Början på en nostalgihelg

Sitter just nu i Karlskoga på ett riktigt nostalgi-LAN med mina båda bröder i den enas lägenhet. Verkar bli en riktig toppenhelg, dels ska vi lira alla gamla godbitar som Starcraft, CS, Warcraft 3 och Heroes of Might and Magic 3. Men det som nog ska bli allra roligast är det som jag precis installerat, Red Alert 3. Lirade förr Red Alert 2 mycket och tyckte spelat var underbart och nu efter att ha sett introvideon till trean så blir jag exalterad. Den har verkligen allt som gör mig lycklig, ta en titt själva och så ses vi sedan på slagfältet ^_^

Är alla kvinnor automatiskt attraktiva? Attraheras inte män av roliga kvinnor?

Ok, så här ligger det till, för er som inte hänger med i genus-bloggosfären: Johan Croneman skrev en krönika i DN om att kvinnliga komiker inte får samma utrymme som manliga. Nour El-Refai bloggade ett svar i stil med “Duh? Men varför gör ingen nåt åt ‘et?” och sen var karusellen i full gång och alla ska tycka till om komiker i allmänhet och kvinnliga sådana i synnerhet och feminismen och könskvotering och gud vet allt.

Och det är väl bra. Det är bra att ämnet lyfts fram, det tycker jag. Men åh! vad trist det är med folk som kommenterar och skriver att kvinnliga komiker får inte lika mycket utrymme helt enkelt för att “kvinnor inte är roliga”. Punkt!

Jaha, undrar jag då. Vi är alltså inte roliga. Och sen är det inget mer med det.

Men vill en inte veta varför i så fall? Det vill jag! Är det för att flickor/kvinnor inte uppmuntras till att vara roliga i lika stor utsträckning som pojkar/män? Är det för att vi har två X-kromosomer? Är det för att pojkar/män och flickor/kvinnor förväntas tycka olika saker är roliga, och därför utvecklar olika sorters humor, och sen premierar vårt manscentrerade samhälle den “manliga” humorn?

Christopher Hitchens har skrivit en ganska rörig artikel där han lägger fram lite teorier. (Artikeln inleder med nån sorts löfte om att den ska bygga på forskning, men det enda den citerade studien kommit fram till var att de undersökta 10 kvinnorna generellt sett hade lägre förväntningar på att en serie skulle vara rolig, tyckte det var roligare när de väl kom till seriens punch-line, och var snabbare på att identifiera material de inte tyckte var roligt. Det kanske är intressant i och för sig, men jag tycker inte riktigt det besvarar frågan. (Apropå något helt annat, kan en så liten studie verkligen ha validitet om den inte är kvalitativ?))

Hursomhelst, Hitchens menar att kvinnors brist på humor bottnar sig i:

 • Män vill inte att kvinnor ska vara roliga, eftersom detta är ett tecken på intelligens och smarta kvinnor känns hotande.
 • Kvinnor tycker inte det är roligt med snusk, därför skämtar de inte om det. Men stand-up-publiken vill ju ha snuskiga skämt.
 • Kvinnor kan föda barn, vilket män tycker är skrämmande. Med andra ord har kvinnor makt. Att män har makten i samhället är bara ett spel vi alla spelar för att inte män ska känna sig helt värdelösa. Humor går ofta ut på att “slå underifrån” mot de som har makt. Om kvinnor drev med män skulle det vara alltför upprörande.
 • Kvinnors liv kretsar först och främst kring barn och barnafödande, och det är serious fucking business. Därför tar kvinnor livet på mycket större allvar än män och är alltså inte lika benägna att vara roliga.
 • (Tror jag i alla fall att han menar! Artikeln är som sagt ganska rörig och han försöker hela tiden vara rolig och provocerande och då är det lätt att missa poängen. Rätta mig någon om jag har fattat fel.)

  (Och jag skulle kunna skriva sååå mycket om hur korkade ovanstående argument är, men eftersom snubben som sagt mest verkar vilja vara rolig och provocerande känns det inte värt.)

  MEN huvudargumentet han lyfter är ändå att kvinnor behöver inte vara roliga. Nä! För huvudsyftet med humor är ju att attrahera en partner. Och män är ju attraherade av kvinnor ändå.

