Cheapass Games lägger ned

Efter 10 års tid på marknaden så har Cheapass Games beslutat att lägga ner sitt företag och skapandet av nya spel. Fick reda på detta genom att deras vd, James Ernest, mailade alla Cheapass Games demomonkeys och berättade om detta idag.

Tråkigt att ett sådant trevligt företag som producerade så bra spel (Kill Dr. Lucky, Witch Trial, Diceland, Brawl, Falling m.m.) blir tvungna att lägga ner. Crying or Very sad

Intressant länk ang. Windows-användare och Linux

Satt och surfade runt på www.ubuntuforums.org och hittade en riktigt trevlig tråd som säger mycket bra och vettiga saker. Rekomenderar er alla att titta in och läsa lite grann.

Länken

Utöver den så är följande länkar trevliga:

Vilken linux-distribution är du?

Linux är inte Windows

ReactOS, ett projekt att skapa en fri, öppen version av Windows.

Yakuza, Zelda-prylar, nytt moderkort och NärCon-nostalgi

Min webbleverantör www.cliche.se har som ni nog märkt strulat en del på sista tiden. Bloggen har varit nere just när jag tänkt skriva i den så därför har det dröjt med uppdateringar. Trots att den har varit nere så har jag fått fler besökare och kommentarer, något som glädjer mig =) Så, här ska det skrivas ^^

I måndags skrev jag så färdigt mitt arbete om den japanska maffian, Yakuza. Läste boken “Yakuza – Japan’s criminal underworld” av David E. Kaplan och Alec Dubro. Oerhört intressant och bra bok som verkligen tar upp allt som man kan tänkas vilja veta om Yakuza. Så, det var ett roligt arbete men pga styrelsemöten, annat plugg etc. så blev det nedprioriterat och jag skrev allting sista dagen. Men jag ska helt klart ta och läsa mer om Yakuza någon dag, väldigt intressant organisation och hela grejen med att dom är relativt accepterade i samhället. Så, vill du veta mer om Yakuza så rekommenderar jag den boken.

Samma dag som skrev färdigt Yakuza-arbetet så fick jag mina senaste Zelda-prylar som jag beställt via Ebay. Nämligen en 1/6 skala modell av Master Sword och Hylian Shield, så som dom ser ut i Twilight Princess, gjorda av Master Replicas. Grejerna är i metall och ser riktigt bra ut, känns som om det är schysst kvalité. Men så är Master Replicas kända för att göra bra grejer, bland annat dom som har gjort mitt lasersvärd. Modellerna kom i en snygg låda med en cd-skiva med soundtracket till Zelda – Twilight Princess. En dag ska jag ta och köpa ett Master Sword i 1/1 skala, vi får se när det blir =) Vill ni också köpa ett sådant där set så måste ni dessvärre beställa det via Ebay. Det säljs nämligen endast i butiker i USA, så man måste köpa det i andra hand.

Igår inledde jag ett stort projekt, nämligen att byta ut alla delar i min stationära dator, ta bort mina operativsystem (OS) och installera om på nytt. Jag har kört Kubuntu Linux & Windows 2000 på datorn i 1-2 år så att jag kunnat välja vilket OS jag vill starta. Men då jag aldrig startar Windows så beslöt jag mig för att radera det och bara köra Kubuntu.

Att byta moderkort var lättare sagt än gjort. Först skulle jag koppla loss mitt gamla moderkort, som hade med en tillhörande torktumlarslang för att leda värmen från processorn bättre (min brors lösning ^^). Har aldrig gjort ett sådant ingrepp i en datorMitt gamla moderkort förr och det tog några timmar. Det är mycket pyssel, kontakter som ska kopplas i och man måste trycka hårt. Samtidigt så ska man inte trycka för hårt då det är känslig elektronik etc. Det var dock inte det största problemet, det kom sen med att installera Kubuntu igen. Av någon outgrundlig anledning så trasslar detta väldigt mycket för mig, är något konstigt med hårddiskarna (jag har 3 st) så att när jag väl lyckats installera Kubuntu så vill inte Bios låta mig boota upp från någon hårddisk. Så, det lär dröja ett tag innan jag får igång min dator helt perfekt igen.

