Rödtott

Bara ett snabbt inlägg för att visa upp nya frillan. Såhär såg jag alltså ut innan Roger från Studio 22 tog sig an mitt hår:
DSC04195.JPG

Och såhär såg jag ut när håret blivit färgat och klippt, och jag blivit sminkad av Anna från FACE Stockholm:
harmodell.jpg

Sen fick jag låna färgglada kläder och fjolla mig framför en kamera, det var riktigt roligt måste jag säga. Idag sa en av Samuels jobbarkompisar till mig: “Har du någonsin haft samma hårfärg två gånger i rad när jag har träffat dig?” När folk säger så till en, då vet man att man är classy som fan.

3g m. Huawei E220 under Xubuntu, återkomsten till Japan och plugga på KTH

huawei.jpgBeställde för några veckor sedan 3G-internet med Tele2 för att använda med min Asus Eee och har nyligen fått det. Innan jag fixade eeeXubuntu så var det en barnlek att få 3g-internet att fungera. Man bara kopplade in modemet, valde att skapa en ny anslutning och Xandros gjorde resten. Med Xubuntu var det en liten annan historia men inte heller det så svårt. Vodaphone har gjort oss tjänsten att släppa ett program under GPL just för att köra 3g-internet. Ladda hem det, installera det, koppla in USB-modemet och kicka sedan igång programmet. Ska funka lysande i alla Ubuntu-distributioner.

Sedan verkar det vara enkelt för de allra flesta, bara att skapa en ny anslutning,välja 3G-only eller 3G preferred, skriva ett användarnamn och lösenord (verkar fungera med vad som helst i båda fälten), eventuellt ställa in en APN host (internet.tele2.se för Tele2) och kicka igång. För mig var det lite mer problematiskt, fick ingen kontakt utan behövde ställa in DNS-adresser vilka Tele2 inte hade gett mig. Men efter ett tags googlande hittade jag vad jag sökte. Ställde in följande adresser som DNS-hosts och sedan var det bara att surfa på.

130.244.127.161
130.244.127.169

Sitter just nu på tåget från Gävle hem till Linköping igen. Nästa lilla projekt blir att kunna dela ut anslutningen till andra datorer via w-lan när jag känner för det, har inte undersökt hur man gör än. Men summa sumarum, nu har jag en riktigt portabel dator och känner mig väldigt nöjd.

008-p1010397.jpgSom jag berättat tidigare så hade jag planer på att resa till Japan och nu är det bestämt. Jag, Simon Eklundh Odler, David Sjöberg och Daniel Ullenius kommer att spendera 3 veckor i Japan i sommar. Dessvärre fanns det inget billigt flyg vi kunde åka allihopa på så vi åker dit och hem i två etapper. Det hela bär av för mig och Simon den 22 juni och det lär bli sjukt roligt! Dock har jag lite dåligt med ideer om vad jag ska hitta på där så, tipsa mig gärna om roliga, spännande och galna saker att göra i Japan och gärna just Tokyo.

Inför hösten då planen är att plugga industriell ekonomi inriktning Japan så har jag anmält mig till sommarmatte över nätet med KTH. Verkar vara riktigt bra, speciellt då jag inte har pluggat matte på c:a 3 år. Anmälan och mer info om det finns på http://www.math.se

apollo_justice.jpgSist men inte minst så har jag nyligen klarat Phoenix Wright 4, Apollo Justice: Ace Attorney till Nintendo DS. Nöjd med spelet, nog det bästa i serien där möjligtvis ettan kan utmana det. Återkommer eventuellt med en lite mer omfattande recension.

Edit: Läste precis att Capcom redan i maj 2007 bekräftade att ett Gyakuten Saiban (Ace Attorney) 5 ska komma men det är ännu inte sagt när eller några andra fler detaljer.

Edit 2: För er som vill skicka mail med ert 3g-tele2internet så är SMTP-servern: smtp.tele2.se

“In the future, everyone will be on Kanal Lokal for 15 minutes.”

Åh, det här ska bli riktigt roligt! Söta Emelie tipsade mig om att Studio 22 letade hårmodeller för mer kortklippta frisyrer. När jag väl kom dit visade det sig att jag hade alldeles för kort hår för att det skulle kunna fixas så som frisören Roger hade tänkt sig, men idag ringde han upp mig och berättade att en av tjejerna som skulle vara med hade blivit sjuk. Så jag får hoppa in som nödlösning, och herr Roger får tänka ut en helt ny frisyr. Så jag har ingen aning om hur det kommer bli, men de har ju så sjukt häftiga bilder på sin hemsida så jag är övertygad om att det kommer bli bra. ^^

Sen ska den nya frillan dokumenteras också. Och visas på Kanal Lokal, men jag vet inte när? Min gissning är någon gång mellan 18.15 och 19 imorgon kväll, men Emelie tror att klippet kommer visas flera gånger. Vilket är bra, för det vore kul att spela in.

Alltså, vi måste göra nåt åt de där jävla brudarna.

Hörni, jag behöver er hjälp.

Jag tycker inte om sexistiska skämt. Jag är trött trött trött trött trött ända in i märgen på skämt vars poäng bygger på könsstereotyper. Jag tycker inte sånt är ett dugg roligt längre. Men samtidigt vill jag ju inte vara den som alltid sabbar alla tillfällen att skratta och skämta. Och den som drar skämtet och de som lyssnar och skrattar kan ju faktiskt också ha liknande tankegångar som jag, och skratta åt själva stereotypen snarare än könet i sig. Jag vill inte att folk ska tycka att jag är aggressiv och manisk (folk börjar ju redan tröttna på att jag tänker genus hela tiden), men jag vill ändå markera att jag inte tycker det är roligt och att jag är trött på den typen av skämt.