  Ursäkta?

  Men jag hittar åsikten på flera ställen, bl.a. här.

  Och jag tänker; är det verkligen sant? Om vi bortser från att hela resonemanget blir jävligt skevt eftersom det inte räknar med homo- och bisexuella; dras män till alla kvinnor oavsett hur de beter sig och ser ut? Det kan jag väl aldrig tro på. Borde inte humor ändå vara en fördel i val av partner, även om man kanske prioriterar något annat (t.ex. utseende) i första hand? Vill inte män ha en partner som får dem att skratta? Och om så verkligen är fallet, varför inte? Är det som Elin Grelsson påstår, att en tjej med “humor” inte är en rolig tjej, utan bara en tjej som lärt sig skratta åt män?

  Låt höra era åsikter! Främst är jag intresserad av att höra vad män som attraheras av kvinnor svarar, men självklart blir jag glad för alla kommentarer.

  (Och när jag tar upp frågan med Samuel ber han mig skilja mellan “sexuell attraktion” och “attraktion som innebär att man tycker någon är en härlig människa, vilket gör att man lättare blir kär i henom osv”. Jag syftar främst på det senaste, eftersom sexuell attraktion brukar vara ganska knäppt och typ aldrig följa någon sorts logik whatsoever.)

  Mycket Japan-Jens

  “Ikväll var det dags igen, Kanal Lokals eminente tv-spelsrecensent Samuel “Japan-Jens” Åström recenserade ett nytt, ett gammalt och ett okänt spel.”

  Har nyligen kommit hem efter kvällens framträdande. Som vanligt tyckte jag det gick illa. Det krånglade med tekniken, jag blev nervös o.s.v. o.s.v. men i alla fall. Det blev då mitt tredje framträdande så ett kvar den här hösten. För er som vill se det redan nu kan ni gå in på Kanal Lokals hemsida, det borde komma upp ikväll.

  Har tagit mig i kragen och rippat mitt förra framträdande, när jag recenserade Force Unleashed, Mega Man 9 och I Wanna Be The Guy den 22/10. Ni som inte redan har sett det kan njuta av det här:

  Oftast har andra redan sagt det så mycket bättre

  Alexander Chamberland skriver bra, ofta och om viktiga saker. Här sätter han ord på den känsla som driver mig till att fundera över könsrollsstrukturer hela tiden, och ofta leder till att jag analyserar sönder situationer. (Vilket i sin tur ofta leder till vänner som säger “typiskt dig, Linnea” och himlar med ögonen.)

  In other news har min vän Adina förlovat sig med sin Samuel i helgen (Är inte det fint? Borde inte alla människor få ha sin alldeles egna Samuel?) och bröllop planeras till Februari. Jag ska få hjälpa till och fixa dekorationer. Jag blir så glad!

  Spel att recensera på onsdag

  Har nu bestämt mig för vilka spel jag ska recensera i nästa kanal lokal. Här följer dem:

  Sam and Max – Season 1 [PC och Nintendo Wii]
  Peka/klicka äventyrsspel som är en fortsättning på en gammal klassiker. Högaktuellt eftersom det släpps i Europa den 14 november till Wii.

  Shenmue [Dreamcast och Xbox]
  Rollspel/äventyrsspel gjort av Sega som få spelat men kritiker från hela världen hyllat.

  Frets on Fire [PC]http://fretsonfire.sourceforge.net/
  Guitar Hero simulator till datorn, för att spela med de egna låtarna man har hemma men istället för en gitarr använder man tangentbordet som man håller upp och ner.

  Se fram emot det.

  Stor händelse

  Sedan igår morse har det varit klart. Att Barack Obama blivit vald till USAs president. Av någon anledning känns detta val som en oerhört stor händelse, rent av större än våra egna val. Sen att Obama är en fantastisk talare gör det hela inte mindre mäktigt. Han använder retorikens alla verktyg vilket märks tydligt, det här talet kommer nog att bli ihågkommet. Kanske inte som Luther Kings “I have a dream” men nog allt siktar Obama ditåt med “Yes we can!”. Tog ett tag innan det kom upp ordentliga videos på YouTube men hittade till slut dessa: