Nyinflyttad och nybråkad! :)

Först och främst vill jag be om ursäkt för min svenska då den verkar sakta men säkert bli sämre, så förbered er på ett år med blogginlägg på en stadig kurs mot tafflig japansvenska :)

Nu så har jag min egna lägenhet här i Inage (Chiba) vilket känns riktigt bra! Lägenheten ligger i ett av 5 st mindre höghus där samtliga utbytesstudenter vid Chiba Universitet bor, 10-15 min cykeltur från campus. Var riktigt jobbigt att ta sig hit med alla väskor och när jag anlände fick jag sitta ner och fylla i X (där X>5) antal dokument & formulär samt bråka lite med japaner. Med bråka så menar jag för övrigt att sitta med händerna i knäet, säga ja (はい) hela tiden när de pratar och be om ursäkt en massa. Visade sig vara lite krångligare än vad jag hoppats på när det gäller att byta mitt turistvisum till ett studentvisum, vilket personalen här inte var alltför glada över. Att jag dessutom inte ville skaffa den försäkringen som skolan “erbjuder” (då den inte ens täcker lika mycket som den försäkring LiU redan gett oss utbytesstudenter gratis via Kammarkollegiet) så blev de lite upprörda. Så jag fick ge mig och snällt betala de 160 kr/månad som försäkringen kostar. Sist så fick jag bråka om att Linnea skulle få sova över här när hon hälsar på, först ville de tvinga henne att sova på hotell trots att vi är gifta(!) men jag snyftade lite om att det skulle bli så dyrt & att vi var nygifta så tillslut fick jag deras tillåtelse. Dock fick jag tillåtelsen i hemlighet då det egentligen är strängeligen förbjudet att ha folk sovandes över här så jag får inte berätta för någon om det hela (oops!). De skällde dock lite på mig över att jag dragit hit och “lämnat henne i sticket” hemma i Sverige. Lite klassiskt japanskt synsätt, det kan ju inte vara hon som valt att stanna hemma :)

Har nu spenderat resten av dagen med att göra i ordning lägenheten och resultatet kan ni se om ni klickar på nedanstående bild. Köpte loss alla Helenas (en av dem som pluggade här 2009/2010) saker så har redan en välfylld lägenhet ^_^ Att den är på 12m^2 gör det till en utmaning att få plats med allting och leva ett drägligt liv men räknar med att allting allt eftersom kommer hitta sin naturliga plats.

Sist, för er som är intresserade så är min adress från och med nu:

Chiba University International House
Room E-205, Samuel Anlér
6-33-7 Konakadai
Inage-ku, Chiba City
〒 263-0043
Japan

Förstör inte mitt Japan!

De kallar mig Samuel, kung av hycklare!

Jag har likt många andra en hatkärleksrelation till mitt utbytesland. Det är nog oundvikligt när man bosätter sig en tid i ett land som skiljer sig så pass mycket från sitt egna. Men det finns något som får mig att bli irriterad och emellanåt också arg, det är när det kommer in en tredje person i bilden med sin kultur och tvingar på den på alla i sin omgivning i detta vördnadsfulla och emellanåt stillsamma land. Spelar nog ingen roll vartifrån personen kommer men förvånansvärt ofta kommer den från USA.

Åkte Shinkansen från Kyushu på väg mot Kyoto och tog mig en tupplur. Japanska tåg är väldigt trevliga att sova på, majoriteten av dem dessutom riktigt punktliga och det går snabbt att åka. Det vill säga det finns nästan ingenting av Sveriges tågsystem jag skulle vilja applicera här. I alla fall, jag väcks av ett slammer och att någon sparkar till min fotölj. Ombord på tåget har ett amerikanskt team av sport X klivit på, alla med “Japan trip 2010″-tröjor på sig, bärandes varsin påse med McDonaldsmat. De väsnas och jag skäms för att vara utlänning, vill be om ursäkt till alla japaner för deras uppträdande & på något sätt bli mer japansk så att jag inte ska tas för en icke-japan.

