Ev. pesto (Okänt pris, importerad från Sverige)
 • Ev. japanska märkliga groddar som tydligen är fiberrika. (2 kr/påsen)

Koka spagettin med lite olivolja, häll av vattnet, ha på 1-2 äggulor, salta, peppra, ha eventuellt på lite pesto, rör om, färdigt. Vill du göra måltiden nyttigare, ha i groddarna strax innan spagettin kokat färdigt.

Pris: 7-11,5 kr måltiden.

Karee raisu (カレーライス)

 • Ris (3 kr)
 • Färdig curryröra (6,5 kr)
 • Tabasco eller japansk grillkrydda (0,5 kr)
 • Ev. japanska groddar (2 kr)
 • Ev. billiga kycklingbitar (5 kr)

Börja i god tid genom att ställa in din långsamma billiga riskokare (1 h innan måltiden). När riset är klart, koka upp lite vatten i en kastrull då du inte äger någon mikrovågsugn. Lägg i currypåsen, låt den värmas i några minuter, lyft upp den med ett par ätpinnar och töm innehållet på din skål med ris. För ökad styrka, tillsätt tabasco eller japansk grillkrydda. Vill du ha mer protein eller fibrer, tillsätt kyckling eller konstiga japanska groddar.

Pris: 9,5-17 kr måltiden.

Japan-Jens märkliga röra

 • Ris (3 kr)
 • Japanska groddar (2 kr)
 • En bit vitkål (2 kr)
 • Billig kyckling (5 kr)
 • Lite godtycklig olja (0,5 kr)
 • Soja & godtyckliga japanska såser (1 kr)

Likt ovan, koka riset i din fantastiskt skabbiga riskokare. Hacka kyckling och vitkål och börja steka kycklingen. Efter en stund ha i vitkålen & groddarna samt massa olika sorters sås och kryddor. Ät och var lycklig.

Pris: 13,5 kr måltiden.

Yakisoba a la så billigt det kan bli

 • Färdig koppnudel-yakisoba (7 kr)
 • Godtyckliga japanska såser & kryddor (0,5 kr)

Öppna din yakisoba-förpackning och ta ut sås- & kryddförpackningarna. Häll på kokande vatten, låt stå 3 minuter innan du häller av det hela. Tillsätt sen de medföljande kryddpåsarna samt om du önskar extra kryddor & såser.

Pris: 7-7,5 kr måltiden.

Svenska pannkakor som japanerna kallar creps

 • 8 dl mjölk, antingen märklig lättmjölk (7 kr) eller fet god mjölk (14 kr)
 • 4 dl vetemjöl (4 kr)
 • 2 ägg (4 kr)
 • Lite salt & socker (0,5 kr)
 • Smör att steka i (1 kr)
 • Sylt (jordgubb, blåbär eller vad som) (3 kr)

Blanda mjöl, mjölk, salt & socker under omrörning till en slät smet. Tillsätt 2 ägg och häll över det hela till en tillbringare. Från tillbringaren häller du över smeten i en 1,5 liter stor PET-flaska som du sedan skakar lite extra för nöjes skull. Värm sedan en stekpanna, ha i lite smör och börja steka pannkakorna tunt och fint. När du är mätt, ställ in PET-flaskan i kylen och plocka fram den när du är hungrig nästa gång. Smeten räcker till 2-3 måltider.

Pris: 6,5-13,25 kr måltiden.

Kaffe i solens land

Något jag har tampats & experimenterat med ända sedan jag satte foten i detta land är kaffe. Beroende på vart man kommer från här i världen så har man som kaffedrickare olika önskemål & krav vilka kan vara olika svåra att uppfylla. Mina preferenser är kaffe med mjölk, inga konstigheter. Men detta är inte så lätt som man kan tro i ninjaland och dessutom som fattig student, här följer mina erfarenheter av att försöka anskaffa denna dryck. Varning för ganska ointressant blogginlägg ^_~

Jidouhanbaiki-kaffe (Automatisk försäljningsmaskin-kaffe)

Det första du stöter på när du anländer till Japan & letar kaffe är garanterat alla varianter som finns i varuautomater. Dessa maskiner finns överallt i landet, på gatorna, tågstationsperrongerna och utanför ditt hus. De är billiga och öppna dygnet runt, ifall du någonsin känner ett behov av cola, fanta, té, majssoppa eller kaffe så kan du alltid få tag i det. Till skillnad från Sverige kan du även få din flaska/burk med kaffe/té/majssoppa varm. Problemet är att det finns i princip två varianter av kaffe i dessa maskiner, trots att utbudet består av minst 100 olika märken & sorter. Det första går under många namn men är alltid blaskigt kaffe + mjölk + alldeles för mycket socker. Det andra, som brukar heta “Black” eller “Espresso” innebär, som det låter, svart kaffe av olika styrka/blaskighet. Emellanåt kan det sistnämnda även innehålla socker men det hör inte till vanligheterna. Det vill säga, kaffe med mjölk finns inte här utan sökandet går vidare.