Surfade runt på BejCons hemsida igår. Tänk er NärCon fast, ett mindre konvent som arrangeras för första gången av ett gäng människor som har det som projektarbete. Dom har gjort en reklam-flash film som man hittar på deras hemsida. Kolla in den, när jag såg den fick jag massa “the good old-times” känslor från NärCon förr i tiden, sen att den var ganska skoj är ju en bonus det. För övrigt så var “BaCon – Fett med spel” ett av förslagen till vad NärCon skulle heta när vi bestämde namn för 5 års sedan. ^^

Nya Wii-grejer från Playasia

Fick idag ett paket med lite beställningar som jag gjort från Playasia.com. Riktigt bra webbshop, min nya favorit sen dessvärre Liksang blev sänkta. Beställde i lördags och har nu grejerna idag Onsdag, snabbt och bra.

I vilket fall som helst, det första jag ser när jag öppnar lådan är en skum japansk påse med godis. Älskar när dom skickar med sådana där saker =) Sen, så kommer jag då till det jag hade beställt, nämligen gelé-skydd till mina Wii-motes och Nunchaks. Liknande sådana som man kan skaffa till Ipod m.m. Jag prövar att sätta fast dom vid kontrollerna och greppa dom, känns riktigt bra att hålla i dom. Man får ett bra grep och det känns inte alls konstigt.

Wii-mote-skin Om ni klickar på bilden så får ni se hur det ser ut ifrån olika vinklar. Jag skaffade mig sådana här för att jag är en person som gillar att ha mina tv-spelsprylar i riktigt bra skick, men samtidigt vill jag plocka med dom på konvent, fester, över till polare e.t.c. emellanåt. Två saker som inte alltid är lättförenliga men, man kan i alla fall försöka. “Skinsen” var inte så dyra, gick på strax under 50 kr/st + frakt så, känns som om dom är lätt värda det. Det enda dåliga med dom är att man inte lika lätt längre kan trycka på “Hus-knappen” på wii-moten. Det går fortfarande bra men, man måste trycka bara lite hårdare än normalt.

Det andra som jag hade beställt kan nog intressera er också. Det är en guide till Zelda – Twilight Princess i “Collectors Edition”. Tro mig, jag är inte den som läser FAQ och Walktroughs medans jag spelar spel men, jag gillar att efter att man har klarat det, läsa igenom en sådan här guide och kolla alla riktigt gömda saker som man har missat t.ex. alla hjärtbitar i Zelda. Då får man många timmars mer underhållning och samtidigt något trevligt att bläddra i och ha i bokhyllan.
Boken ser riktigt bra ut. Med en snygg läderimitation på utsidan, inbunden och allt och med guldfärgade papper så känns det som någonting man verkligen vill ta hand om och ha i sin bokhylla. Räkna med att jag kommer plocka fram den och visa när det kommer andra Zelda-fantaster över på besök. Även nu kan ni klicka på bilden för att se mer foton. Har dock inte börjat läsa den än då jag inte är färdig med Twilight Princess utan återkommer senare med en recension. Den ser däremot väldigt heltäckande ut om man bara öppnar upp och kollar snabbt och med boken får man en karta över hela hyrule i tyg. Någonting som jag nog kommer hänga upp på vägen här hemma sedan.

Nu, blir det att plugga lite japanska och skriva på mitt arbete om japanska maffian, Yakuza.

Tv-spel och realism

Bloggen har varit nere i två dagar på grund av problem hos webbleverantören men nu så är vi uppe igen och uppdateras.

Tv-spelsindustrin har i många år strävat efter att göra allt mer realistiska och grafiskt snygga spel. Från att ha varit några pixlar som studsar runt på en skärm så har vi nu stora världar i full 3d med bländande snygg grafik. Men, hur långt kommer detta att gå? Kommer man försöka fortsätta ända tills det ser ut som verkligheten? Det finns ett väldigt stort problem med detta, om man ska göra någonting sådant så kräver det sjukt mycket arbete. Vi märker redan idag hur teamen som gör tv-spel blir allt större och större. Att göra ett fullskaligt 3d-spel är inte längre någonting som bara 5 killar i ett garage kan göra utan det kräver sjukt mycket resurser. Och, desto mer realistiska spelen ska bli, desto större resurser.

