Ena parten förvirrad, andra har beslutat sig.

Som Linnea skrev i inlägget nedan är hon lite fundersam över vad hon ska lägga sin röst i EU-parlamentsvalet. Men jag har slutligen bestämt mig. Den här gången får mitt bultande vänsterhjärta, mitt kärnkraftsengagemang och min ekonomhjärna ta en paus för nu handlar det om medborgarrätt.

Har sedan ett tag tillbaka funderat på att rösta på Piratpartiet och efter att jag lyssnat på när Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, talade i C-huset på Campus idag så är jag övertygad. Visst finns det mycket jag inte håller med Piratpartiet om och visst har jag likt många andra inte alltid tagit partiet för seriöst. Men nu håller samhället på att vandra ner för en otroligt farlig väg och det behövs några som kan lyfta upp fakta och agera sakkunniga i svensk politik. Jag tror de kan det så därför tänker jag rösta på dem 7 juni.

Fotnot: Ett av Piratpartiets stora problem är alla förutfattade meningar som folk har om dem. Men det är delvis väntat, med tanke på deras namn. Även om namnet “Piratpartiet” är bra för att det säkert kan locka röster genom kopplingen till Piratrörelsen så gör det allting svårare för partiet. Dels att bli tagna seriöst vid diskussion med andra politiker men även för att övertyga potientiella väljare om att de inte är ute efter att få tag i gratis film utan att det handlar om något helt annat:

Vi vill ändra den globala lagstiftningen för att gynna det framväxande informationssamhället som präglas av mångfald och öppenhet. Detta sker genom att kräva en ökad respekt för medborgarna och deras integritet och privatliv, samt en reform av immaterialrätten.

Piratpartiets värdegrund bygger på tre grundläggande värderingar; att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället.

Mitt idealsamhälle är ett tvångssamhälle?

För övrigt läste jag ju hela remixen sen dårå. Jag tror jag börjar förstå vad grejen med Pär Ström och andra antifeminister är – de ser en viss typ av feminism och lyssnar på vissa uttalanden från vissa feminister och utifrån det dömer de hela den brokiga skaran feminister. Väldigt mänskligt beteende i och för sig, men tråkigt att det ska bli så mycket vargspråk när det finns så många feminister som tycker precis som de. Kan de inte skapa en ny gren av feminism, bara? Det har ju funkat förr. (Jag blir ju så förvirrad av hela grejen med att jag tydligen har både feministiska och antifeministiska åsikter. ~_^ )

Eh. Joråsatte.. Och så blir jag lite förvånad över att Ström å ena sidan verkar brinna så starkt för att fäder ska ha samma rättigheter och möjligheter som mödrar vad gäller omsorg om och umgänge med sina barn (bra!) – och å andra sidan flera gånger i sin bok citerar Annica Dahlström (bu!).

Jag har svårt att få det att gå ihop.

Men men men men men! Det är väl så det alltid är. Både för mig och för Per Ström, bevisligen. För alla människor. Att man aldrig kan tycka helt lika, och aldrig helt olika. En person säger något så fantastiskt bra och man håller med helt och fullt och sen säger samma person något som man tycker är så helt uppåt väggarna att det nästan är ända uppe i taket.

Det är det som är så svårt med politik. Vilket parti ska man rösta på, när man inte tycker helt lika eller helt olika som något av dem? JA, jag har beslutsångest inför 7:e juni. Fi har jag iallafall efter lite fundering uteslutit. (Gudrun Schyman är ett typiskt bra exempel på en människa som ibland säger underbart vettiga saker och ibland verkar ha ett helt tjog tomtar på loftet. När man summerar det bra och det dåliga hamnar hon dock på minus-sidan.)

V ligger högt upp på listan och var ju dem jag röstade på sist. Jag gillar ju t.ex. höga skatter som används till saker som gagnar oss alla. Men samtidigt som jag kan bli alldeles varm inombords när jag lyssnar på Doktor Kosmos’ Vill ni ha det som i Sovjet eller vaddå? blir jag fundersam på om jag egentligen kanske är lite smygliberal. För samtidigt som jag är för kollektiva lösningar så bygger ju hela mitt resonemang kring feminism på att individen ska ha möjlighet att själv göra sina egna val och utvecklas i sin egen riktning utan att samhället sätter gränser. Och det känns ju jävligt liberalt, liksom, individens frihet och så.

Jag har svårt att få det att gå ihop.

Frivilligt.JPG
Jag gillar alltså när grejer är frivilliga och folk får bestämma själva över sina liv, samtidigt tycker jag att det är bra med en stark stat som fördelar tillgångarna jämnt och ser till att folk inte gör dumma saker. Betyder det att jag är socialliberal? Att jag – gud förbjude – är Folkpartist?

Nvidia GeForce 9600 GT on Ubuntu 9.04

So I upgraded my Ubuntu to 9.04 a couple of days ago. Unfortunately, this broke my xorg configuration and my Nvidia-drivers for some reason. I googled it and it seemed like a lot of other people had the same problem. So I tried to install new drivers via “Hardware Drivers” without any result. Tried to restore old xorg-files but after I while I concluded that the problem was with the nvidia-drivers and not with the configuration file.

So today I tried to install the nvidia-drivers with Envy which has solved my problems before. Now EnvyNG-QT was available so it was even easier then before to install. First of all, I removed all my old nvidia-files like this:

sudo apt-get –purge remove nvidia*

Then I installed EnvyNG-QT

sudo apt-get install envyng-qt

And launched it from Applications>>System Tools>>EnvyNG

Marked the recommended 180.44 driver and tried to install. But I got the message “kernel headers missing”. I looked in Synaptic Package Manager but indeed I had the kernel and the headers for 2.6.28-11 installed. So I wrote in a terminal just to be sure:

uname – r

Which told me that I was running 2.6.27-7, my old kernel before the upgrade to Ubuntu 9.04. Apparently when I upgraded the kernel I didn’t let Ubuntu update my menu-file in grub (/boot/grub/menu.lst) because I had manually fixed it before for dual boot to Windows Vista. So now when I knew where the problem was located, it was a piece of cake. First of all I updated grubs menu-file by throwing in more boot alternatives:

title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=5d618041-1a84-4e7f-ab38-bb6d826dda71 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic
quiet

title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=5d618041-1a84-4e7f-ab38-bb6d826dda71 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic

Then I restarted my computer with the new kernel, launched EnvyNG, installed the 180.44 drivers and before I restarted my computer I checked to be sure my /etc/X11/xorg.conf file was looking good. Now everything works like a charm, I have compiz enabled and really enjoy Ubuntu 9.04. The changes from Ubuntu 8.10 are not so many but they are really nice. An all new Login Window, an updated version of Amarok, new OnScreenDisplay for volume/brightness, new appearance themes for Ubuntu and my HP-control panel for my printer is brand new. Below you can see the xorg-file I use today:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
EndSection

Ubuntu 9.04

Har idag lanserats och ska precis uppgradera till det. Återkommer med ett inlägg med reflektioner när jag är klar och har provkört det lite. För er som kör Ubuntu och vill uppgradera: tryck “Alt + F2″ och skriv “update-manager -d” så är det bara att köra igång sen.