En sommar i Japan, soffor på vift och NärCon tar fart

I sommar ska jag till solens och trosautomaternas land, Förhoppningsvis så ska jag genom att åka dit lära mig ännu mer och få igång den talande delen av språket ordentligt. Sitter just nu och tittar på olika skolor man skulle kunna åka till för att plugga, målet är att jag ska vara där i åtminstonde en månad. Att Linnea ska följa med är en självklarhet, frågan är bara hur vi gör om jag ska gå i en skola där borta. Lite knivigt sådär men vi lyckas nog komma på en bra lösning. Det som är det svåra är att hitta ett boende till bra pris…
På tal om billigt boende, häromdagen fick jag tips om CouchSurfing, något jag hört om tidigare men aldrig kollat upp mer än så. Blev oerhört inspirerad av hemsidan och har nu registrerat min och Linneas soffa (så kom gärna förbi ^^). Har börjat kolla lite på soffor i Japan, finns väldigt många som kan tänka sig att erbjuda gratis boende. Så att åka till Japan och stanna ett tag utan betala så mycket vandrarhemsvistelser verkar inte vara helt orealistiskt.

De senaste dagarna har jag varit riktigt duktig enligt mig själv. Blev klar med hemtentan i tid i onsdags (skickade in den kl.00:00 ^^;;), har börjat motionera och jogga igen 3 gånger i veckan, åkt iväg till polisen och beställt pass och så har jag dessutom börjat registrera allting jag äter. Jag gillar grafer och statistik, det är intressant och framförallt kan jag nu se hur mycket jag egentligen äter. Har som ett litet mål att jag ska gå ner i vikt till 75 kg inom 10 veckor, en vikt jag hade förr i tiden (väger 83 kg nu). Återkommer med svar om jag lyckas eller inte.

Och till sist på allmän begäran så kommer här en söt bild på mig och Linnea. Ha det bra allihopa och passa på att vara ute nu när det är så otroligt fint väder, det gör i alla fall jag =)

Samuel och Linnea

Jobb!

Idag var jag på arbetsintervju angående jobb till hösten och det ser ljust ut, de ska återkomma till mig men förhoppningsvis så leder detta till att jag har jobb för hösten och frammåt. Känns riktigt härligt. Nu ska jag fortsätta skriva på min hemtenta om Japan, Kina och Nordkoreas politik, ekonomi m.m. Den ska nämligen vara inne idag kl.24:00 so, wish me good luck ^^

Komiska ting inom Japanskan – Del 2

Vi fortsätter på min lilla serie om roliga saker inom japanskan. För övrigt har jag nu beslutat att tillsammans med Linnea åka till Japan i sommar, förhoppningsvis i en månad. Planen är att jag sedan ska fortsätta satsa på japanskan, inte bara strunta i allt jag har lärt mig det här året utan lära mig mer. Hur jag ska gå tillväga däremot är en helt annan fråga som jag överlåter till framtiden. I alla fall…

Ni kommer ihåg min dåliga ordvits om Honda? Nu är det så att det såklart finns fler varianter på detta eminenta skämt. “Pan” på japanska betyder nämligen “bröd”. Och Panda ja, det är då Panda som i björnen och “Är bröd”. Så, varsågod, årets skämt.

Även bland kanjitecknena så upptäcker jag nya lustigheter hela tiden. Några som man skulle kunna sitta och genusanalysera en hel livstid och några som helt enkelt bara är lite lustiga. Om vi ska börja med tecknet för “Fru”, Kanai på japanska som ni ser här till höger. Det består av två tecken, det första betyder “Hem/Hus” och det andra betyder “Inuti”. Så, en frus plats är helt enkelt inuti huset, alltså hemma. Lite att jämföra med tecknet för Kvinna som jag tog upp förra gången.

Hur är det då med tecknet för “man/make”, “Shujin”? Lite annorlunda skulle man kunna säga. Det första av tecknena här till vänster betyder “chef/hövding/överhuvud” och det andra tecknet betyder “person”. Så, frun ska helt enkelt veta sin plats och vem det är som bestämmer i huset. Värt att notera är att exakt samma fras, begrepp ofta även används när man pratar om en chef eller liknande.