Nintendo har insett detta och som de oftast brukar vara i spetsen av inovation så har dom nu släppt sin Wii som går i en helt annan riktning. Istället för att bara göra spelen allt mer realistiska försöker de hitta nya sätt att underhålla oss på. Och de verkar lyckas, precis som de gjorde med DS:en. Frågan är om de är för tidiga? Sony och Microsoft lär följa samma bana en dag men väntar med att göra det. Rätt tillfälle kanske egentligen ligger i och med nästa generations spelkonsoller? Nintendo försökte sig på en online-satsning redan med NES:en i Japan vilket visade sig vara alldeles för tidigt (som faktiskt liknar den Wiin nu pysslar med). Samma sak med sin Virtual Boy, en Virtual Reality-konsoll som släpptes 1995 men floppade på grund av det höga priset och relativt dåliga kvaliten. Kommer dom göra samma misstag igen?

Jag tror inte det. Med tanke på skrämmande siffror, som jag har hört från en vän som känner en som frilansar hos Egmont, angående PS3ans spels rekomenderade pris i Sverige (799 kr). Osäker på om detta stämmer men, det är ett faktum att PS3-spelen är dyrare än t.ex. Nintendo Wii-spelen. Nya spel i USA ligger just nu på $60 för PS3 och XB360 men $50 för Wii men, tv-spel i USA är i regel billigare än i Sverige. Sen får vi se om Nintendo vinner striden med detta eller om dom var för tidiga. Vad tror ni?

Bomberman-hysteri

Bomberman

En riktigt simpel spelserie men ändå så lysande. Har funnits sedan 1983 men är fortfarande lika brinnande aktuell idag som den dagen det släpptes. Det är inte heller många spelserier som har släppt så många olika spel, Bomberman är för tillfället uppe i c:a 60 st spel. Andra stora giganter som släppts i sjukt många olika spel är Sonic, Mega Man, Street Fighter och så klart, giganten, Super Mario som har dykt upp i hittills över 130 spel! I alla fall, tillbaka till Bomberman.

Jag laddade min Wii för ett tag sedan med så kallade Wii Points (följ länken för mer detaljer) och började shoppa loss på Virtual Console.

Spelen som var självklara var då, Super Mario Bros 1 till NES, The Legend of Zelda 1 till NES, Icehockey också det till NES men sen blev det tre oväntade köp och alla till den inte så välkända konsollen TurboGrafx-16. Fördelen med den konsollen och dess spel är att den inte bara har stöd för 4 spelare, utan t.o.m. 5, någonting som gör det ännu lite roligare att spela. För att spela 5 st så behöver man då X antal Wiimotes + Y antal Gamecube kontroller då du behöver minst 1 Wiimote och minst en Gamecube-kontroll då du endast kan ha 4 st utav vardera. Så, Bomberman93 köptes och sedan dess har jag och några polare ur klassen suttit och lirat denna klassiker sjukt mycket. Bomberman93 är ett ganska simpelt Bomberman, de olika saker som man kan plocka upp på banorna är endast:

  • Eldflamma – Gör dina bomber starkare
  • Bomb – Gör så att du kan lägga en extra bomb
  • Bombspark – Gör så att du kan sparka iväg en utplacerad bomb
  • Bombrad – Gör så att du kan lägga ut en rad med bomber framför dig, upp till och med 8 st och antalet beror på hur många du kan lägga ut.
  • Dödsskalle – Gör en random galen effekt som oftast är dålig men kul och rekomenderas att ta, effekten går över efter en stund. När man väl har gjort det så kan man smitta andra spelare med den dåliga effekt man har genom att gå på dom, kan bli sjukt kul om alla på spelen blir smittade med att springa sjukt fort och det blir ett enda kaos.

Och, liksom mer än så behövs inte. De flesta Bomberman-spel som kommit efter detta har haft stöd för upp till och med 18 olika vapen, vissa av dom sjukt roliga men, egentligen så är det den här grundarsenalen som man behöver. Sen, förutom dessa vapen så finns det ett gäng banor att välja mellan, med antingen rullband, warpholes, block som kommer tillbaka eller inga specialeffekter. Jag personligen gillar den klassiska banan mest, där det i slutet blir storslagna dueller då det gäller att vara bra på att sparka iväg bomber precis i rätt tillfällen så att motståndaren inte hinner undvika dom alternativt sparka tillbaka dom utan några andra saker som spelar in. Men, de andra banorna fungerar bra som alternativ när man blivit lite less på grundbanan.