Automatkaffe

Förväxla inte detta kaffe med ovanstående utan likt svenska kaffeautomater så rör sig detta om något du får i en pappers eller plastmugg och kan välja lite olika varianter på. I Okazaki hade vi en sådan maskin på första våningen av vår skolbyggnad där jag prövade alla möjliga inställningar. Dra ner sockernivån till botten, mjöknivån till topp och variera kaffestyrkan på diverse sätt. Det fanns även en knapp för att inte få is i kaffet (ja, i Japan är det vanligare med iskaffe än varmt) men jag lyckades aldrig påverka den inställningen. Dessvärre likt det svenska automatkaffet är detta inte någon behaglig upplevelse, blaskigt bränt kaffe & mjölken är givetvis inte mjölk utan någon form av coffee-cream som håller i 1000 år. Lite högre krav på mitt kaffe har jag än så, sökandet går vidare.

Starbucks

Även i Japan finns denna kedja som är hype:ad ordentligt. Här kan du beställa precis vad du vill ha men betalar därefter. 40 kr för en latte kontra 30 kr för en vanlig kopp kaffe är standardpris. Helt klart godare än samtliga ovanstående men av någon anledning har det en eftersmak av att de har bränt kaffet. Verkligen inte alls i samma klass som min absolut favorit hemma i Sverige, Espresso House. Men jag kan inte betala 80 kr/dag för kaffe som fattig student, sökandet går vidare.

PET-kaffe

Förutom kaffe i varuautomater finns det även så klart på din lokala matvarubutik eller convenience-store. Här finns det även flaskor i storlekarna 1-1,5l i prisnivåerna 10-30 kr/flaskan. Endast kallt kaffe finns i dessa storlekar men i samma varianter som det övriga burk/flask-kaffet. När du ändå är på en matvarubutik kan du alltid köpa din egna mjölk och blanda själv med det svarta vanliga kaffet och värma på hemma i köket. Resultatet, beroende på prisnivå av kaffet och mjölken, helt ok och det billigaste alternativet hittills. Men fortfarande inte i närheten av ditt egna bryggkaffe hemma i Sverige eller studentcafé Baljans pris, 3 kr koppen (stor kopp, dock inte speciellt gott kaffe ^^;;), och ganska omständigt.

Instant kaffe

Även i Japan finns Nescafé och till skillnad från Sverige i alla möjliga varianter och prisnivåer. Du får vad du betalar för och emellanåt kan det vara riktigt bra, men inte riktigt samma sak som vanligt filterkaffe. Kan vara jag som har en inneboende skepsis till pulverkaffe, har därför inte testat så många varianter.

Mr. Donut

En kedja som serverar munkar, kaffe med mera. Hit går jag ofta då du för 20-25 kr får dricka hur mycket kaffe du vill som smakar bättre än Starbucks (dock ingen latte utan vanligt bryggkaffe eller café au lait), munkarna kostar 10 kr/st och du får sitta så länge du vill. Just nu samlar jag där poäng för att få min alldeles egna Mr. Donut-servis, den får nog dock inte följa med hem till Sverige ^^

Dorippu-kôhii

Sist men inte minst, vanligt filter- bryggkaffe. Det finns kaffebryggare att köpa i Japan, de är dock inte så vanliga och ganska dyra. Men istället kan du i valfri 100-yensbutik hitta filterhållare i plast vilken du placerar ovanpå muggen, stoppar i pappersfilter & kaffepulver för att sedan hälla i varmvatten själv. Det malda kaffet kan du köpa på mer välsorterade matvarubutiker, IKEA eller Starbucks och resultatet blir riktigt bra. Lite omständigare än en vanlig kaffebryggare men helt klart värt det, vissa kaffeexperter påstår att detta är det enda rätta sättet att göra kaffe. Fyller upp min termos på så sätt med kaffe & mjölk och plockar med till campus dagligen. Problemet är bara när det kaffet tar slut, men även på detta problem har jag hittat en lösning. Det finns nämligen i Japan engångs-filterkaffe, vilket består av en liten pappställning med filter & kaffepulver vilken du placerar ovanpå din mugg, häller i vatten och sedan slänger bort. Blir riktigt gott och kostar ca. 2 kr/st, till det plockar jag med små förpackningar kaffemjölk och på så sätt kan jag överleva skoldagen.

