Varför jag ska köpa mig en japansk toalett

Något jag ständigt förundras över är alla de små inovationerna som Japan har som resten av världen inte orkat bry sig om. Mina två favoriter är handblåstorkarna och toaletterna, nu ska jag prata om toaletterna och varför jag ska skaffa mig en japansk den dagen jag & Linnea skaffar villa där vi installerar en egen toalett. Som om den dagen någonsin skulle komma, tror det är ovanligt att man själv beställer & får installerad förutom i helt nybyggda villor :)

Det finns i Japan två sorters toaletter, en som jag älskar och en som jag hatar. Vi kan börja med den senare vilket är den traditionella. I stort sett är det ett hål i marken som man ska huka sig över och sittandes i luften uträtta sina behov. Som ovan utlänning blir man lätt konfunderad och i värsta fall kan man under hela proceduren ramla baklänges. Det ska tydligen vara bra för magen att göra på detta sätt men för mig är det hela obegripligt, jag vill sitta ner och ta det lugnt, inte göra det hela till en form av styrketräning.

Den andra sortens toalett är som mycket i Japan högteknologisk och smart. Den kan tvätta dig på olika sätt och blåsa dig torr med varmluft vilket gör att du knappt behöver toapapper om du känner för dig. Utöver det är det vanligt att den utsöndra luktneutraliserande ångor och spela ljudet av att man spolar för att överrösta eventuella andra ljud ifall det skulle behövas. Det sägs att så pass många japaner spolade för att dölja dessa ljud så att man installerade denna funktion för att spara vatten.

Dessutom på flertalet modeller så har man kombinerat vattentanken som fylls på mellan varje spolning med att det är ett litet handfat på ovansidan så man kan tvätta händerna i vattnet som sedan ska användas för att spola. Men de bästa sakerna är trots allt de som har med sittringen och locket att göra. Bägge sjunker långsamt ner vilket gör att det inte smäller om man slänger/släpper ner dem och sittringen har inbyggda värmeslingor som går att aktivera. Små smarta grejer som bara Japan och dess invånare ser ett behov av och genom konsumtionens magiska kraften inför som standard i samhället.

Kul sidohistoria för övrigt kring dessa toaletter, för två år sedan när jag var här med Ullis, Simon & Sjöberg på en månads semester så hörde vi en dag ett högt skrik från toaletterna. Då hade Ullis prövat knapparna och aktiverat bidé-funktionen med en stark vattenstråle vilket överraskade honom ganska rejält. Det hade vi och har fortfarande roligt åt emellanåt ^^

Svart hår i Japan & galet snyggt anteckningsblock

Något som jag har märkt är att det är väldigt praktiskt att ha svart hår i Japan. När jag hade långt hår drog jag uppmärksamhet till mig men nu utmärker jag mig inte som utlänning och flertalet japaner tror att jag är japan vid första anblicken. Detta är väldigt praktiskt då det gör att jag får öva ännu mer på min japanska och ganska komiska situationer kan uppträda. Som idag när jag strövade runt på det lokala köpcentrumet kom en försäljare fram till mig. Hen ville få mig att byta internetleverantör och när jag till svar berättade att jag minsann är ansluten till ett svenskt företag blev hen rejält chockad. Självklart en lögn, har inget mobilt-internetabonnemang här men det är lättare att svara så än att gå in i en prisdiskussion :)

En annan komisk sak hände igår när jag och Mizuki besökte hennes jobb där hon skulle hämta ut en ny mobil. Mizuki var övertygad om att hennes arbetskamrater direkt skulle fatta vem jag var och sa ingenting, varpå de sedan frågade henne om jag var hennes pojkvän. Men när de fick reda på att jag var utlänning kunde den misstanken såklart inte stämma, hur skulle det se ut egentligen? ;D Det japaner tror när de märker att jag inte är japan är att jag kommer från Brasilien av någon anledning. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det hela men lite lustigt är det onekligen ^_^

Japanerna förstår dck inte varför jag har valt att färga håret svart, det har ju alla och är verkligen inte häftigt…? Har förklarat att det är helt tvärtom i Sverige men de tycker ändå att jag borde blondera mig. Men då skulle jag onekligen lysa som utlänning, vilket jag inte eftersträvar. Om jag fick välja skulle jag vilja se ut som en asiat under mitt utlandsår, allt för att slippa situationer där japaner inte vågar prata med mig för att de tror att jag bara kommer prata engelska.

Dagen har förflutit med plugg och lite shoppande tillsammans med allas våran Johan Goth. Nu är han här och i veckan kommer resten av gänget, när alla är samlade drar jag och Goth ihop en schysst karaoke-fest med tillhörande aktiviteter på fredag, har svårt att tänka mig att det blir annat än awesome :D

Goth är vacker

Vackert anteckningsblock som jag köpte idag :)

Coolt tv-program — 逃走中

Tittade idag på ett riktigt påkostat och coolt tv-program här i Japan, Tosouchuu (とうそうちゅう 逃走中) vilket översatt betyder “På flykt”. Ett gäng deltagare ska under en viss tid utföra en mängd olika uppdrag, allt medan ett gäng personer vid namn “Hunters” eller som på japanska “Hantaa” ハンター jagar dem ständigt. En klocka ticker ner och när den har tickat färdigt vinner deltagarna om alla inte har blivit tillfångatagna. Tänk er en blandning mellan “På rymmen” & “Battle Royal” så har ni en aning om vad det handlar om. Dessutom slänger de in mängder av cool teknik i interaktion med gps, mobiltelefoner etc och i efterhand pålagda specialeffekter.