Bomberman93

Sätter man sig ett gäng såhär och lirar så kommer man garanterat ha riktigt roligt. Det är fascinerande att se hur ett sådant här spel håller så bra och får alla att tycka det är underhållande, känns till och med som ett nästan mer givet multiplayerspel än Wii-sports till Nintendo Wii för tillfället, speciellt med tanke på priset (se nedan). Desto mer man spelar så upptäcker man även den lite mer djupa delen av Bomberman, den taktik och skicklighet som faktiskt finns. Trots att spelet har en slumpfaktor med vart vapen blir utplacerade på banan så spelar detta inte så stor roll ju bättre man blir på spelet och på att placera och tima bomber. På banor med Warp-holes så börjar man ganska snart att se ett mönster i hur man dyker upp och man lär sig även snart behärska rullbanden och tima bomberna på dom.

Priset för Bomberman93 ligger på 600 poäng, alltså c:a 60 kr och är värd varenda krona. Jag kan garantera att det kommer ge många timmars underhållning för er om ni är 5 personer. Single-player läget har jag inte prövat på än men, kan tänka mig att det är föga underhållande. Har ni inget kreditkort så säljs Wii-points på butiker som GAME, EB-Games och liknande, dock snäppet dyrare än via internet dessvärre.

Har ni ingen Wii så kan jag rekomendera Bomberman DS, ett Bomberman-spel laddat med riktigt många banor och vapen att välja mellan. Och det bästa av allt, med bara en kassett så kan upp till och med 8 personer spela via Download-play. Har själv inte köpt det men, spelat det på UppCon då en person hade med sig det. Men, efter den här Bomberman hysteriska veckan så blir det nog för mig att beställa det, samtidigt som jag beställer lite Wii-tillbehör. Då LikSang blev nerstängt av Sony så handlar jag nu av PlayAsia istället, ett nästan lika bra alternativ.

Uppdatering och nu börjar det

Tog och uppdaterade mitt bloggsystem idag till WordPress 2.0.6 så, det kan vara några problem på sajten. Hittar ni några så får ni gärna höra av er så ska jag försöka fixa det. Har förövrigt bestämt mig för att ta över världen. Inte bildligt talat till en början nu, det kommer senare med min 5-årsplan. (Japp, jag har en 5-årsplan, precis som Sovjet, mer om den sen.) Utan, jag ska börja skriva här, intressanta och bra saker och försöka få mängder med människor att läsa mina inlägg. Varför då kan man undra? Jo, helt enkelt för att boosta mitt ego (det känns bra när många läser vad man skriver) och för att sprida mina åsikter till världen och på så sätt, göra den lite bättre. Helt enkelt, få fler att göra som jag ^_~ Det kommer nog mest handla om tv-spel, anime, japanska och spel i allmänhet, bissara händelser i mitt liv, datorer, linux och kanske lite politiska tankar (jag är t.ex. ganska kluven när det kommer till piratkopiering och skriver gärna om det) men mest nöje, kultur och roliga länkar. Det hela har börjat med mina två senaste inlägg innan det här och förhoppningsvis ska det fortsätta länge. Så, jag hoppas att ni även i fortsättningen kommer att hänga kvar här =)

Nu börjar det. Och som min vän David skulle säga, allting kan hända i rymden.

Hur Nintendo ska göra för att vinna kriget – Del 1

Jag har funderat en del. Jag är delvis en Nintendo-fanboy, det medger jag men, detta gör mig inte helt inskränkt så att jag inte kan gilla andra konsoller. Nej då, har en PS2, PSOne, Dreamcast, Mega Drive och Master System hemma. Men, jag tror på Nintendo Wii, jag tror att den kommer att vinna det kommande konsollkriget mellan Xbox360, PS3 och Wii. Detta på grund av dels dess pris, inovation med kontrollen och design. Men ändock, för att lyckas med det måste nämligen Nintendo göra vissa saker som vi ännu inte vet kommer att hända. (Så, Bergsala, kolla in dessa tips och informera snubbarna i Japan) Utmanarna har fördelar som man själv även måste kunna motsvara. Vi ska gå in lite mer på det nu och börja med internet och Xbox360s fördelar.