Så där har ni det, er guide för hur man hittar kaffe i Japan. Utöver ovanstående så finns det även så kallade familjerestauranger med sin respektive “drink bar” som jag berättat om tidigare där man för 200-400 yen kan få dricka hur mycket kaffe, läsk & jos man vill. Deras kaffe faller under kategorin automatkaffe, men är något godare :)

Sist, en bonusvideo angående hur man gör en fantastisk kopp kaffe:

Japan-Jens goes japansk TV

I lördags innan jag & brorsan drog till Shinjuku för att gå på vad som blev en episk fest. Men den berättelsen kommer senare, det viktiga var vad som hände innan dess. Vi skulle tillsammans med Ylva dra runt i Shibuya för att se oss omkring, fika & shoppa. Väl när vi alla hade möts och skulle bege oss in mot stan blev jag stoppad av en Japan. Om jag får gissa själv så var det antagligen på grund av frisyren…

I alla fall, han presenterade sig som en del av ett tv-team för ett program som går varje kväll på Tokyo MX. Under programmet så har de ett inslag som jag & Ylva gissar handlar om att “skratta åt ulänningen”, där ville han att vi skulle delta och göra någonting “spexigt”. Han såg gärna att jag skulle sjunga karaoke och vad Ylva skulle göra bad han henne fundera över. (kanske för att hon inte är lika konstig/rolig? ^^;;)

Hemma i Sverige hade man blivit minst sagt misstänksam kring ett sådant här spektakel men jag känner att i Japan under det här utlandsåret så gäller det att våga slänga sig ut i det okända för att vara med om lite fler galna äventyr. Så jag är på, den 22 december gäller det, då kommer ni om ni bor i Tokyo se mig sjunga japansk karaoke medan japaner skrattar åt mig! ^__^ Blir spännande att se om han hör av sig eller om han får tag på andra mer intressanta utlänningar men om det hela blir av så tror jag att jag ska sjunga “Linda Linda!” (se nedan) alternativt “One Night Carnival”. Efter programmet skulle jag få en dvd med inslaget så räkna med att det dyker upp här sen.

Edit: De ringde precis från tv-bolaget, när jag berättade att jag och Ylva bara är vänner så svarade han direkt att då var det omöjligt för oss att delta båda i programmet. Så nu får vi se hur det går men han ville i alla fall att jag skulle dyka upp den 22 dec som sagt. ^^;;

Akihabarabarabara!

Idag drog jag med brorsan till nördarnas paradis på jorden, Akihabara. Som en helomvändning från gårdagens mjuklandning i Japan med IKEA-besök tänkte jag chocka honom rejält med allt vad japansk populärkultur innebär. Gigantiska teknik-, anime- och mangaaffärer i ett distrikt som aldrig verkar ta slut med japanska tjejer klädda i “maiddräkt” som bjöd in till diverse caféer & klubbar kring varje gathörn.
Dvs typ såhär, när Lendai var här passade vi på att gå på ett Maid-café, en annorlunda upplevelse.

Vi drog till tv-spelsbutiker & arkadhallar, där jag efter ett tag hittade följande berömda spel. Döda zombies genom att skriva ord med tangentbordet(!).


Utöver det så köpte jag en fantastisk sparbössa, efter att Ullis visat att han hade skaffat en så kände jag att även jag var tvungen att ha en. Så nu har jag ett fint ställe att göra mig av med alla &%#€”% mynt man får i det här landet.

Sist, eftersom det är VM i Magic nästa vecka drog vi till några MTG-butiker. Där hittade jag följande plastfickor vilka jag då direkt köpte upp alla de hade (4×50 st). Om någon av er är som jag, retro- & kortspelsnörd så säljer jag 2 x 50 st av dessa till högstbjudande :)
<

Skrikande kassapersonal m.m.

Här har det varit ganska dött ett tag nu. Anledningen är att det har varit fullt upp. Strax efter att Linnea åkte kom Daniel/Lendai hit och med honom många sena utekvällar. Idag drog han hem men redan imorgon kommer brorsan hit och på söndag dyker Olle upp eftersom VM i Magic nalkas (vilket råkar vara i just Chiba). Samt nästa vecka är det “mid-term”-tentor så det lär vara fullt upp ett tag framöver också.

Men för att delge någonting i alla fall så hände en lustig sak idag i mataffären. I Japan får man alltid kassar, alldeles för många och oavsett om du behöver den eller ej. Det är en liten procedur att varje gång förklara att man inte vill ha någon. Japanerna måste helt enkelt gilla förpackningar av alla dess slag. I vilket fall, idag så vid kassan så sa jag som vanligt “けっこうです” (Kekkô desu, bet. typ “det är bra tack”) men döm min förvåning när hon svarade med att skrika “いりません!?!” (Irimasen, “behövs ej”) för att sedan be om ursäkt för sitt beteende och fortsätta ta hand om mina varor.

Avslutningsvis så kommer här dagens Japanska-dramaserie-tips. Som en blandning av CSI och Yakitate!! Japan var Mr.Brain en helt klart trevlig serie, rekommenderas.

Snurrande badkläder & kastanjläsk

Jag är stolt att presentera, dagens pryl i Japan:

Badklädercentrifugen

Finns i omklädningsrummet på Konami Sportcenter, gör badkläderna hyfsat torra på 10s.

Dagens matupplevelser:

ShakaShakaChicken, har funnits på McD i Japan i några år nu, en bit kyckling du skakar med en kryddpåse (svartpeppar, citron eller ost) för 100 yen. Riktigt värt.


Kastanj är höstens “frukt” i Japan, allt från kakor till mat ska helt plötsligt innehålla kastanj. Inte ens läsken går fri, smaken påminner om kaffegodis.