Till dagens program hade de hyrt ett helt nöjesfält, alla besökare var skådespelare som interagerar med deltagarna på olika sätt. Ett häftigt exempel var när en isdrottning kom till nöjesfältet och frös en massa saker, bland annat den tickande klockan. Då stannade alla nöjesfältets besökare upp för att stå blickstilla de 20 minuter som tiden var fryst medan deltagarna med hjälp av högtryckssprutor försökte tina upp den, utan att bli tillfångatagna. Kolla video part 1 10:00 så får ni se det hela.

Detta är något jag själv gärna skulle vilja delta i och oerhört gärna arrangera. När tävling, lek och lajv möter varandra kan det bli riktigt häftiga resultat, kanske något man ska göra ihop med NärCon något år?

Imponera på japaner

Min alldeles egna top 7 lista för hur du förbereder dig för att imponerar på japaner:

7) Lär dig hantera ätpinnar.
6) Bli galet bra på karaoke och visa att du även har koll på gamla japanska klassiker.
5) Lär dig prata japanska.
4) Känn till obskyra japanska kändisar.
3) Skryt med att du minsann lärt dig engelska av japanska aerobicsprogram.
2) Bli snäppet mer japansk genom att se denna video på repeat i några timmar.
1) Bli Dilba.

Japp, idag hände inte så mycket värt att skriva om, en skoldag som var najs och inget annat i övrigt ;)

Level up!

Äntligen skedde det jag väntat och kämpat för den senaste tiden, jag klarade det sista delmomentet som krävdes för att jag skulle få flyttas upp till den mer avancerade nivån av japanska :D Firade genom att köpa på mig lite alkohol och hänga med familjen på kvällen ^__^ Johan och Elin drog idag men på söndag kommer Johan tillbaka och nästa vecka på torsdag anländer resten av gänget. Av de ca. 30 pers (vad jag har sett) som pluggar på Yamasa kommer alltså 6 pers vara svenskar, ungefär lika många som kommer från USA och Taiwan. Så det är bara att konstatera:

Vi är ett stort och viktigt land här i världen.

I övrigt följer jag just nu den japanska dramaserien “Mioka”. Av någon anledning har jag en förkärlek för hur de gör dramaserier här i Japan, sitter och gråter till varje avsnitt och vill bara se mer. Är nu på 7:e avsnittet och har börjat försöka att titta utan undertexter, även om jag blir irriterad varje gång det dyker upp ett ord jag inte kan. Det är väl bara att släppa det hela och köra på, jag förstår ju ändå tillräckligt mycket för att utan problem kunna hänga med i handlingen. Andra serier jag kan rekommendera när jag ändå är i farten är “Great Teacher Onizuka – Live Action” och “Densha Otoko”.

Random

Va!?! Skulle japaner tycka om té på plastflaska? Nu vet jag inte vad du pratar om…


De har NärCon-drinken i Japan!

Likt en våg målad av Hokusai


Idag har varit en riktigt bra dag! Likt mitt liv i Sverige så är jag en person vars humör kan variera otroligt mycket från dag till dag och min vistelse är knappast något undantag, troligtvis svänger det mer här än vad det gör där hemma.

Först och främst så pratade jag med en annan lärare än min “hemlärare” om min situation och fick verkligen en bra känsla av henne, att hon höll med mig om mina tankar, min japanska nivå och att jag borde flyttas upp. Sedan på eftermiddagen så hade vi veckans tenta vilken gick galant, får inte 100% då jag stavade fel på “pannkaka” men det blir nog nära inpå :) Efter den kom dock det jag fruktat mest, min långa pratstund med min hemlärare. Detta gick över förväntan, var som vanligt lite skrämd när jag diskuterade med henne och stakade mig betydligt mer än vad jag gör vanligtvis men jag klarade av uppgifterna hon slängde på mig. Fick i slutet av diskussionen lite läxor som jag ska göra inför imorgon och blir resultatet tillräckligt tillfredsställande enligt henne så flyttas jag äntligen upp! Som bonus kommer jag dessutom att ha en annan hemlärare om jag flyttas upp ^_~

Men det allra bästa på dagen var att idag så kom Johan Goth & Elin Gustafsson hit, de första svenskarna jag träffat på 3 veckor ^___^ Blev otroligt glad, visade dem runt i Okazaki och vi pratade om Japan, Yamasa samt fikade på Starbucks. Imorgon drar de iväg igen för att Johan sedan ska komma tillbaka på söndag. Ser verkligen fram emot det, att ha någon att plugga med som ligger på liknande nivå samt är seriös med studierna. Att dessutom dra på karaoke, kaiten-sushi och annat japanskt blir så klart fantastiskt roligt ^__^ Värdfamiljen ser också fram emot att träffa honom och mina andra klasskamrater från Sverige vilka dock kommer hit senare.

