Avskedsfest hos Kuroyanagi

Idag så var det då dags för den stora avskedsfesten för på fredag bär det nämligen av mot nya äventyr. Familjen hade fixat massor med mat och bjudit in alla vänner så det blev en riktigt trevlig tillställning. 2 saker hände som jag inte alls räknat med. Det första, jag fick avskedspresenter vilket gjorde mig otroligt glad. Bland dessa lite nördprylar passande mig + en tavla med meddelanden från allihopa. Det andra var att jag förväntades hålla ett avskedstal, vilket tydligen är standard här i Japan vid avskedsfester. Det gick som det gick, utan förberedelser och under påverkan av alkohol men jag tror jag lyckades förmedla till familjen hur tacksam och glad jag är över att få ha bott hos just dem de senate 7 veckorna. Allt under kvällen var riktigt roligt förutom när jag lyckades sparka in min fot i en vägg i sista ögonblicket, vilket gjorde att jag nu går med massa plåster på mina tår. :)

Imorgon är det dags för sista skoldagen, då blir det ännu ett prov och så avslutas dagen med ett tal till lärarna och alla eleverna på skolan. Om allt slår väl ut så filmar Peter eller Johan det hela så ni kan roa er med att höra mig hålla ett stelt tal på japanska ;)

Top 3 lärarfraser

På japanskalektionerna får man ofta chansen att bygga sina egna konversationer med den grammatik vi över på just vid tillfället. Efter att jag &/eller Peter har föredragit en sådan konversation så svarar lärarna oftast med något av följande:

3. Ja, grammatiken är ju rätt men…
2. Vildsvin? Varför pratar ni hela tiden om vildsvin?
1. Oh, perfekt konversation. Det enda som saknades var att ni skulle ha nämnt något om Dilba.

Att plugga på ett konditori

Som jag har berättat driver min värdfamilj ett konditori, dit brukade jag dra varje dag för att sitta och plugga innan de övriga svenskarna kom. Idag medan alla andra sov efter sin vilda tripp till Nagoya blev det dags igen så där satt jag och drack japanskt iskaffe och njöt av luftkonditioneringen. I Sverige var det få platser jag tyckte så mycket om att sitta och plugga/surfa på som på Espresso House. Där kunde jag leka upptagen “Stockholmare” drickandes sin latte medan hen arbetar på sitt senaste projekt eller skriver på sin senaste roman. Självklart kan jag här i Japan sitta på Starbucks och uppnå liknande känsla men att sitta här på konditoriet är långt ifrån samma sak. Istället sitter jag vid ett bord och pluggar japanska medan stamgästerna, vilka framför allt verkar vara väninnor till Mama, till konditoriet tittar förbi, pratar och skrattar med Mama & Papa.

Japaner blir lätt imponerade på att man kan prata japanska, att man kan använda ätpinnar och att man känner till lite om japansk kultur. Det gör att det är värt att anstränga sig lite extra för att lära sig om kulturskillnaderna för man får otroligt mycket tillbaka. Jag läste på en massa om hur man ska bete sig hos sin värdfamilj innan jag anlände men yappari (som väntat) så var det inte applicerbart på den här fantastiska familjen. Men varje gång jag kan stoltsera med att jag känner till någonting speciellt kring till exempel japansk kultur eller historia får jag pluspoäng :) Så tips om ni ska hit och plugga någon gång, försök ha ett brett spektrum med kunskap kring Japan (dvs. inte bara anime, manga, tv-spel och j-pop =P) för då kommer ni kunna skapa många roliga samtal som inte bara handlar om ert egna hemland.

För övrigt ska jag imorgon försöka komma igång med att träna här. Samtliga gånger när jag har varit i Japan tidigare har jag gått ner i vikt, denna gång pekar det åt motsatt håll vilket jag måste stoppa. Inga fler melonbröd och sötsaker varje dag, dags för lite 青春!