Men samtidigt så stör jag mig ofta på den japanska kulturen och längtar tillbaka till Svealand. Dessutom när jag var här på semester för två år sedan drog jag runt med 3 kompisar som typiska turister, väsnades, drack, bråkade med polisen och badade på otillåtna ställen. Slutligen vägrar jag anpassa mig till vissa seder, för även i Sverige tycker jag om att stå ut lite och inte bara placeras i ett fyrkantigt fack. Det kan vara en sådan enkel sak som att jag går och äter/dricker samtidigt, sätter mig på marken eller kan tänka mig att säga att jag är bra på något vilket japaner aldrig gör.

Sammanfattningsvis kan man kanske säga att jag är en typisk svensk, mittemellan den amerikanska buffliga, slå sig för bröstet-kulturen och den japanska überartiga & ödmjuka.

Sist kan jag berätta tre roliga saker:

1. Japaner dammsuger runt omkring sina köpcentrum, det vill säga utomhus. Inte konstigt att landet är så rent som det är trots avsaknaden av papperskorgar.
2. Imorgon bär det av till Chiba, till min egna nya lägenhet och universitetet där jag kommer plugga fram till augusti 2011!
3. Träffade idag en riktigt Metal-Japan vilket första fotot visar. Andra fotot drog dock ner hårdheten i hans utseende…


Vem vill inte ha hörlurar i form av dödskallar med lysande ögon?


Dessa är alldeles för populära i Japan, bland alla åldrar.

Kalligrafi, katoliker & (varma) källor.

Sitter just nu i Beppu, Japans Las Vegas. Staden är inte känd som detta på grund av någon gigantisk spelindustri utan för en sexindustri som försökts städas undan av samhället men fortfarande finns kvar. Den är ganska tydlig om man kan läsa kanji, hiragana, katakana eller förstår sig på bilder.

Det andra som staden är känd för, och anledning till varför jag är här, är dess varma källor. I gångavstånd från tågstationen kan man nå på 10 minuter minst 5 st av vilka jag idag har besökt 3 stycken. Trots den dåliga yenkursen så kostar ett besök på en av dessa bara dryga 8 kr (100 yen), att jämföras med badhuset i Okazaki som gick loss på 700 yen. Bor nu på ett fantastiskt hostel, för att bo i delat rum med 7 andra backpackers går det på 1500 yen/natt, enskilt rum 2500 yen/natt. I detta ingår WiFi, kök, manga, Kalle Anka-pockets på svenska & massor av annat som bara gör en lycklig inombords. Själv blir jag mest glad över att ha wlan & möjligheten att låsa in kamera, laptop & allt i mitt rum medan jag är på stan.

Skulle vilja slänga upp massor av foton från vad som hänt hittills men dessvärre är min minneskortsläsare till kameran borta för tillfället (glömde den nog i Okazaki) så tills vidare blir det bara foton och videofilmer från min mobilkamera. Vi kör en kort resumé, träffade som sagt ett gäng fantastiska japaner i Fukuoka som blev så pass imponerade av min japanska och mina Diabolo-sk1llz att de bjöd in mig till sin studentfestival. En av dessa är Seiji-san som jobbar på heltid med att måla och sälja kalligrafi.

På skolfestivalen körde han en show där han inför publik & till musik målade en gigantisk banderoll.

I Nagasaki var det som sagt kultur, historia & lite mer kultur på det hela. Jag hade turen att få beskåda följande spektakel när jag var förbi monumentet tillägnat de 26 kristna i Japan som blev korsfästa 1597 i syfte att utplåna kristendomen från Japan. Har aldrig sett kristna i Japan tidigare så det var lite häftigt.

Sist så måste jag tipsa om veckans upptäckt. Calpis är en fantastisk läsk (fun fact, Ullis är galen i den) som bara säljs här i Japan vilken jag brukar köpa med jämna mellanrum. Nu har jag hittat den, fast i form av alkoläsk(!). Tokigt värre.

Det roligaste med burken är att det inte mindre än 5 ställen på den står “Det här är sprit” utöver märkningarna om att hur många procent alkohol den innehåller eller att det är en vodkablandning.

