För att citera mig själv på Twitter:

“Japan-Jens har precis insett att han inte kan söka till CM-general nästa år då han är i Japan under Nolle-P 2010 :-( .”

Så jag kanske ska fortsätta vara småbitter? Nah, får komma på andra tuffa saker som jag verkligen vill göra istället. Men förargligt, helt klart.

En motkandidat reflekterar

Som de flesta av er vet så motkandiderade jag för lite drygt 2 veckor sedan till posten fadderigeneral inom min studentsektion. Jag drev en kampanj och gick in med allt då posten dels är hett eftertraktad och dels då en motkandidat aldrig tidigare har blivit vald framför valberedningens förslag. Att bli fadderigeneral var något jag såg fram emot, blev inspirerad av och kände ett stort engagemang för. Visionerade om Nolle-P och hur det skulle vara, vad jag skulle kunna vara med och driva samt påverka. Jag började brinna oerhört mycket innan jag ens blivit vald, bara blotta tanken gjorde mig taggad. Det skulle bli en ny tung men otroligt häftig utmaning som jag tror att jag skulle kunnat fixa samt utvecklas mycket av på vägen. Dessvärre blev jag inte vald, jag gjorde en stark insats men valberedningens förslag vann. Direkt efter mötet så kändes det inte så farligt utan jag tog det ganska bra, det var senare som det blev värre. Jag var småbitter, grubblade över hur jag kunnat drivit kampanjen annorlunda och funderade över vad jag skulle gjort nu om dagarna om jag blivit vald. Även om jag tycker att han som blev vald är väl värd det och kommer utan tvekan göra ett bra jobb så kändes det jobbigt.

Men nu är det slut med att deppa. Jag har nu insett vad jag vill och vad som ska ske. Det var rätt att jag inte blev vald i år. Vintermötet kunde inte relatera till mina erfarenheter och min kampanj uppfattades smått oseriös. Dessutom var det bra för mig, egentligen. Strax innan Nolle-P i år så äger NärCon 2009 rum som jag är huvudansvarig för. Jag har sedan länge förvarnat staben om mitt eventuella engagemang i CM samt planerat att lägga Monkey Games vilande men det hade ändå blivit oerhört mycket i år. Men, jag har inte gett upp. Jag vill fortfarande bli fadderigeneral, oerhört mycket. Så vintermötet 2010, pass på! Då ska jag lägga övrigt ideellt engagemang åt sidan för det verksamhetsåret så att jag kan brinna fritt. Jag ska bli vald och framför allt redan från början vara valberedningens förslag och förbereda mig ordentligt. Och fram tills dess ska jag brinna för mina övriga projekt, arrangera Sveriges bästa konvent och stötta årets CM under resans gång.

Twitter och Facebook

Har nyligen skaffat mig ett Twitterkonto och hoppat på den vågen. Det första jag då kom att tänka på var, hur ska jag gå tillväga för att så enkelt som möjligt uppdatera min status på Twitter och gärna också på Facebook samtidigt? Om det inte är enkelt så kommer man sluta använda det för att man inte orkar, hinner o.s.v. Svaret för mig blev följande lösning:

För att uppdatera Twitter smidigt
Twitterbar, en addon till Firefox som gör att adressfältet även kan användas till att uppdatera Twitter. Enkelt och diskret, gillar det.

För att samtidigt uppdatera sin Facebookstatus
Var otroligt enkelt. Det enda som behövde göras var att lägga till följande application på Facebook, välja alternativet att Twitter ska få uppdatera din status, skriva dina inloggningsuppgifter och så var det klart. Nu kommer statusen att uppdateras, oberoende av vilken Twitterklient du kör. Fungerar inte länken, sök då efter “Twitter” bland applications så dyker det nog upp.

Edit: Det sista jag ville göra var att göra min Twitterstatus tillgänglig på många ställen, t.ex. forum jag hänger på. Svaret blev TwitStamp och resultatet ser ut som följer:

Japan-Jens Twitterstatus

HTPC chassi

Strömknappen till vår mediadator är sedan ett tag tillbaka död så att enda sättet att kicka igång datorn är att använda sig av en pincett. Helt enkelt, vi behöver ett nytt chassi. Planen är då att köpa ett HTPC chassi (Home Theater Personal Computer) som ligger ner som då kan passa in i tv-hyllan. Dessa är dock ganska dyra, våra resurser är knappa och den måste ha stöd för ATX-moderkort så efter att ha googlat ett tag har jag kommit fram till följande tre modeller:

THERMALTAKE PC chassi Bach VB8000BNS svart

ADVANCE PC chassi HTPC 2610 svart

SILVERSTONE HTPC SST-LC17B SVART

Vi får se vilket det blir i slutändan, usb-portar på framsidan känns viktigt men fjärrkontroll vore även det ganska roligt. Kommer senare att rapportera om hela projektet.