せいしゅん【青春】(Seishun)
one’s youth; youthfulness
青春の血|young blood / the hot blood of youth
青春の血に燃える|burn with the fire of youth
彼は青春の情熱を仕事に注いだ|He concentrated on his work with youthful enthusiasm.

Yakinikukväll + lite genus


Klicka på bilden eller här för att se lite fler foton från dagen.

Sen ska vi komma till lite genusobservationer. Då jag är gift med Linnea har jag blivit lite “förstörd” genom åren så här publicerar jag lite av vad jag observerat i Japan som är ganska roande. Att Sverige har kommit oerhört långt gällande feminismen och genuspolitiken redan men långt ifrån hela vägen fram vet vi men det är alltid roligt att påpeka skillnader när de uppdagas.

Det vanligaste är det jag upplever nästan dagligen i min interaktion med japaner. När jag berättar att jag är gift slår det aldrig fel, ganska snart får jag frågan om Linnea är bra på att laga mat. Sedan blir de riktigt förvånade när jag berättar att vi i Sverige vanligtvis delar på bördan med hemmet vilket dock bara ökar deras intryck av att Sverige är ett fantastiskt land. Mama brukar stolt berätta för gästerna att jag minsann diskar mina egna tallrikar för så gör männen i Sverige :)

Nästa är lektionerna, där finns det mycket att säga. Yamasa är en skola där endast utlänningar studerar varpå jag inte tror det råder strikt japansk kultur med dess könsroller men visst dyker det upp roliga saker. Min andra vecka här hade vi en konversationsövning där vi skulle agera chef och sekreterare som diskuterade ett kommande möte. Självklart delar läraren in klassen så att tjejerna är sekreterare och killarna chefer. Samma sak när det gällde städare och poliser i en annan konversation och när vi skulle leka datingbyrå. Målet med det sistnämda var att välja partner, självklart fick tjejerna fick blå lappar med killar och killarna fick rosa lappar med tjejer. Förutom det ska min fd. hemlärare gifta sig denna månad, varpå hon så klart slutar jobbet för då är det dags att skärpa sig och bli hemmafru :)

Sista sak jag skrattat åt är den japanska reklamen vilken verkligen ofta följer de utlagda mönstrena. Klassiska exemplet är produkterna som riktar sig till japanska hemmafruar vilket visar produkter som gör att tvätten blir klar snabbt så att deras man och barn hinner få sina kläder i tid innan de drar iväg. Den japanska hemmafrun verkar inte ha det lätt heller, eftersom hon ska ha en klassisk japansk frukostsupé redo när mannen vaknar, vilket tar bra lång tid att fixa så hon måste gå upp tidigt. Samma sak när han kommer hem men jag känner mest med det första då jag är värdelös att gå upp på morgonen ;) Där tycker jag Mama är riktigt häftig, hon jobbar i cafét liksom Papa och med familjens resebyrå men fixar även frukost och middag till alla varje dag, en riktig superkvinna! :D

Men dessa lite mer traditionella känsroller brukar förknippas med en förlegad syn på sexualitet. Men där förvånar Japan, jämfört med exempelvis USA verkar Japan ha en väldigt accepterad syn på transsexuella och homosexualitet förkommer oerhört mycket i populärkulturen. Förstår långt ifrån vad samhället egentligen anser i allmänhet men förhoppningsvis ska jag få en bättre bild genom det här utlandsåret. Men en sak är säker, Japan är enligt ett svenskt synsätt på väg åt helt rätt håll.

オレはすごい!

Spöade idag upp Magnus & Peter i en redig omgång Street Fighter, de hade inte skuggan av en chans!

