Reverse Culture Shock

Igår så hade Görel en amerikan över som couchsurfare och vi drog och badade tillsammans för att avsluta dagen med en grillkväll. I vanliga fall hade detta varit en toppendag men, jag vet inte vad det riktigt vad som gjorde det men desto mer av dagen som förflöt, desto mer störde jag mig på honom och blev irriterad. När jag började fundera över det hela så kom jag fram till en tes, han var som en svensk hemma hos en Japan. Han var lite för rakt på, frågade inte om lov innan han gjorde, lånade eller tog saker och ifrågasatte ting som om hans kultur var överlägsen denna oförståeliga svenska kultur. Känns som att jag var med om en bakvänd kulturkrock, kanske är såhär japanerna har känt när jag har glömt att fråga dem om lov innan jag lånade toaletten…?

Tror att det var en nyttig erfarenhet för mig inför det kommande året.

Japan Japan Japan

Sitter just nu på en buss på väg hem från Sthlm. Mindre än en månad tills flyget lyfter och jag känner mig otroligt dåligt förberedd. Inte bara praktiskt, skulle vilja kolla upp 100 000 saker men känner inget stort engagemang för det hela. Sen emotionellt, det är nog den jobbiga biten, men frågan är om man någonsin kan känna sig helt redo för en sådan här sak. Inte för att vara sådan men att förstå sig på japaner och deras kultur är lite knepigt och jag gillar verkligen Sverige och alla jag känner här. Äh, jag oroar mig lite väl mycket, allting kommer nog bli fantastiskt och när jag kommer hem kommer jag att vara en gud på japanska.

För min del tror jag inte visum blir några problem. Åker in med en ToR-biljett som har hemresedatum i september, bokar sedan om den när jag väl har kommit in på mitt turistvisum. Sen tror jag nog att jag kan få all den hjälp jag behöver vid Chiba för att göra om det till ett riktigt studentvisum.

En riktigt bra sak med Japanåret är alla som ska hälsa på ^_^ Linnea 3 ggr, min familj en gång, Linneas familj en gång sedan en ~10 st vänner i olika omgångar. Frågan är om jag någonsin behöver vara ensam under mitt utlandsår, vore kanske inte så bra det heller ^^;;