Komiska ting inom Japanskan – Del 1

När man pluggar ett annat språk så börjar man allt eftersom hitta komiska ting och inte minst i japanskan som har kanji-tecken. Gjorde för några veckor sedan min alldeles egna japanska ordvits:

- “Ah, Honda!”

- “Iie, Kuruma da.”

Vilket på svenska blir:

- “Ah, Honda! (som i bilmärket)” eller “Ah, en bok”

- “Nej, det är en bil.”

yasuiSjukt roligt eller hur? =P Inom världen med kanji-tecken så kan man däremot hitta många roliga grejer. Ta t.ex. tecknet här till höger. Styckar man upp det så består det av tecknet för kvinna som är under tecknet för tak. Alltså en kvinna under ett tak. Så, vad betyder det då måntro? Jo, billig, enkel, en kvinna under ett tak är alltså enkel och billig. Fördomsfullt? Jajemän.

Tecknet för man, pojke som ni kan se här till vänster består istället av tecknet för kraft och för risfält. Alltså, mannen är kraften på fältet, där hör han hemma. Sedan så fortsätter det så genom många olika tecken.

Några tecken finner jag roliga på andra sätt, genom hur dom ser ut. Tecknet för köpa kan ni se här, tycker det är riktigt sött ^_^

Yay, kapitalismens högtid är här!

…eller, glad alla hjärtans dag på er eller något sånt. Jag är ganska kluven till den här högtiden, den är liksom Halloween bara någonting som egentligen inte är mycket av en högtid utan för att kunna sälja så mycket så trycker alla företag och butiker på med massor med reklam och budskap, för självklart vill dom göra det, dom vill ju tjäna pengar.

Men samtidigt är det bra med ursäkter att göra mysiga och trevliga saker. För väldigt blyga personer, kanske med dåligt självförtroende, så har dom en bra ursäkt för att ge en ros eller bjuda någon på dejt. Och för par är det en dag då man kan skämma bort varandra och samtidigt ha en bra ursäkt för det hela.

Jag vet helt enkelt inte…men, finmiddag ska det i alla fall bli här ikväll ^^;;

Stressigt med Karlstad

Som ni kanske vet har jag och resterande NärCon-staben tagit över arrangerandet av konventet FriCon 2007. Vi tog det när det var som ett sjunkande skepp med bara en månad kvar vilket innebär att allting är väldigt stressigt och det är mycket att göra. FriCon är ett gratiskonvent i Karlstad vilket innebär att det är gratis inträde, gratis mat och är man arbetare på konventet så får man till och med gratis resa. Föranmälan öppnade igår på http://fricon.sverok.net/

Nu sitter jag och väntar på ett telefonsamtal från P4, ska sitta i radiointervljuv live kl.07:15 här på morgonen. Lite nervös inför det men det ska nog gå bra. Det ska handla om FriCon och jag plus en person från Studiefrämjandet i Karlstad ska medverka i programmet. Hoppas bara reportern inte glider ifrån ämnet och går till SSU / ungdomsförbundsskandalerna om medlemsfusk eller något av de mord som tidigare år Expressen kopplat till Sverok för att personen i fråga spelade rollspel. (Självklart hade inte rollspel någonting alls med mordet att göra men, ändock drev expressen en hetsig debatt. Förhoppningsvis kan jag sen lägga upp en länk till radioprogrammet här.

Roligt förresten att se lite debatt om mitt senaste inlägg om piratkopiering, ett ämne jag på senaste tiden diskuterat med många, väldigt intressant. Lär komma fler inlägg om det i framtiden.

Uppdatering kl.08:25: P4 Värmland fick några tekniska problem så jag blev dessvärre aldrig uppringd, men det gick tydligen ganska bra ändå, Studiefrämjandet var där och kunde svara på frågor. För er som vill lyssna på repotaget så kommer det nog komma upp på www.sr.se/Varmland/ och så är det bara ni lyssnar på den 13 februari kl.07-07:30.

Lite tankar om piratkopiering

Jag har funderat mycket runt piratkopiering på sista tiden och kommit fram till att jag eventuellt ska helt ta och “go clean”. Tankarna kom lite i och med att jag slutade köra Windows och bara Linux, vilket betyder att jag nu bara har fri programvara på burken. Så, hur kommer det sig att en person som funderat tidigare på att till och med rösta på piratpartiet (om det inte var så att dom struntade i alla andra viktiga frågor) nu funderar på att inte piratkopiera alls? Jag ska ta och förklara lite.

Fri programvara är bra. Riktigt bra till och med. Många personer som idéellt arbetar och skapar något som alla har nytta av, förbättrar och ger kommentarer på. Inga restriktioner utan alla kan göra vad dom vill med programmet. Det är t.o.m. så bra att man nästan skulle kunna slopa upphovsrätten kan man tycka. Men, hur är det då om jag som en stor företagare vill köpa ett program. Det ska vara så avancerat och kräva så många arbetstimmar så att det inte är någonting någon idéell person kommer att göra. Sen, när det är gjort vill jag ha det för mig själv, kanske sälja vidare men absolut inte att det ska spridas fritt. Då måste jag väl kunna göra detta, eller? Det är detta som upphovsrätten skyddar. Upphovsrättslagstiftningen må vara gammal, förlegad och bör ändras om men syftet med den är bra enligt mig.
Lagen i Sverige säger nu att det är olagligt att ladda ner och dela med sig av upphovsrättsskyddat material. Det är en lag liksom många andra, t.ex. smuggla, fortkörning, ykla mot rött etc. Varför skulle man ha rätt att bryta emot den?
“Nu när jag laddar ner musik/film så köper jag sedan mycket mer för jag hittar mycket bra.” – Ja, det må vara sant men bara för det så blir det inte mer rätt att bryta mot lagen. “Jag tycker lagen är fel så därför följer jag den inte” – Ok, så, varje person som anser att en lag är fel behöver alltså inte följa den? Så, är man en person som tycker att det borde vara helt rätt att misshandla folk så ska man få göra detta? Jag vet, jag drar grova paralleler men ni förstår poängen.

På grund av detta så har jag funderat på att helt sluta med piratkopierat material. Vi får se om det blir någonting jag genomför men, det är en tanke i alla fall. Gillar man inte en lag så får man se till att försöka ändra den, engagera sig politiskt eller liknande. Inte hålla på och bryta mot den, det funkar helt enkelt inte. Vad har jag då för åsikt om upphovsrättslagen som vi har idag? Ska jag fatta mig kort så, den är förlegad och skyddar på verkligen för tok lång tid, det ligger på idag “livstid + 70 år”. Istället borde den ligga på t.ex. 5 år, den tid som ett verk fortfarande är aktuellt, innan det blir fritt, “public domain”. Detta för att stimulera utveckling i samhället istället för att hindra den. Antalet år kan man diskutera mycket runt och eventuellt bör det vara olika för olika medier men, kortas ner, det bör det göras.