Xbox360, stor konsoll, dyr men med ganska stort tredje-parts spelutvecklarstöd. Men, deras absolut största framgångsrika punkt ligger på Xbox-live. Microsoft har i och med vanliga Xbox hunnit öva upp sig och blivit riktigt bra på sin onlinesatsning. Hela Xbox-live arenan har blivit en subkultur i sig där det finns mängder med saker att göra, poäng att skryta med, människor att lira mot, medaljer att få e.t.c. Detta måste Nintendo nå upp till. Dessvärre så är Nintendo Wiis online-satsning fortfarande i en vagga. Visst, man kan maila varandra men, på ett oerhört klumpigt och konstigt sätt. Man kan inte kontakta någon man inte känner IRL, för om man vill maila med någon måste båda personerna ge varandra sina Wii-nummer och registrera varandra, sen måste man vänta tills båda har godkänts. Detta kan ta ett tag t.o.m. men, när det väl är igång så fungerar det bra att maila, dock ett väldigt klumpigt program om man planerar att skicka många meddelanden och ha många kontakter.

Problem 1. Community - Lös hela biten med att kontakta nya personer, mail-programmet och släng in några schyssta chat-funktioner. Skapa en Wii-community där man kan vandra runt med sin Mii-karaktär som i en GTA-stad och träffa folk över hela världen, skapa inbyggda småspel som man kan spela mot varandra och annat sådant som är charmigt i ett online-rollspel. Om dom lyckas med detta, så har dom kommit en bra bit på vägen. Just nu så är det mängder med fans världen om som själva skapar delar av dessa verktyg i flash som fungerar någotsånär. Vi har Map-Wii som är ett trevligt initiativ för att hitta andra vänner. Men, det ska inte behövas skapas sådant här, att det överhuvudtaget görs det är ett sympton på att det behövs.

Problem 2. Virtual Console - Har redan nu köpt en 6 st gamla spel via Virtual Console och måste säga att det är sjukt kul att spela. Speciellt 5 pers på Bomberman93. Men, även här behöver en del saker fixas till. Hela shopsystemet fungerar inte speciellt bra, måste fräschas upp rejält och göras mer praktiskt. Spelen bör sänkas i pris, när Nintendo först släppte info om Virtual Console var priserna mycket lägre än idag (spelen kostar 50-100 kr/st). Och sist, släng in ett online-stöd i alla gamla multiplayer spel så man kan lira mot andra Wiis. Ett kostsamt projekt att genomföra men som skulle öka spelglädjen och försäljningen något oerhört. Och om möjligt, släng in så man kan vara ännu fler spelare i vissa gamla spel, Wiin har ju stöd för upp t.o.m. 8 handkontroller! (4 st Gamecube & 4 st Wii-motes)

Problem 3. Mer online! - Fler online-satsningar. Microsoft håller redan nu på att utvecklar och kommer släppa ännu fler saker till Xbox-live som att kolla på tv-program, serier e.t.c. Nintendo måste komma ikapp. Visst, fungerar redan nu bra att glida in på Youtube och kolla in lite olika filmer men, ni kan räkna med att Microsofts live-tv stöd kommer vara mycket bättre än så. Det är underhållande med att snurra på jorden och kolla vädret och förhoppningsvis så släpps även snart Nyhets-kanalen här i Sverige. Men, mer sånt!

Problem 4. DVD - Xbox360 har DVD-films stöd, PS3 likaså. Varför inte Nintendo Wii har det är ett mysterium, speciellt när man satsat på hela Channel-modellen och att Wii-moten faktiskt är som en fjärrkontroll. Så, om det är möjligt, släpp stöd för att kunna kolla på DVD-filmer i en uppdatering till Wiin att ladda ner. Det kommer bara att gagna hela eran idé om att hela familjen ska använda Wiin hemma.

Fortsättning följer…