Nåja, nog med genus nu och fram med lite mer komiska grejer. “Baka” är ett utryck som animenördar i allmänhet gillar att slänga sig med och betyder “Idiot”. Tecknena för det begreppet ser ni här till höger. Och vad består dom då av kan man undra? Jo, det första är tecknet för häst och det andra är tecknet för hjort. Wtf? Varför i hela friden är det något så korkat? Jag tror att jag har lyckats hitta något ursprung för varför det är som det är, Linnea berättade nämligen en historia för ett tag sedan om en man vid namn Zhao Gao i Kina. Han var en man vid sidan av kejsare Qin Er Shi och var han som styrde i bakgrunden. Han ville en dag testa alla på hovet för att se om dom var lojala mot honom eller kejsaren. Så, han tog en dag in en hjort när dom alla satt och åt middag och ropade ut “Detta är en häst”. Kejsaren började givetvis att skrattade och trodde det var ett konstigt skämt och några av personer ur hovet skrattade med honom. Så, Zhao Gao lät helt enkelt avrätta alla ur hovet som hade skrattat med kejsaren och alltså vågat motsätta sig honom. En rolig historia, sen om den har med tecknet att göra egentligen har jag ingen aning. Ni kan läsa mer om Zhao Gao och händelsen på Wikipedia som vanligt.

Sista tecknet för den här veckan betyder “speciellt” och uttalas “toku”. Och det är ett ganska speciellt tecken i sig. Det består av två stycken så kallade radikaler, alltså delar av ett enskilt tecken som har betydelser i sig. Den vänstra delen av tecknet betyder “ko” och den högra delen av tecknet betyder “tempel”. Ett kotempel är väl ganska speciellt eller hur? Ser man inte så ofta om man inte åker till Indien ^^

FriCon är över, Sverok Svealand är över och min hälsa är… >_<

Förra helgen var då FriCon 2007, konventet som vi i NärCon-staben höll i förutom NärCon. Det blev riktigt lyckat! Med c:a 230 deltagare och 200-300 besökare så för ett konvent som vi styrde upp på en månad så är vi ganska stolta. Det blev även bra med arrangemang, fick in väldigt mycket i slutet som gjorde att vi fick c:a 50 arrangemang. Mysigast av alla var nog enligt mig Orange-Pop Café som sålde kakor och man fick möjlighet att lägga pärlplattor som den här grymma Sonic:en (dock inte jag som har gjort den). Bara  på grund av dom så har jag börjat lägga massor med pärlplattor här hemma och börjat sätta upp på kaklet i köket ^^

FriCon-bilder hittar ni nu på: NärCons-kameraSverok Svealands-kamera Observera dock att det inte rensats alls bland bilderna så det finns en hel del skräpbilder ^^;;
Under FriCon var även Sverok Svealands årsmöte då jag tackade för mig och avgick ur Sverok Svealand från att ha suttit som ordförande i 1 år och i styrelsen i 4 år. Det känns bra, att få mer tid över till skolan, fritid, vänner etc. är någonting jag känner att jag behöver. Har varit alldeles för stressigt att pyssla med FriCon, NärCon, Sverok Svealand, skolan, scoutledare m.m. Så, mitt stora mål det här året är att få mindre saker som jag måste göra (så jag kan bl.a. spela mer spel ^^).

FriCon hade dessvärre bieffekten av att jag blev sjuk, förkyld och feber. Och det har jag varit sedan dess, stannat hemma och tyckt rejält synd om mig själv. Prövade att cykla till stan i torsdags när jag var lite mer frisk (för att gå på en arbetsinterljuv som inte blev av…) och såklart gjorde den ansträngningen mig ännu mer sjuk. Så här sitter jag nu, har tenta på tisdag som kommer gå helt sjukt dåligt (pun intended ^^).

Som ni säkert redan sett så kommer David att rapportera från sin resa i Kina och hans upplevelser där, ca. 1/vecka, här på min blogg. Så, förutom allt spännande jag skriver om (=P) så kommer ni även kunna läsa om honom, Mao och The Great Firewall of China.

Vi hörs!

Rapport från Fallgren i mittens rike

Hej,

Tänkte skriva en kort rapport härifrån, så ni vet hur det går för mig. Vi kom hit i tisdags lokal tid och spenderade den första dagen med att sova och äta.