“Vad är kön?”

…och mysteriet fick ju sen sin lösning! En av bönderna i Östgöta Mjölk svarade på mitt mejl:

Jag tror att han som skrev det menade att könlöst är synonymt med intet sägande.

Det här med kön är rätt klurigt, märker man, om man bara börjar skrapa lite på ytan. Olika människor kan mena så olika saker när de pratar om kön. Menar de anatomin, könsidentiteten eller könsrollen? (Och eftersom Blomma Bladsdotter inte verkar ha kvar sin blogg (eller om den kanske ligger nere för tillfället) länkar jag till Sara Lövestam och Trollhare istället, eftersom de också har intressanta inlägg på temat.)

I alla fall. Det här med att man menar olika saker kan skapa problem när man pratar om kön med någon som inte är lika genus-nördig som en själv, för diskussionen blir som bekant rätt skev om man jämför äpplen och päron. Då kan det bli så, att någon tycker att könlös är detsamma som intetsägande, medan man själv mest förknippar könlöshet med queerteori.

DSC00340.JPG
“Spelar det någon roll vilket kön du blir kär i? Vad är kön?”

Riksdagens inkomstgaranti

Satt idag och studsade mellan Wikipediaartiklar som man ibland gör och hittade då följande artikel som säger:

Riksdagens inkomstgaranti, garanti för riksdagsledamöter för att hjälpa dem komma ut i arbetslivet efter att de avgått eller avsatts från sitt uppdrag. Ersättningen verkar i upp till 15 år.

15 år?!? Herregud säger jag bara, borde det inte räcka med 5 år för att komma ut i arbetslivet? På den tiden kan man till och med plugga till civilinjengör eller läkare så även man som riksdagsledamot suttit ett stort antal år så borde man väl verkligen kunna få jobb på 5 år? Verkar vara en otroligt märklig garanti i mina ögon, om man lyckas komma in i riksdagen så har man sedan lön i ca. 20 år. Det kanske är något man ska satsa på…

Könlös mjölk?

“Nu kommer du bli glad” säger Samuel när han kommer hem från affären, och det blir jag. Han har köpt god glass och lokalproducerad mjölk! Lyxigt!

Såhär står det på mjölkpaketet och på hemsidan:

För femtio år sedan fanns en mjölkcentral i var och varannan stad. Och ett bryggeri. Ofta också en korvstoppare. Men dieseln var billig, miljöhot något okänt. Effektivitet fick gå före närhet. Allt blev centraliserat, blev anonymt och könlöst. Nu har pendeln svängt och intresset för det lokalproducerade ökar snabbt. För miljöns skull, men också för att närheten mellan producent och konsument känns allt viktigare.

Var det bara jag som reagerade? Det var det säkert. Därför tar vi det en gång till:

“Allt blev centraliserat, blev anonymt och könlöst.”

Innan dess var alltså allting könsbestämt? Vad exakt var det som hade kön men till följd av centraliseringen blev könlöst? Människorna? Mjölkcentralerna? Korna? Mjölken?

Är könlöshet verkligen någonting negativt? På vilket sätt? Kommer allt få tillbaka sina kön nu när lokalproducerat åter blir på modet? Hur kommer det att märkas?

Det hela är mycket mystiskt. Så många frågor, men inga svar. Än så länge i alla fall. Jag har nämligen mejlat Östgöta Mjölk. Tills jag får ett mejl tillbaka tänker jag utgå från att det hela är en konspiration. En antiqueer-organisation som försöker sprida sublim propaganda om att allting minsann var bättre förr när män var män och kvinnor var kvinnor och mjölken inte fraktades så långt.

Det sistnämnda kan de ju iochförsig eventuellt ha rätt i. Det kan också eventuellt vara så att jag försöker smita från arbetet med C-uppsatsen genom att skriva oseriösa blogginlägg.

P2130492.JPG
Har kor en upplevelse av könsidentitet?
(Bilden togs när jag och Patrik vallade kor på Nya Zealand.)