Annars har det varit en otroligt händelselös dag, har köpt presenter inför morgondagens födelsedagsfirande (mamma, Mizuki & Tadaki-san firar tillsammans) vilka ska bli väldigt roliga att ge :) Som vanligt är min värdfamilj underbara och har bjudit in hela Sverigegänget till att komma så det blir nog riktigt roligt ^__^

Edit: Hittade för övrigt en galet bra boll idag, återkommer om den i ett senare inlägg men den gjorde att vi idag lekte “ぶた” i korridoren på Yamasa, dvs. gris på japanska. Det finns en anledning varför svenskar är bäst i världen på “gris”, det är för att vi har 4 bokstäver i det ordet på svenska, engelskan har tre och japanskan har blotta 2 stavelser på hiragana.

Välkomstfest a la rullbandssushi & karaoke med randomjapaner

Igår så hade var det då äntligen dags för den stora välkomstfesten med alla svenskar! Dagen förlöt ungefär som följer:

* Lektioner på förmiddagen.
* Fika med värdfamiljen på deras konditori.
* Köpa alkohol, melonbröd m.m.
* Äta otroligt mycket sushi.
* Karaoke 19-02, först själva och sedan i sällskap med några medelålders japaner ^__^
* Jag drar hem, några drar iväg på cyklarna i jakt på närmaste dansklubb (5 km bort)
* Klubben visar sig vara öppen men helt tom på folk, de beger sig till McD och sedan hem igen.

Klicka på något av fotona nedan för att komma till galleriet.


Level up!

Äntligen skedde det jag väntat och kämpat för den senaste tiden, jag klarade det sista delmomentet som krävdes för att jag skulle få flyttas upp till den mer avancerade nivån av japanska :D Firade genom att köpa på mig lite alkohol och hänga med familjen på kvällen ^__^ Johan och Elin drog idag men på söndag kommer Johan tillbaka och nästa vecka på torsdag anländer resten av gänget. Av de ca. 30 pers (vad jag har sett) som pluggar på Yamasa kommer alltså 6 pers vara svenskar, ungefär lika många som kommer från USA och Taiwan. Så det är bara att konstatera:

Vi är ett stort och viktigt land här i världen.

I övrigt följer jag just nu den japanska dramaserien “Mioka”. Av någon anledning har jag en förkärlek för hur de gör dramaserier här i Japan, sitter och gråter till varje avsnitt och vill bara se mer. Är nu på 7:e avsnittet och har börjat försöka att titta utan undertexter, även om jag blir irriterad varje gång det dyker upp ett ord jag inte kan. Det är väl bara att släppa det hela och köra på, jag förstår ju ändå tillräckligt mycket för att utan problem kunna hänga med i handlingen. Andra serier jag kan rekommendera när jag ändå är i farten är “Great Teacher Onizuka – Live Action” och “Densha Otoko”.

Random

Va!?! Skulle japaner tycka om té på plastflaska? Nu vet jag inte vad du pratar om…


De har NärCon-drinken i Japan!

Likt en våg målad av Hokusai


Idag har varit en riktigt bra dag! Likt mitt liv i Sverige så är jag en person vars humör kan variera otroligt mycket från dag till dag och min vistelse är knappast något undantag, troligtvis svänger det mer här än vad det gör där hemma.

Först och främst så pratade jag med en annan lärare än min “hemlärare” om min situation och fick verkligen en bra känsla av henne, att hon höll med mig om mina tankar, min japanska nivå och att jag borde flyttas upp. Sedan på eftermiddagen så hade vi veckans tenta vilken gick galant, får inte 100% då jag stavade fel på “pannkaka” men det blir nog nära inpå :) Efter den kom dock det jag fruktat mest, min långa pratstund med min hemlärare. Detta gick över förväntan, var som vanligt lite skrämd när jag diskuterade med henne och stakade mig betydligt mer än vad jag gör vanligtvis men jag klarade av uppgifterna hon slängde på mig. Fick i slutet av diskussionen lite läxor som jag ska göra inför imorgon och blir resultatet tillräckligt tillfredsställande enligt henne så flyttas jag äntligen upp! Som bonus kommer jag dessutom att ha en annan hemlärare om jag flyttas upp ^_~