Så när killar drar något fånigt, grabbigt, sexistiskt skämt brukar jag säga med min bästa macho-röst “Hö hö hö. Hö. Bröst.” för att påminna dem om att “Nu var ni sådär fånigt grabbigt sexistiska igen.” Liksom. Men vad är den kvinnliga motsvarigheten? Vad säger man när tjejer drar fåniga, brudiga, sexistiska skämt?

Jag vill inte, som idag, bara komma med en “nja, det var väl lite roligt kanske”-fnysning när sjuksköterskan på min praktikplats säger att det flexibla cystoskopet är så klumpigt, det var säkert en man som hittade på det, haha. Jag vill markera att jag tycker det var fånigt, brudigt och sexistiskt sagt, utan att verka aggressiv. Går det?

Typ att jag säger “Hihihi. Hi. Ja, karlar!” med min bästa fjoll-röst. Va? Vad tror ni?
(Nästa inlägg ska inte handla om mina genusfunderingar, jag lovar.)

Chiisai är färdigtweakad

Nu är jag äntligen klar med min Eee så att den känns perfekt. Xubuntu flyter på riktigt bra, Compiz imponerar med sina desktop-effekter, SDHC-kortet automonteras till /media/kioku, amaroK, VLC, Konversation, Pidgin flyter på och jag har Virtualbox med Windows 2000.

Så vad har jag nu gjort. Compiz var först lite krångligt för mig att få igång, vilket visade sig bero helt och håller på att jag inte hade tillräckligt med repositories. Så efter att jag avkommenterade alla som behövdes i /etc/apt/sources.list så kunde jag då dra hem allting och sätta igång. Viktigt är dock att välja exakt de paket man vill ha genom att köra apt-get istället för att använda Synaptic då du annars får en hög onödiga paket. Guiden jag följde för att få igång allting var den här. Det var förvånansvärt enkelt och fungerar nu hur bra som helst. Det enda problemet jag stötte på var att när Compiz var igång så kunde man inte längre flytta fönster så att de låg ovanför överkanten på skärmen. Men i Compizconfig-Settings-Manager så finns det ett plugin som heter Move Window, i det bockar man av “Constrain Y” så är man igång igen. Fönster kan man för övrigt i xubuntu/Ubuntu/Kubuntu flytta runt genom att hålla in Alt och musknapp 1och sedan flytta med musen. Vet man inte detta när man påbörjar installationen av eeeXubuntu så får man det lite jobbigt.

Skaffade mig även compiz-switch vilket är ett schysst litet program som direkt när man kör det byter tillbaka till Xubuntus vanliga fönsterhanterare, i de fall man inte vill ha alla grafiska effekter. Ni hittar det programmet här.

När man installerat eeeXubuntu så är det inställt på så sätt att datorn inte går ner i vänteläge när man stänger locket på datorn. Genom att gå in i Applications > Settings > Screensaver Settings och välja “Power Management” så kan man ställa in allting rörande detta.

Att få SDHC-kortet att fungera tillfredsställande var däremot lite knepigare. Har ännu inte riktigt förstått mig på /etc/fstab och det hela med att montera det så att det blir ens egen användare som har rättigheter till mappen. Men till slut så, genom att installera gparted, formatera SDHC-kortet till en ext3-partion, göra mig själv och min grupp ägare till mappen /media/kioku genom att köra “sudo chown samuel:samuel /media/kioku” och lägga till följande rad i fstab så fick jag det hela att fungera:

UUID=14562e5c-9297-4368-ac5f-950d0c05529d /media/kioku ext3 defaults 0 2

Är själv inte hundra procent säker på vad de två sista siffrorna egentligen gör, om någon vet det så får de gärna upplysa mig. Så nu har jag totalt 20 gb flashminne i min asus Eee. 3g-internet är som sagt beställt och funderar skarpt på att bygga in modemet i laptopen som vissa har gjort. Först då kan man säga att man har en riktigt mobil dator. Andra grejer jag har gjort är att installera OpenOffice, VLC, amaroK, mp3-stöd och flashplugins. Det sista jag egentligen nu vill göra är att skaffa riktigt bra keyboardstickers så att mitt amerikanska tangentbord kan se ut som ett svenskt samt göra så “windows”-knappen istället får en schysst ubuntu-logga =)

Sist så styrde jag upp en installation av Virtualbox (datorsimulerare för att köra OS i OS, t.ex. Windows under Linux) och skapade en virtuell dator som jag kör Windows 2000 på. Detta fungerade utan några större problem, monterade med VirtualBox en windows2000-iso-fil som cd-läsare och installerade från den. Efter att ha installerat guest-addons/guest-additions så blev grafiken och allt perfekt, det är enkelt att installera det från menyn på fönstret av den simulerade datorn. Dessväre blev Windows slöare när jag installerat SP4 (Service Pack 4) genom att köra Windows Update i en halv evighet men nu har jag ett schysst OS att köra windowsprogram på.

Här kan ni se slutresultatet av allt:

Jesus Christ Superstar!

Förra veckan visade Sjöberg och Simon mig Jesus Christ Superstar 2000 och jag är helt såld, helt sjukt %”¤” bra musikal! Riktigt bra musik och intressant. Bara för det måste ni ta lite titt på några bra bitar av musikalen:

“Remember Caesar! You have a duty, to keep the peace so crucify him! Remember Caesar! You’ll be demoted, you’ll be deported so crucify him!”