Imorgon får vi se vart det bär av, antingen till Fukuoka igen för att hänja med Seiji-san, eller så blir det raka vägen till Kyoto för att hänga med Ylva & eventuellt också Krister. Snart är semestern över och allvaret börjar…

Kort rapport från Nagasaki


Sitter här på trottoaren i närheten av Nagasakis tågstation för att här fanns det wlan, inga konstigheter. Har hänt mycket fantastiskt, speciellt igår i Fukuoka när jag hängde med studenterna jag träffade i förrgår. Idag har jag gjort min kultur- & historialäxa och kan därför stoltsera med att ha besökt de bägge städerna i världen som blivit atombombade. Det måste vara värt någonting.

Vet inte riktigt vad som händer härnäst, ska ta en sväng tillbaka till Fukuoka för att hänga med mina nya vänner och försöka hinna med en tripp till Kyoto för att träffa Ylva innan det blir dags att plocka upp mina grejer i Okazaki & flytta till Chiba. Återkommer med foton, videofilmer och hela kalaset.

Till Fukuoka – Första dagen – Del 2

Är nu tillbaka efter en riktigt trevlig vända in till staden. Det är verkligen speciellt att resa ensam, jag gjorde som så att jag köpte mig en öl och började vandra runt med den. Efter ett tag träffade jag några japaner som jobbade med att måla kaligrafi och sälja tavlor, vykort, solfjädrar etc. på gatan. De råkade ha en Diabolo varpå jag visade vad jag kunde och hängde med dem i 2 timmar. Imorgon har de en festival med sin skola till vilken jag blivit inbjuden, vi får se om jag drar dit eller vad som händer.

Strax efter det drog jag till en yatai för att sitta ner och prata med alla möjliga olika japaner i några timmar. Riktigt trevligt koncept att så pass öppet kunna sitta och äta & dricka tillsammans med folk man aldrig träffat tidigare.

Känner redan hur man på sätt och vis växer som människa & språkmässigt genom att resa ensam. Det är läskigt och inte superroligt alla gånger men en nyttig & emellanåt fantastiskt häftig upplevelse då man tvingas interagera med folk på ett helt annat sätt ^__^

Några korta ord från ett litet rum på andra sidan jorden

Idag slutade jag då skolan med buller och bång och ett, som väntat, fantastiskt avskedstal. Samtliga i publiken rördes till tårar och det hela avslutades med stående ovationer.

Dagen fortlöpte sedan med bad på det tidigare besökta Sentou:et, middag med familjen och några öl & lite kött på en trevlig Izakaya.

Imorgon bitti bär det av på semester och äventyr i en vecka. Det återstår att se hur min internettillgång utvecklar sig, kanske inte blir något blogginlägg på ett tag. Men frukta ej, jag kommer tillbaka!

/Samuel Anlér, den förste. (det är roligt för att det är sant.)

Avskedsfest hos Kuroyanagi

Idag så var det då dags för den stora avskedsfesten för på fredag bär det nämligen av mot nya äventyr. Familjen hade fixat massor med mat och bjudit in alla vänner så det blev en riktigt trevlig tillställning. 2 saker hände som jag inte alls räknat med. Det första, jag fick avskedspresenter vilket gjorde mig otroligt glad. Bland dessa lite nördprylar passande mig + en tavla med meddelanden från allihopa. Det andra var att jag förväntades hålla ett avskedstal, vilket tydligen är standard här i Japan vid avskedsfester. Det gick som det gick, utan förberedelser och under påverkan av alkohol men jag tror jag lyckades förmedla till familjen hur tacksam och glad jag är över att få ha bott hos just dem de senate 7 veckorna. Allt under kvällen var riktigt roligt förutom när jag lyckades sparka in min fot i en vägg i sista ögonblicket, vilket gjorde att jag nu går med massa plåster på mina tår. :)

Imorgon är det dags för sista skoldagen, då blir det ännu ett prov och så avslutas dagen med ett tal till lärarna och alla eleverna på skolan. Om allt slår väl ut så filmar Peter eller Johan det hela så ni kan roa er med att höra mig hålla ett stelt tal på japanska ;)