Men det allra bästa på dagen var att idag så kom Johan Goth & Elin Gustafsson hit, de första svenskarna jag träffat på 3 veckor ^___^ Blev otroligt glad, visade dem runt i Okazaki och vi pratade om Japan, Yamasa samt fikade på Starbucks. Imorgon drar de iväg igen för att Johan sedan ska komma tillbaka på söndag. Ser verkligen fram emot det, att ha någon att plugga med som ligger på liknande nivå samt är seriös med studierna. Att dessutom dra på karaoke, kaiten-sushi och annat japanskt blir så klart fantastiskt roligt ^__^ Värdfamiljen ser också fram emot att träffa honom och mina andra klasskamrater från Sverige vilka dock kommer hit senare.

Det går bra nu, kompis det går bra nu!

The way to YAMASA

Gjorde idag istället för att plugga hela tiden en StopMotion-video över hur det är när jag tar mig till skolan. 2600 foton senare så kan jag här presentera den. Då musiken i bakgrunden inte tillhör mig så valde jag att lösenordsskydda videofilmen.

Lösenordet är liksom tidigare, i endast små bokstäver utan åäö, konventet som jag har grundat och sedan vad mitt bröllop gick under för namn, ihopskrivet till ett ord. Vet ni inte svaret på detta så får ni gärna kontakta mig så ska jag berätta :)

The way to YAMASA from Samuel Anlér on Vimeo.

Prov, en hemlig jordbävning & caféhemsida

Idag har varit en relativt lugn dag. Gjorde mitt andra prov, gick ungefär som det första, den muntliga delen var jag verkligen inte förberedd inför men hoppas att jag gjorde hyffsat ifrån mig. Drog efter skolan med en amerikan för att käka sushi sen iväg till familjens café för att plugga. Där fick jag uppleva en jordbävning, plötsligt när jag satt och pluggade kom Papa in och berättade att det just varit en men som varken jag, Mama eller någon av gästerna hade märkt av. Rejäl skillnad mot den jag upplevde i Niigata för 3 år sedan som t.o.m. dök upp på nyheterna i Sverige.

Kvällen har spenderats med öl, familjen & datorn. Hjälpte Mama att fixa en hemsida till deras café (wordpress ftw!), gjorde en stop-motion-video av fotona från min & Linneas resa till Jerusalem samt socialerade med folk på internet.

Har skaffat mig 2 till mål med min vistelse här i Okazaki, varav det första är ganska trivialt. I Japan är det vanligt att det på livsmedel man köper (t.ex. läskflaskor) hänger en liten leksak eller samlarobjekt. Hittade idag ett fantastiskt samlarobjekt på Pepsi Zero-flaskorna (Japans Pepsi Max). Med varje flaska medföljer ett litet iittalaglas eller kaffekopp med tallrik som har en magnet på baksidan för att sätta upp på kylskåpet. Riktigt söta, ska samla allihopa så kommer de fungera som shotglas när jag kommer till Chiba :)
Det andra är att jag ska försöka skaffa mig ett 7-dagars Rail Pass. Som utlänning kan man köpa ett häfte med vilket man under en begränsad tid kan åka hur mycket tåg man vill i Japan. Detta kan endast köpas om man har turistvisum och ännu inte är i Japan, då köper man ett Exchange-order som man sedan byter in mot sitt häfte väl i Japan. Ska se om jag med Linneas hjälp kan lyckas för att den 23-30 september glida runt i Japan så mycket som möjligt innan Chiba. Återkommer om hur jag lyckas lösa det hela men har upptäckt att det finns ett kontor i Nagoya (600 yen ifrån Okazaki) där jag kan byta en eventuell exchange-order mot ett Rail Pass. Hoppas jag får med några av de andra klasskamraterna på detta äventyr, kan då bli galet roligt :D