Det går bra nu, kompis det går bra nu!

Dramatik i vardagen, lite missnöje men en smula humor

Idag hände en märklig händelse. På lunchrasten drog jag iväg till den närliggande mataffären Domi. När jag gick in såg jag en gammal man liggandes på en bänk med en handduk över huvudet, troligtvis för att han tyckte det var varmt men det såg verkligen ut som att han låg på sin dödsbädd. Jag gick in och handlade den mat jag skulle ha för dagen, 4 bitar sushi och lite udon-nudlar. På vägen ut medan jag handlar bröd tumlar mannen plötsligt ner från sin bänk och ligger orörlig. En kvinna springer fram och ropar på personalen i brödbutiken att de ska ringa en ambulans. Personalen som har kunder de är fokuserade på (bl.a. jag) blir förvirrade och vet inte vad de ska ta sig till. Ska de ta hand om sina kunder först innan de ringer ambulans eller kan de ringa utan att verka ohövliga? Alla är förvirrade en stund innan mannen helt plötsligt vaknar, tydligen sov han bara och väcktes inte av att ramla ner på golvet. Han sätter sig upp och allting verkar vara bra, när han plötsligt tumlar ner igen och hela scenariot upprepas. Själv står jag där med mina två frallor i handen och vet inte riktigt vad jag ska mig till. Kan jag ringa till ambulansen och berätta situationen på knacklig japanska, jag som inte har någon aning om adressen? Efter en 5 minuter kommer i alla fall en ambulans som tar med sig mannen iväg sjukhus.


Samma dag har jag dessutom sett 3 till ambulanser på utryckning och varje natt/dag här händer något liknande. Är det för att det bor otroligt många fler här som det händer eller är japanerna mer vårdslösa i trafiken? Av vad jag har sett hittills skulle jag gissa på det sista, i kombination med att gatorna är smalare och slingrar sig mer på grund av den stadsplanering som har gjorts.

Studierna vid YAMASA gör mig dock förtvivlad & irriterad. Fick idag reda på att jag inte klarat gårdagens prov (80% är gränsen, fick 77%) vilket gör att jag inte kan flytta upp till nästa nivå än, trots att jag känner mig uttråkad av lektionerna på grund av den låga nivån. Mitt problem med japanskan är handlar just nu främst om nyansskillnader i grammatiken, vilket inte förklaras i boken, min lärare verkar helt ointresserad av att förklara och proven man skriver får man ej behålla för att ens kunna rätta sina egna misstag och lära sig av dem. Får dock hjälp av min värdfamilj vilket underlättar men det känns irriterande att få lära om saker som jag tagit för sanningar i japanskan de senaste 4 åren vilket visar sig vara LiU som lärt ut fel. Jag klandrar dem inte, det är nyansskillnader och japaner jag pratat med som inte är japanskalärare verkar inte tycka det är ett egentligt problem och har svårigheter att förklara skillnaderna. Det kanske hade varit vettigt att ha japaner som lärare på LiU?

Som tur är har jag två fantastiska vänner som är med mig genom all undervisning, A-san & B-san. Tråkigt nog har dock A-san aldrig någon som helst aning om hur någonting fungerar här i världen. Allt från hur man köper en läsk i en varuautomat till hur man hittar närmaste postkontor. Undrar vad han har haft för uppväxt egentligen vilket har lämnat honom som ett enda stort frågetecken?


Efter studierna fortskred dagen med det jag nu uppskattar nästan allra mest, lyssna på musik och dra runt med cykeln och utforska Okazaki för att sedan avslutas med en sedvanlig rolig kväll med familjen med god mat, roliga diskussioner och många skratt =) På min cykeltur såg jag en del spännande saker men denna staty fångade av någon anledning mitt öga. Som vanligt hittar ni alla sådana foton jag tar här.


Imorgon har jag 2 tentor, den ena min ordinarie för veckan och den andra min chans att upprätta min heder efter måndagens nederlag. Önska mig lycka till :)

Att gifta sig i Japan

De kristna i Japan är inte så nöjda med den utveckling landet går i. Numera är det vanligare att gifta sig enligt europeisk/amerikansk klassisk kristen stil än den ursprungliga japanska stilen. Trots det är det väldigt få i Japan som faktiskt är kristna. Det är väl ungefär som i Sverige fast väldigt mycket mer extremt.

Här kan ni se ett av alla de pråliga “Wedding Plazas” som finns.


Det roliga är att det faktiskt även ligger en kyrka bredvid, även om det är inte i den man gifter sig :)


Sveriges radio har gjort ett intressant repotage om just Japanska bröllopstraditioner som jag kan rekommendera.