På onsdagen besökte vi Shanghai i guidad buss med lite fritid här och var. Det var intressant, fram för allt när vår guide skulle förklara hur stort Shanghai är. “Det bor 19 miljoner människor här”, sa hon, “i er huvudstad, Stockholm, har jag läst att det bara bor åtta miljoner”. När vi förklarade att det nog snarare var invånarantalet i hela landet såg hon smått chockerad ut…

Torsdagen spenderade vi med att åka buss, dricka kaffe på flygplatsen medan vi väntade på de sista anländande kursdeltagarna, åka buss, åka buss, åka buss. Till slut var vi framme vid Zheijang Wanli University och fick gå in och titta på våra rum. Trappuppgången förde tankarna till en östtysk atombunker, men döm av vår förvåning när vi öppnade dörren och klev in i en fräsch, stor trea. Där fanns en stor dubbelsäng i varje sovrum, garderob, skrivbord, stolar och en stor luftkonditionering. Vardagsrummet hade en sorts underliga träfåtöljer framför en tv-bänk utrustad med TV och DVD-spelare. Klockan var sent och vi hann bara käka på en restaurang utanför campus innan det var dags att sova.

På fredagen bussades vi några kilometer inåt stan och fick gå loss på Wal-Mart. Saker här är ungefär 5 gånger billigare än i Sverige, så vi köpte en hel del saker, allt från toalettpapper och bröd till en diskborste. Det som förvånade oss mest med Wal-Mart var de stora bassängerna med levande jättepaddor, fiskar, skaldjur och annat som såldes i lösvikt… Ingen av oss har vågat sig på att köpa nått sånt än.

Lördag och söndag var vi inne i centrala stan och lärde oss hitta, handlade billiga kläder och teknikprylar och sådär. Inte mycket spännande egentligen.

Skolan började i måndags, och vi har ungefär fyra lektioner om dagen á 50 minuter. Vi har börjat med uttal, suttit och läst efter vår lärare på olika stavelser.Det kinesiska språket är uppbyggt av stavelser och varje stavelse har en /initial/ och en /ending, /eller vad det nu kan kallas på svenska (all undervisning är på engelska). Till exempel “Huang”, som betyder gul, har initial H och ending uang. Vi har gått igenom alla sånna kombinationer och ska övergå till de olika tonerna. Beroende på hur ord uttalas betyder de olika saker, t ex: Ma med stigande, fallande, rak och fallande-stigande accent, är fyra olika saker som betyder allt från mamma till häst.

Tecknen är inte så svåra som jag trodde innan jag åkte hit, och jag tror jag kommer kunna ungefär 500 stycken när jag kommer hem. Det finns många tecken som består av ihopslagningar av andra tecken. Till exempel blir tecknet för kvinna ihopslaget med tecknet för häst tecknet för mamma. Vilket mamma tyckte var riktigt roligt….

Det man saknar mest här är lösgodis, choklad och liknande saker. Maten är inte alls som “kinamat” hemma i Sverige, men är verkligen helt okej. Dessutom kan man äta i universitetets skolmatsal (ungefär lika bra och mycket mat som på Spendrups personalrestaurang) för 4-5 kronor.

Trafiken här är förresten helt galen, alla åker nästan som på instikt, kör om på insidan på motorväg, genar över andra körbanor och diverse andra grejer. När vi åkte till Ningbo från Shanghai med buss missade vår chaufför en avfart. Istället för att köra in på nästa och vända bestämde han sig för att backa…. PÅ MOTORVÄG! Vi svenskar satt och var livrädda medan han backade de 2-300 metrarna och svängde in på avfarten. En annan gång åkte vi kommunal buss och satt fast i en bilkö. Vår chaufför svängde då in på andra körbanan, körde fram kanske hundra meter och trängde sig in i kön igen när det började komma för mycket mötande trafik. Sen skulle han dessutom byta fil två gånger till för att svänga höger…

Apropå hur billigt det är här: Taxi in till stan kostar ungefär 17 kronor, buss samma sträcka kostar en krona. Maten har jag redan berättat om, på bättre restaurang käkar man för kanske 25 (den dyraste restaurang vi sett var Pizza Hut). Kläder, jeans och sånt brukar börja på kanske 3-400, men går ofta att få för hälften eller mindre om man är tillräckligt bra på att pruta.

En annan företeelse som är ganska häftig är att vi befinner oss i en så liten stad (1 milj inv i stan, 5.4 i kommunen) att det knappt finns några andra icke-kineser här. Därför blir vi så gott som utstirrade så fort vi går utanför lägenheten. Vår kontaktperson här jämförde det med att vara filmstjärna i Europa, och det är en ganska bra jämförelse. Det är ganska roligt nu, men man kommer nog tröttna på det ganska snart.

Det var nog allt för denna gången. Hoppas ni har det bra allihop där hemma.
/David